Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Analiza colesterolului total nu este suficienta

24-08-2015

Nivelul de colesterol din sange este o oglinda a alimentatiei. Aceasta substanta organica produsa de ficat ajuta la buna functionare a organismului. In mod obisnuit, corpul secreta toata cantitatea de colesterol de care are nevoie, insa in cazul in care, in urma analizelor de laborator, se constata ca nivelul lui il depaseste pe cel considerat normal, inseamna ca surplusul este cauzat de obisnuinta de a consuma alimente nesanatoase, situatie in care se poate ajunge la aparitia unor boli cardiovasculare.

Analiza colesterolului total nu este suficienta


Deoarece nu se dizolva in sange, colesterolul este transportat prin vasele de sange cu ajutorul lipoproteinelor LDL (lipoproteine cu densitate joasa) - colesterol cunoscut sub denumirea de „colesterol rau” – si HDL (lipoproteine cu densitate inalta) - cunoscut drept „colesterol bun”.

Se poate depune pe artere

LDL poarta colesterolul spre tesuturi, iar leucocitele, celulele albe din sange, cu rol de protectie, incearca sa apere corpul de „colesterolul rau” si sa il acapareze, convertindu-l. Insa, in urma acestui proces, leucocitele si celulele de LDL se acumuleaza in vasele de sange, fapt ce conduce catre formarea de depuneri pe artere, numite placi de aterom, compuse din colesterol si reziduuri. In timp, acestea se ingroasa, iar circulatia sangelui este ingreunata, vasele de sange se pot rupe, pot aparea cheagurile si mai apoi probleme grave de sanatate precum atacul de cord.

Pentru a preveni cresterea nivelului de colesterol LDL peste pragul normal de 130 mg/dl (pentru adultul tanar), 100 mg/dl (pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular) si 70 mg/dl (pentru persoanele cu cardiopatie ischemica), este necesara schimbarea imediata a stilului de viata. Se va renunta la fumat, la alimentele „grele” bogate in grasimi animale, precum carne grasa ori smantana, si la produse de patiserie. De asemenea, este recomandat sa se inceapa un program zilnic de exercitii fizice. Foarte importante sunt si  eliminarea kilogramelor in plus, dar si consumul de cel putin doi litri de lichide sanatoase pe zi.

In situatia in care aceste schimbari nu dau roade, medicul poate prescrie pastile destinate scaderii nivelului de colesterol LDL, printre care se numara statinele.

Se poate ajunge la boli de inima grave

HDL indeparteaza excesul de colesterol LDL din tesuturi si de pe vasele sanguine si il poarta spre ficat, care il proceseaza pentru a-l elimina din organism.

Nivelul normal de HDL colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei, insa valorile normale sunt cuprinse intre 35 si 100 mg/dl. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cind nivelul de HDL se afla sub aceste valori.

De asemenea, HDL apara peretii vaselor de sange (endotelii) impiedicand deteriorarea acestora si aparitia aterosclerozei (cauza a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral).

În situatia în care o persoana are un nivel de colesterol HDL scazut, posibilitatea sa de a dezvolta o boala de inima este mult mai mare. Prin urmare, este absolut necesar sa se mentina un nivel optim de HDL in organism. In acest sens, sunt recomandate legumele si fructele, consumate in fiecare zi, activitatile fizice practicate cu regularitate, renuntarea la fumat si evitarea produselor bogate in grasimi animale.

Un nou tip de colesterol?

O forma necunoscuta pana acum de colesterol a fost evidentiata recent de oamenii de stiinta. Este vorba despre oxicolesterol, despre care cercetatorii afirma ca este mai nociv decat LDL si momentan nu se stie daca poate fi combatut cu medicamentele clasice. Unul dintre cei care a tras un semnal de alarma in privinta oxicolesterolului a fost Zhen-Yu Chen de la Universitatea din Hong Kong, care a elaborat un studiu despre efectele acestui nou tip de colesterol asupra sanatatii. "La ora actuala oamenii de stiinta nu stiu daca statinele, medicamentele folosite in toata lumea pentru scaderea colesterolului, sunt capabile sa scada si nivelurile de oxicolesterol, care nu este altceva decat o forma oxidata a colesterolului”, a declarat Chen.

Oxicolesterolul se gaseste in alimentele foarte procesate, bogate in grasimi hidrogenate. De asemenea, acesta se formeaza si in timpul procesului de prajire, din cauza temperaturii inalte.

Chen a demonstrat in studiul sau ca acest tip de colesterol slabeste sistemul imunitar, contribuie la degenerarea celulara, creste formarea placilor aterosclerotice si reduce elasticitatea vaselor sanguine.

Testarea nivelului trigliceridelor, o necesitate

Pentru un plus de relevanta, atunci cand se efectueaza analize pentru aflarea profilului lipidic, nu se testeaza numai colesterolul total, ci si colesterolul LDL, colesterolul HDL si nivelul trigliceridelor. Acestea din urma reprezinta un alt tip de grasimi, si ele secretate de ficat, dar care pot creste in corp si din cauza alimentatiei nesanatoase, bogata in grasimi animale, produse de patiserie si prea mult zahar (dulciuri si bauturi carbogazoase indulcite consumate in exces), dar si a sedentarismului si fumatului.

Nivelul mare de trigliceride – peste 150 mg/dl - creste riscul de aparitie a unor boli de inima si a diabetului zaharat.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau