Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ameţiţi când vă aplecaţi? Iată 10 posibile cauze

03-05-2018

Senzația de amețeală la aplecarea corpului este un simptom des întâlnit, în special în cazul persoanelor trecute de 60 de ani, ce poate avea cauze multiple şi, în general, nu necesită îngrijiri medicale.

Ameţiţi când vă aplecaţi? Iată 10 posibile cauze


Totuşi, o persoană care ameţeşte frecvent când se apleacă sau îşi schimbă brusc poziţia corpului sau dacă acest simptom este suficient de grav pentru a-i perturba activitățile zilnice ar trebui să consulte un medic.

Iată zece posibile cauze ale senzaţiei de ameţeală la aplecare:

1. Circulația sangvină deficitară

În cazul în care circulaţia sangvină nu poate distribui suficient oxigen către creier, persoana în cauză poate manifesta amețeli la efectuarea unor mișcări bruște, cum ar fi înclinarea capului în sus sau în jos sau aplecarea corpului.

Este important ca o persoană să consulte medicul dacă circulația deficitară îi provoacă amețeli deoarece acesta poate fi un semn al infarctului, aritmiei sau insuficienței cardiace congestive.

2. Glicemia scăzută

Scăderea nivelului de zahăr din sânge, sau hipoglicemia, poate cauza amețeli deoarece este perturbată funcţionarea normală a neuronilor. Cel mai adesea, scăderea glicemiei se poate produce dacă persoana respectivă nu a mâncat nimic timp de mai multe ore.

Persoanele cu diabet zaharat sunt în mod special predispuse la amețeli din cauza nivelurilor scăzute ale zahărului din sânge. În acest caz, schimbările medicației sau aplecarea imediat după administrarea de insulină pot creşte riscul de amețeli.

3. Hipotensiunea

Dacă o persoană are tensiunea arterială scăzută, schimbările bruște ale poziției capului poate provoca amețeli, mai ales în momentul aplecării bruşte.

În general, nivelul uşor mai scăzut decât cel considerat normal al tensiunii arteriale nu reprezintă o problemă de sănătate, însă există situaţii în care poate provoca apariţia unor simptome neplăcute pentru că sângele ajunge mai greu la creier la schimbarea bruscă a poziției corpului. Astfel, în acest caz pot fi resimţite ameţeală, vertij, apariţia de pete negre în câmpul vizual, stare de slăbiciune, confuzie şi senzaţie de leșin.

4. Deshidratarea

O hidratare corespunzătoare a organismului poate contribui la prevenirea ameţelilor. Deshidratarea se manifestă atunci când o persoană nu are suficiente fluide în corpul său. Cauzele pot fi multiple, de la consumul insuficient de apă, efectuarea unor activităţi fizice intense, transpiraţie abundentă, expunerea la vreme toridă, starea de boală, vărsături sau diaree.

O persoană deshidratată va resimţi amețeli când se apleacă deoarece, având prea puține fluide în corp, funcţionarea creierului este îngreunată.

5. Atacuri de panică

Un atac de panică poate produce hiperventilație, ceea ce determină scăderea nivelului de dioxid de carbon din sânge. Un nivel insuficient de dioxid de carbon în sânge poate provoca amețeli sau apariția unor stări de confuzie.

6. Anemia

Anemia reprezintă un nivel insuficient al globulelor roșii în sânge. Fără suficiente globule roșii sângele care circulă către creier poate să nu conțină suficient oxigen, provocând amețeli frecvente. Printre alte simptome se numără: oboseală, dificultăți de respirație, piele palidă şi palpitații ale inimii.

7. Efectele secundare ale unor medicamente

Amețeala la aplecare sau la efectuarea unor mişcări bruşte poate fi un efect secundar des întâlnit al unei varietăți de substanţe medicamentoase, precum sedative, tratamente contra hipertensiunii, antidepresive, analgezice, diuretice, anumite antibiotice sau tranchilizante. În acest caz, simptomele neplăcute trebuie comunicate medicului care a prescris medicamentele.

8. Hipotiroidismul

Tiroida produce hormoni esenţiali și poate impacta numeroase funcţii ale corpului, inclusiv activitatea cardiacă. Hipotiroidismul, sau tiroida subactivă, apare atunci când această glandă nu produce o cantitate suficientă a acestor hormoni, ceea ce poate conduce către scăderea tensiunii arteriale și bătăi cardiace mai lente. Acești factori pot provoca amețeli atunci când o persoană își schimbă brusc poziția.

9. Problemele la nivelul urechii interne

Urechea este responsabilă de echilibrul unei persoane. De aceea, unele probleme localizate la nivelul urechii interne, precum infecţiile, prezenţa unor corpi străini sau rănile, pot cauza ameţeli când o persoană se apleacă sau face o altă mişcare rapidă.

10. Sindromul Meniere

Boala Meniere - hidropsul endolimfatic - este asociată cu episoade prelungi de amețeală, asociate cu vertij, disconfort, scăderea acuităţii auditive, ţiuit în urechi şi senzaţie de ureche înfundată şi/sau presiune în acestea. Amețelile pot apărea atât în timpului poziţiei în picioare, cât şi la aplecare, fără vreun motiv aparent.

Pe lângă aceste cauze, starea de vertij la aplecarea corpului se poate manifesta şi din alte motive, precum: spondiloza cervicală, probeleme oftalmologice, ateroscleroza cerebrală, accidentele vasculare cerebrale, encefalitele de trunchi cerebral, scleroză multiplă, creşterea valorilor tensiunii arteriale, hematom intracerebral şi chiar tumoare cerebrala.

* Majoritatea persoanelor care resimt amețeli temporare atunci când se apleacă nu au nevoie de intervenție medicală. În general, situaţia poate fi ameliorată printr-un aport mai mare de lichide, îndreptarea corpului şi odihnă. Totuşi, se impune o consultaţie medicală dacă ameţelile se manifestă în mod frecvent, sever şi dacă se agravează.Atenţie!

Cel mai important lucru în momentul apariţiei senzaţiei de ameţeală este să vă aşezaţi imediat pe un scaun sau pe o bordură, după caz, pentru a preveni accidentarea. Fie că vă aflaţi în mijloacele de transport în comun, pe stradă, la cumpărături sau acasă, este important să spuneţi cuiva că vă simţiţi ameţiţi şi să cereţi asistenţă. În cazul în care vă aflaţi la volan nu amânaţi oprirea pe partea dreaptă a carosabilului sau pe banda de urgenţă. Opriţi motorul, ieşiţi din maşină, aşezaţi-vă şi sunaţi cât de repede puteţi pe cineva cunoscut sau la numărul de urgenţă 112 şi spuneţi imediat unde vă aflaţi, cu cât mai multă exactitate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau