Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Analize si investigatii

Dozarea PSA (antigenul prostatic specific)

PSA (antigenul prostatic specific) este o glicoprotein-serin-proteaza secretata numai de catre celulele epiteliale prostatice, fiind specifica tesutului prostatic.Cancerul de prostata este unul dintre cele mai frecvente cancere la barbat. Acesta are sanse mari de vindecare daca este depistat precoce si este unul din putinele tipuri de cancere care pot fi descoperite cu ajutorul unei picaturi de sange, prin analizarea unui marker specific al prostatei, numit PSA.

Grupele sanguine

Cele mai cunoscute grupe sanguine sunt cele ale sistemului OAB si ale sistemului RH.Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sange: grup O sau I, grup A sau II, grup B sau III, grup AB sau IV. Acestea se definesc in functie de prezenta sau absenta unor structuri pe suprafata hematiilor.Cunoasterea grupului sanguin este foarte importanta, deoarece in cazul transfuziilor de sange, grupele sanguine trebuie sa fie compatibile.

Triplul test

Triplul test este cel mai important test neinvaziv, efectuat in scopul detectarii anumitor anomalii fetale: defecte de tub neural, sindrom Down (trisomia 21), sindrom Edwards (trisomia 18).Acesta este un test de depistare, nu de diagnosticare. Testele de depistare se fac atunci cand nu sunt prezenti nici factori de risc, nici simptome. Cu ajutorul acestui test se determina riscul unei femei insarcinate de a avea un copil cu o malformatie congenitala.

Bronhoscopia

Bronhoscopia este o procedura care permite vizualizarea directa a cailor aeriene superioare si a arborelui traheobronsic, recoltarea de secretii si celule din tractul respirator si efectuarea de biopsii din structurile cailor aeriene, pulmonare si mediastinale. Bronhoscopia este indicate pentru diagnosticarea unor afectiuni ale cailor respiratorii.

Colposcopia

Colposcopia este o investigatie care se efectueaza in momentul in care se suspecteaza o anumita problema la nivelul colului uterin. Aceasta nu este o analiza de rutina, ci se recomanda cand rezultatul testului Papanicolau este anormal. Colposcopia este o investigatie imagistica prin care se examineaza colul uterin cu ajutorul unui colposcop (un aparat ce ilumineaza si mareste colul uterin de 10-40 ori, iar imaginea este transmisa prin intermediul unei camere pe un ecran).

Autoexaminarea sanilor

Autoexaminarea sanilor are o importanta majora in screening-ul pentru cancerul de san. Autoexaminarea trebuie efectuata lunar. Este important ca examinarea sa se faca in aceeasi zi a fiecarei luni. Perioada optima pentru autoexaminare este la 7-10 zile de la inceperea menstruatiei, deoarece in aceasta perioada stimularea hormonala a sanilor este minima. Daca sunteti la menopauza, alegeti o zi la intamplare si examinati-va sanii lunar la acea data.