Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alimentele de care diabeticii nu au voie sa se atinga

26-08-2015

Circa 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat, conform statisticilor prezentate anul trecut in Studiul National privind Prevalenta DIabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Uricemiei si Bolii Cronice de Rinichi PREDATORR. Aceasta inseamna ca 11,6% din populatia tarii cu varsta intre 20 si 79 de ani sunt diagnosticati cu diabet tip 2, fapt ce plaseaza Romania pe locul 2 in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, sunt afectate aproximativ 3 milioane de persoane din tara noastra (18,4%), 50% dintre acestea fiind predispuse sa dezvolte diabet zaharat in urmatorii 10 ani in lipsa interventiei terapeutice.

Alimentele de care diabeticii nu au voie sa se atinga


In lume, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent 280 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat, iar dintre acestea 55,2% traiesc in Europa. Potrivit oamenilor de stiinta, in urmatorii 20 de ani acest numar va creste pana la 380 milioane. In prezent, se observa o crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri in randul copiilor si adolescentilor cu 3% in fiecare an, iar la prescolari cu 5% pe an.

Mai ingrijorator este faptul ca jumatate dintre persoanele suspectate ca ar suferi de aceasta boala nu sunt inca diagnosticate, potrivit unui raport al Federatiei Internationale de Diabet.

Conform Eurostat, rata de deces a populatiei afectate de diabet a depasit 8,7%. Practic, la nivel mondial, aproximativ 4,8 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza acestei boli.

Strugurii si prunele, fructele interzise

Cele doua tipuri de diabet zaharat, cel insulino-dependent (tipul I) si cel nedependent de insulina (tipul II), pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos, insa odata dobandite, videcarea este deosebit de anevoioasa si de multe ori imposibila, tratamentul medicamentos concentrandu-se pe mentinerea glicemiei in limite normale si pe ameliorarea simptomelor.

Este foarte important ca bolnavii de diabet sa faca sport in fiecare zi, sa slabeasca si sa respecte regimul alimentar indicat de medic.

Pe lista alimentelor interzise se afla zaharul, dulceata, marmelada, bomboanele si, in general, dulciurile cu zahar deoarece acestea fac sa creasca repede si pronuntat cantitatea de glucoza din sange.

Este bine de stiut ca diabeticul nu trebuie sa renunte la consumul fructelor si al legumelor pentru ca acestea sunt bogate in vitamine si in saruri minerale deosebit de benefice, iar fructoza este mai bine tolerata in acest caz decat glucoza. Exceptie fac, insa, strugurii si prunele, care ar fi bine sa fie evitate.

Grasimile nu trebuie mancate in cantitati mari fiind recomandate uleiurile vegetale, preferabil din seminte, și fructele grase, precum avocado. Grasimile animale nu trebuie sa depaseasca jumatate din totalul de grasimi, aproximativ 80-100 g in 24 de ore.

Laptele s econsuma numai in cantitatile indicate de medic, la fel si painea. Aceasta din urma este bine sa nu fie alba si sa contina tarate.

Carnea si galbenusurile nu trebuie sa fie prezente in fiecare zi in dieta, iar atunci cand sunt consumate ele nu trebuie prajite.

In privinta bauturilor, berea, vinul dulce, mustul, siropurile, lichiorurile, visinata si, in general, spirtoasele, sunt interzise. Supele cu rantas, cu paste fainoase sau cu orez sunt si ele interzise deoarece fainoasele din farfurie sunt dificil de cantarit. Este de preferat sa se consume supe-crema, din legume.

Mancarurile cu rantas, snitelele cu pesmet sau cu faina, chiftele preparate cu paine sau perisoarele cu orez sunt si ele interzise, la fel si pestele prajit in pesmet.

In ceea ce priveste branzeturile, sunt permise branza de vaci si urda, dar numai cat recomanda  medicul.

Ouale nu sunt contraindicate, insa este bine sa se manance in special albusuri, cu masura, si mai rar cate un galbenus.

Din categoria legumelor, se acorda atentie sporita pentru a nu se depasi cantitatea permisa pe zi in cazul cartofilor, morcovilor, telinei, sfeclei, mazarei, cepei, lintei si fasolei.

Curmalele ori stafidele si, in general, toate fructele uscate sunt interzise pentru ca sunt foarte bogate in hidrati de carbon usor asimilabili.

Ca regula generala, este nevoie de precautie in privinta oricarui aliment care contine glucoza peste 10%.

Liber la salate de cruditati

Printre alimentele cu efecte pozitive in diabet se numara fasolea, desi trebuie acordata atentie cantitatii consumate. Aceasta are un index glicemic scazut si tine sub control nivelurile de zaharuri din sange. Si ovazul este recomandat in aceasta boala pentru ca mentine nivelul de zahar din sange la valori normale. Asadar, este recomandat sa se consume fulgi de ovaz, simpli, la micul dejun, preparati sub forma de terci, in apa fierbinte. De asemenea, se poate bea ceai din boabe de ovaz fierte, sub forma de cura. Se consuma o cana pe parcursul zilei, inainte de mese, timp de cateva saptamani.

Indicate sunt si coacazele, fie fructele consumate ca atare, fie sub forma de infuzie. Alte ceaiuri utile bolnavilor de diabet sunt cel de urzica (se pun de seara frunzele in apa fierbinte, si se lasa pana a doua zi cand se bea un sfert de pahar de trei ori pe zi, inainte de masa), cel de coada-calului (se pun 30 g planta intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se lasa la infuzat cateva ore si se bea o jumatate de pahar de mai multe ori pe zi, inainte de masa) si cel de radacina de brusture (30 g de radacina maruntita se lasa in jumatate de litru de apa fierbinte o jumatate de ora, iar lichidul se bea cald de mai multe ori pe zi).

Unele studii stiintifice au relevat faptul ca majoritatea diabeticilor de tip II sufera de carenta de vitamina C, asadar este bine sa se consume  grepfrut, portocale si lamai.

Alimentatia zilnica a diabeticului trebuie sa se bazeze pe salatele de cruditati, proaspete si pe feluri de mancare usoare, preparate la aburi sau la cuptor. De altfel, oamenii de stiinta spun ca legumele si frunzele verzi, dar si nucile si alunele sunt foarte importante in acest caz. Conform cercetarilor, cel puţin o portie si jumatate de legume verzi pe zi reduce riscul de a face diabet cu pana la 14%, iar includerea nucilor, alunelor crude si migdalelor in dieta zilnica reduce riscul de diabet cu pana la 21%.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau