Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alunul (corylus avellana)

22-12-2014

Alunul creste sub forma de tufa inalta, cu lemnul elastic si frunzisul bogat. Alunul este o specie pomicola de vigoare redusa, care creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. Infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile. Mugurii vegetativi au o perioada de repaus mai lunga, pornind in vegetatie cu 25-30 zile in urma celor floriferi.

Alunul (corylus avellana)


Descriere Alunul creste sub forma de tufa inalta, cu lemnul elastic si frunzisul bogat. Alunul este o specie pomicola de vigoare redusa, care creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. Infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile.

Mugurii vegetativi au o perioada de repaus mai lunga, pornind in vegetatie cu 25-30 zile in urma celor floriferi. Produsul vegetal utilizat Valoare terapeutica nu au numai alunele, ci si frunzele, coaja sau ramurile arbustilor tineri. Importanti in terapie sunt si matisorii de alun.

Principii active

Alunul este o specie valoroasa cu fructe placute la gust si constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, saruri minerale. Alunele pot fi consumate in stare proaspata, prelucrate in produse de cofetarie sau pot fi utilizate pentru extragerea uleiului. Fructele contin: azotati, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, sulf, sodiu, vitaminele A si B, materii grase.

Actiune

Uz intern: frunzele se folosesc pentru tratamentul varicelor, tulburarilor de circulatie, edeme ale picioarelor, dermatoze. Matisorii se folosesc in tratamentul obezitatii. Uz extern: frunzele si scoarta se folosesc in tratamentul plagilor atone, ulcere. Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de muguri la o cana cu apa clocotita.In cazul avitaminozelor se consuma zilnic cate 250g seminte proaspete. Alunele sunt considerate un leac foarte bun impotriva anemiei hemolitice (distrugerea globulelor rosii din sange), in timp ce extractul de frunze si coji sau de ramuri tinere este considerat eficient in periflebite (inflamatia membranei fibroase externe care acopera venele). Cu proprietati astringente, florile de alun (matisorii) pot fi utilizate in prepararea ceaiurilor sudorifice.

Observatii Consumul alunelor este foarte important nu numai in terapii, ci si in mentinerea unei stari generale bune. In mod obisnuit, alunele sunt asimiliate repede si aproape in totalitate de organism, fiind foarte hranitoare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau