Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Analize si investigatii

A preveni o boala este mult mai lesne decat a o trata

A preveni o boala este mult mai lesne decat a o trata

A preveni o boala este mult mai lesne decat a o trata. Din pacate, prin stilul curent de viata, noi facem pentru noi insine mult mai putin decat am putea face; si, mai ales, parem sa ignoram sau sa uitam tot mai des ca sanatatea trupeasca este in foarte mare masura conditionata de sanatatea sufleteasca.

Hormonul ceasului biologic: MELATONINA

Hormonul ceasului biologic: MELATONINA

In ultima zi a lunii martisorului am trecut la ora oficiala de vara, trebuind sa dam ceasurile inainte cu o ora, 03 a.m. devenind 04 a.m. Am adus in discutie faptul ca vom dormi mai putin cu 60 de minute deoarece in continuare vom prezenta melatonina, un hormon a carui producere e stimulata in general noaptea, cand e intuneric si dormim.

Electrocardiograma: cea mai importanta investigatie cardiaca

Electrocardiograma: cea mai importanta investigatie cardiaca

Principiul EKG a fost definitivat de catre medicul Willem Einthoven, valoarea extraordinara a cercetarilor fiindu-i legitimata, in 1924, prin decernarea premiului Nobel in fiziologie. Majoritatea termenilor introdusi de savant au ramas in limbajul de specialitate, studiile lui fiind fundamentale pentru electrocardiografia actuala.

Diagnosticarea infectiei HPV prin prelevarea de frotiu

Diagnosticarea infectiei HPV prin prelevarea de frotiu

In fiecare zi, 40 de femei din Europa mor de cancer de col uterin, al doilea ca frecventa dupa cel de san. La nivel mondial, se semnaleaza aproape 500.000 de noi cazuri in fiecare an, soldate cu 273.000 de decese, iar in tarile slab dezvoltate, constituie principala cauza de mortalitate prin tumori maligne la femei. In fata acestui adevarat flagel, diagnosticarea precoce a HPV (prescurtarea de la Human Papilloma Virus), precum si vaccinarea contra acestei infectii sunt pe cale sa reduca substantial riscul de dezvoltare a maladiei

Cum masuram corect tensiunea arteriala?

Cum masuram corect tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor vasculari, ca urmare a contractarii regulate a inimii, care propulseaza sangele in toate arterele organismului; daca aceasta presiune creste si se mentine la o valoare ridicata timp indelungat - conditie cunoscuta sub numele de "hipertensiune" - poate declansa o serie de afectiuni ce pot pune in pericol viata: boala coronariana, insuficienta cardiaca, infarct, AVC, insuficienta renala, etc.

Investigatii biologice si hormonale in endocrinologie

Investigatii biologice si hormonale in endocrinologie

Afectiunile endocrinologice sunt complexe nu numai prin faptul ca afecteaza mai multe aparate si sisteme din organism, dar si datorita faptului ca alterarile secretiilor hormonale antreneaza o serie de procese metabolice. Pentru a se pune un diagnostic corect si realiza o urmarire adecvata a tratamentului, intr-o afectiune endocrina este necesara o serie larga de investigatii biologice si mai ales hormonale, realizate din sange sau urina, sub forma unor recoltari simple, sau in dinamica prin analize seriate, in urma administrarii unei substante farmacologice care are rolul de a exercita un efect specific asupra secretiilor hormonale.