Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alimentatia in anemii

04-12-2014

Intr-un numar anterior v-am prezentat un articol despre anemii si ne-am gandit ca v-ar fi de folos si cateva informatii de nutritie corecta in anemii. Este bine de retinut ca tratamentul in anemie se face in primul rand medicamentos, in functie de tipul anemiei, sub supravegherea medicului, iar alimentatia are un rol adjuvant si de preventie.

Alimentatia in anemii


Intr-un numar anterior v-am prezentat un articol despre anemii si ne-am gandit ca v-ar fi de folos si cateva informatii de nutritie corecta in anemii. Este bine de retinut ca tratamentul in anemie se face in primul rand medicamentos, in functie de tipul anemiei, sub supravegherea medicului, iar alimentatia are un rol adjuvant si de preventie. Cele mai frecvente anemii sunt cele prin deficit de fier, de acid folic si de vitamina B12. Anemia feripriva (prin deficit de fier) Pe langa suplimentarea medicamentoasa a fierului, trebuie sa luam in considerare si cantitatea de fier ce poate fi absorbita din intestin. Alimentele cu continutul cel mai mare de fier sunt: ficatul, rinichiul, carnea de vaca, oul, fructele uscate, vegetalele cu frunze verzi, painea si cerealele integrale.

Insa cel mai bine, fierul se absoarbe din carnea rosie (fierul he mic). Cel din legume si seminte se absoarbe mult mai putin (maximum 10%) datorita fitatilor. Absorbtia fierului este influentata atat de factori favorizanti: vitamina C (sub forma medicamentoasa sau din citrice) si produsele din carne (prin continutul in anumiti aminoacizi) si de factori inhibitori: carbonati (din medicamente antiacide), oxalati, fosfati, fitati (legume), cafeaua, ceaiul.

Daca ati fost diagnosticat cu anemie feripriva sau doriti sa preveniti aparitia acesteia, trebuie sa va alegeti cu multa grija alimentele, sa mancati de doua ori pe zi carne sau peste, sa asociati si o sursa de vitamina C si sa evitati consumul de cafea sau ceai la masa. Exista, in mod normal, perioade cu necesar crescut de fier: perioada de crestere, sarcina, alaptarea si perioada fertila la femei. Un caz particular il reprezinta copiii nascuti prematur.

Pentru ca depozitele de fier se formeaza in ultima parte a sarcinii, suntarea acestei perioade (cum se intampla in cazul prematurilor) impune o suplimentare cu fier inca de la nastere. In cazul copiilor nascuti la termen, suplimentarea se poa te face din luna a sasea dupa nastere, cand se epuizeaza depozitele de fier. Anemia prin deficit de vitamina B12 Pentru aparitia acestui tip de anemie sunt necesari cativa ani de lipsa a vitaminei B12 din alimentatie (asa cum se intampla in cazul vegetarienilor stricti). Dieta in acest tip de anemie trebuie sa aiba un continut crescut in proteine, necesar atat pentru regenerarea sanguina, cat si pentru functia hepatica.

Alimentele cu un continut crescut in vitamina B12 sunt: carnea de porc si de vita, ficatul, ouale, laptele si produsele lactate. Persoanele cu o dieta strict vegetariana trebuie sa primeasca suplimente cu fier si vitamina B12 pentru a preveni aparitia anemiei. Anemia prin deficit de acid folic Acest tip de anemie apare in cateva luni (2-4) din cauza absentei acidului folic din alimentatie. Sunt persoane care au un necesar crescut de acid folic: femeile insarcinate, copiii nascuti din mame cu deficit de acid folic si alcoolicii.

Pentru ca deficitul de acid folic in sarcina poate duce la defecte de tub neural la copii, se recomanda suplimentarea dietei mamei cu acid folic medicamentos incepand cu trei luni inainte de momentul conceptiei. Pentru a corecta deficitul de acid folic, pe langa terapia medicamentoasa se recomanda si o dieta bogata in le gume si fructe consumate ca atare (temperatura ridicata distruge acidul folic) sau sub forma de suc. Si pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, va recomandam o alimentatie diversificata, si nu exclusivista, atat cu produse din carne, lapte, oua, dar si cu multe legume si fructe proaspete.

Dr. IONELIA SOCOLIUC (CHIRU)




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau