Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alimentatia in ulcer gastric sau duodenal

09-02-2018

Stomacul secreta acid clorhidric si pepsina si detine un mecanism de aparare a mucoasei impotriva agresiunii acide. In cazul unui dezechilibru intre agresiunea acida si bariera antiacida – cauzat de factorul ereditar, de refluxul continutului duodenal in stomac, de consumul excesiv de alcool, fumat, stres, unele medicamente sau prezenta bacteriei Helicobacter pylori – se poate dezvolta ulcerul. Ulcerul gastric sau duodenal se manifesta prin aparitia unor eroziuni la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului.

Alimentatia in ulcer gastric sau duodenal


Cele mai predispuse persoane sunt cele care au in organism bacteria Helicobacter pylori, dar si cele in cazul carora cel putin unul dintre parinti a fost diagnosticat cu ulcer. De altfel, riscul de a dezvolta boala este de 2,5 ori mai mare la persoanele care au rude de gradul I care sufera de ulcer.

Simptomele afectiunii pot fi diverse si pot recidiva cu o intensitate diferita.

Principalul semn este senzatia de arsura sau de durere surda la nivelul abdomenului superior (in capul pieptului), ce apare atunci cand stomacul este gol. Suferinta poate sa se intinda pe o perioada de la cateva minute la cateva ore. Nu sunt excluse starile de greata, varsaturile, scaunele ce pot fi inchise la culoare si senzatia de satietate se instaleaza dupa doar cateva inghitituri.

Conform statisticilor, crizele de ulcer sunt mai frecvente primavara si toamna.

Persoanele care sufera de ulcer este bine sa se fereasca de produsele animale si de cele intens procesate, de dulciuri, de specialitati de patiserie, prajeli, fast-food, tocaturi, mezeluri si de paine alba.

Conservele nu sunt indicate, nici condimentele precum piper, boia, usturoi sau ceapa deoarece pot agrava boala ulceroasa, la fel ca si cafeaua, cacaua ori apa minerala.

De asemenea, foarte important este ca mancarea sa nu fie nici fierbinte, dar nici prea rece.

Se pot consuma paste fainoase, branza de vaci, fulgi de ovaz, piureuri de legume, supe strecurate si oua fierte moi. La fel de important este si un aport mai mare de lichide (preferabil apa plata si ceaiuri).

Sucul de varza, ce contine vitamina U (factor antiulceros) si vitamina K (are actiune antihemoragica) si poate ajuta la vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Se iau zilnic 100 ml inainte de fiecare masa, dupa care nu se mananca nimic o jumatate de ora.

Foarte bune sunt si patru lingurite cu polen pe zi, mestecat foarte bine.

In plus, se poate incerca si o cura cu chefir, in care se consuma in fiecare zi, cate un litru, pana la incetarea simptomelor.

Benefica in ulcer este si infuzia de galbenele in amestec cu cea de flori de musetel, sunatoare si flori de salcam, toate in parti egale. Se beau trei cani pe zi dupa o jumatate de ora de la terminarea mesei.

In cazul in care ulcerul nu este diagnosticat si tratat de timpuriu, se poate ajunge la complicatii. Cea mai frecventa dintre acestea este hemoragia digestiva, care se poate manifesta ca o sangerare masiva prin varsaturi cu aspect de zat de cafea sau sange proaspat, dar si scaun de culoare neagra.

O alta complicatie este perforatia care genereaza peritonita acuta si reprezinta o urgenta chirurgcala.

Diagnosticul de ulcer este pus de medicul specialist prin examen radiologic cu bariu sau prin endoscopie digestiva.

Persoanele care sufera de ulcer nu trebuie sa foloseasca medicamente precum aspirina si antiinflamatoare decat la recomandarea medicului. De asemenea, este indicata eliminarea stresului care poate perturba programul strict al meselor (mic dejun, pranz, cina si doua gustari intre acestea).

Mancarea se mesteca foarte bine si nu se consuma alcool, mai ales pe stomacul gol.

Dieta sanatoasa poate contribui la grabirea cicatrizarii leziunilor ulceroase si la micsorarea riscului de reactivare a bolii.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau