Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Amigdalita, simptome si tratament

21-02-2017

Amigdalita este o inflamatie a mucoasei faringiene sau, altfel spus, a amigdalelor. Nu trebuie sa uitam ca amigdalele au rolul de a apara organismul de infectii. Acestea sunt situate de o parte si de alta a gatului, concret in spatele bazei limbii.

Amigdalita, simptome si tratament


Literatura de specialitate afirma ca principalele cauze ale amigdalitei sunt infectiile virale (virusul gripal si adenovirusurile), dar si cele bacteriene. Bacteria cel mai des vinovata de aparitia amigdalitei este streptococul betahemolitic din grupele A si B. Datele statistice arata ca bacteriile sunt responsabile de 30% din totalitatea cazurilor de amigdalita. Aceasta afectiune se intalneste, de regula, la copilul mic, insa nici adultii nu sunt scutiti de boala.

Medicii atentioneaza ca principalul factor de risc pentru amigdalite este contactul apropiat cu o persoana infectata. Asa ca incearca sa stai pe cat posibil la distanta de persoanele care stranuta sau tusesc, mai ales daca esti intr-o incapere inchisa.

Principalele simptome

Primele simptome isi fac simtita prezenta dupa 2-3 zile de la expunerea la agentul infectant. Boala debuteaza cu dureri puternice de gat, amigdale rosii si infl amate, partial acoperite de puroi, congestie nazala si guturai, noduli limfatici inflamati, dureri de cap si uneori chiar dureri abdominale, febra, frisoane.

ATENTIE! Daca prezinti simptomele descrise mai sus, trebuie sa mergi cat mai repede la medic pentru stabilirea diagnosticului, dar si a tratamentului corespunzator.

Cum se trateaza?

Tratamentul amigdalitei virale

Marea majoritate a amigdalitelor sunt produse de virusuri, iar in astfel de cazuri nu se va prescrie antibiotic. Consuma supe si lichide calde, iar pentru ameliorarea durerilor de cap si a febrei ia antiinflamatoare, la recomandarea unui medic sau farmacist. Pentru durerile puternice de gat poti folosi fie spray-uri, fie comprimate de supt, care iti pot ameliora durerea. Boala  se vindeca in 7-10 zile de la debut.

Tratamentul amigdalitei bacteriene este insa mai complex, acesta constand in  administrarea de antibiotic la recomandarea specialistului ORL. Antibioticul va fi stabilit dupa efectuarea unei antibiograme, care va arata care este cel mai util antibiotic .

Tratamentul chirurgical. Sunt si situatii in care medicul iti poate recomanda scoaterea amigdalelor pe cale chirugicala. Sunt situatii rare si vizeaza pacientii care fac mai mult de 5-7 episoade de amigdalita intr-un an.

Cum prevenim?

Singura si cea mai buna metoda de a preveni imbolnavirea este respectarea tuturor normelor de igiena. De aceea, este indicat sa te speli cat mai des si corect pe maini. Totodata, evita locurile aglomerate, dar si contactul cu persoanele bolnave. Imbraca-te corespunzator cand iesi din casa in timpul iernii. In plus, invata-ti copilul sa utilizeze corect servetelul atunci cand stranuta sau tuseste. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau