Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ameliorarea deglutitiei

08-05-2017

Desi reflexul de inghitire este innascut, pe parcursul vietii pot aparea situatii in care intampinam dificultati. Fie ca vorbim de alimente sau de anumite medicamente, aceasta jena la inghitire (disfagia), desi poate parea un simptom banal, in acelasi timp poate sugera variate diagnostice.

Ameliorarea deglutitiei


Pentru a exclude orice problema medicala „ascunsa”, este bine sa mergi la medicul de familie, care te va directiona catre medicul ORL-ist, pentru efectuarea unui control. Important este sa poti infirma, dupa consult, prezenta anumitor leziuni organice. Poate fi vorba despre o simpla raceala sau o complicatie a unei infectii respiratorii mai severe, insa poate fi si un semn al unei afectiuni grave,cum este cancerul de laringe. Daca treci cu bine de controlul la ORL-ist, cu siguranta medicul de familie te va trimite si la un control endocrinologic sau neurologic. Medicul endocrinolog va examina si analiza daca tiroida functioneaza in parametri normali, iar neurologul va investiga eventualele tulburari neurologice care pot avea ca simptom disfagia (de exemplu, boala Parkinson).

In plus, aceasta senzatie de nod in gat poate anunta instalarea unei depresii. Psihologii sustin ca starile depresive pot conduce la contractura muschilor esofagului, astfel luand nastere anumite dificultati de inghitire.

Vom vorbi insa despre cazurile celor care au dificultati de inghitire fara niciun simptom sau  patologie grava. Sunt persoane care prezinta astfel de dificultati la inghitirea medicamentelor sub forma de tablete sau capsule.Statisticile arata ca aproximativ 40% dintre americani se confrunta cu forme usoare sau severe ale dificultatii de a inghiti medicamente, iar aceasta problema afecteaza in mod egal toate categoriile, indiferent de varsta sau sex. Tabletele si capsulele sunt uneori dure, pot avea gust neplacut si pot fi de dimensiune mare. Acest lucru poate reprezenta o problema, in special in cazul in care medicamentul trebuie sa fie administrat in mod regulat sau in cazul in care mai multe medicamente trebuie sa fie inghitite in acelasi timp. Din aceste motive, de multe ori oamenii renunta la tratament, deschid capsulele sau zdrobesc comprimatele, lucru care poate conduce la scaderea eficientei tratamentului sau inactivarea medicamentului.

Cum identifici dificultatile de inghitire in lipsa unei cauze patologice sau fiziologice?

-Prezenta unei dureri la inghitirea unor pastile, la persoanele care sunt nevoite sa ia multe medicamente zilnic.

-Senzatia neplacuta ca pur si simplu acel medicament a ramas lipit in gat.

Ce poti face?

Pentru a evita astfel de neplaceri, medicul iti poate recomanda un gel-lichid, care va facilita inghitirea medicamentelor pe care le administrezi in mod obisnuit. Important de retinut este faptul ca astfel de geluri contribuie nu numai la usurarea modului de inghitire a unor medicamente, iar transportul medicatiei de la nivelul cavitatii bucale catre stomac va fi imbunatatit. In plus, absorbtia de la nivelul stomacului nu va fi perturbata in niciun fel.

DR. RALUCA GHIONARU

Medic primar Medicina de familie  Comentarii

Lasa-ne comentariul tau