Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Analize si investigatii

Explorarile digestive

Tranzitul baritat-presupune inghitirea unei substante baritate. Aceasta opacifiaza tubul digestiv superior, putand fi astfel evaluat esofagul, stomacul, duodenul. Atunci, cand este inghitit, bariul captuseste tractul digestiv superior, iar medicul poate verifica existenta unor modificari, ca: ulcer, tumori, stricturi.

Investigatiile arborelui respirator

Radiografia toracica reprezinta o imagine a organelor din cutia toracica si este frecvent prima investigatie recomandata pacientilor cu simptome respiratorii. Cu ajutorul radiografiei se pot descoperi probleme ale oraganelor si structurilor din interiorul cutiei toracice. Astfel se pot descoperi zonele pulmonare cu densitate modificata (noduli, caverne TBC) si zonele condensate (pneumonii, tumori), pleurezia (acumularea de lichid in pleura), pneumotorax (acumulare de aer).

Mamografia

Una din opt femei este diagnosticata in timpul vietii cu cancer de san. Daca aceasta afectiune este depistata precoce se vindeca in 90%din cazuri. Mamografia este indicata femeilor cu varsta de peste 40 ani, ce prezinta un risc crescut de a face cancer de san: antecedente personale sau familiale de cancer, femeile nulipare, menstruatie tardiva, dezechilibre hormonale.

Vaccinarea adultului

Vaccinarea reprezinta una din cele mai eficiente masuri de prevenire a unor boli infecto-contagioase. Vaccinurile nu sunt doar pentru copii, dar multi adulti nu sunt constienti de necesitatea de a tine pasul cu vaccinarea. Multi adulti pun la indoiala necesitatea administrarii unor vaccinuri, chiar daca stiu ca se expun unor riscuri destul de mari pentru contactarea unor boli. Adultii trebuie sa se vaccineze deoarece: unii nu au fost vaccinati in copilarie, unele vaccinuri mai noi nu erau disponibile in perioada in care erau copii, imunitatea poate scadea in timp, unii devin mai susceptibili la boli infectioase (pneumonie, gripa).

Injectia contraceptiva trimestriala

Injectia contraceptiva contine un singur hormon-gestagen in doza crescuta si are efect indelungat. Cele mai folosite preparate injectabile sunt cele progesteronice. Aceasta se injecteaza, trimestrial, intramuscular, de unde contraceptivul se elibereaza lent pe parcursul mai multor saptamani.

Investigatii pentru inima

Tensiunea arteriala variaza in cursul zilei, ea fiind influentata de: stari de angoasa, efort fizic, consum de cafea, fumat, stres. De aceea, tensiunea arteriala trebuie masurata periodic si trebuie notate valorile acesteia.Electrocardiograma reprezinta integistrarea grafica a variatiilor de potential electric care iau nastere la suprafata corpului prin activitatea cardiaca.