Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Analizele recomandate in sarcina

21-02-2017

Intr-o sarcina normala, fara patologii, analizele sunt recomandate de medicul care urmareste sarcina, la inceputul fiecarui trimestru. De asemenea, in fiecare trimestru de sarcina se efectueaza cate o ecografie morfofetala.Este bine de stiut ca valorile unor analize se pot modifica in sarcina, fara ca acest lucru sa fie asociat vreunei patologii. De aceea, este bine ca analizele sa fie interpretate de medicul care urmareste sarcina.

 Analizele recomandate in sarcina


Iata ce analize sunt indicate in cele 9 luni de sarcina:

Trimestrul I

Hemoleucograma completa detecteaza anemiile care pot aparea in timpul sarcinii, chiar din primele saptamani ale acesteia sau infectiile din sange. Printre cele mai importante lucruri pe care o hemoleucograma le testeaza se afla numarul globulelor rosii si albe din sange, numarul trombocitelor si cantitatea de hemoglobina din sange.

Coagulograma determina viteza de coagulare a sangelui. Este indicata in sarcina, cand viteza de coagulare crete oricum. Poate fi un indiciu pentru cele care sufera de trombofilie – o afectiune care determina coagularea i mai rapida a sangelui, caz in care e nevoie de monitorizare atenta in sarcina.

Analiza biochimica a sangelui masoara valorile glucozei din sange, a proteinei C, a lipidelor i a enzimelor; urmarete analiza mineralelor din organism (calciu, fosfor, potasiu, fier), care in timpul sarcinii pot sa varieze destul de mult fata de valorile normale, ceea ce duce la suplimentarea artifi ciala in functie de valorile rezultate. Totodata, se masoara si valorile bilirubinei, o substanta secretata de ficat.

Grupa sanguina si RH-ul sunt printre primele analize care se efectueaza atunci cand se constata sarcina. RH-ul este deosebit de important in sarcina, pentru ca daca mama are RH-ul negativ, iar partenerul pozitiv exista sanse mari ca bebelusul sa mosteneasca RH-ul pozitiv, ceea ce il face incompatibil cu RH-ul mamei. In cel de-al doilea trimestru al sarcinii se face dozarea de anticorpi anti D, pentru a vedea daca sunt prezenti sau nu. Daca sunt prezenti, este necesara tinerea lor sub control, cu ajutorul unui tratament special. In cazul in care anticorpii nu sunt tinuti sub control, exista riscul de avort sau de afectare a fatului cu RH-ul pozitiv.

Serologia hepatitelor B si C Hepatita B este una dintre cele mai transmisibile forme de virus de la mama la fat. Transmiterea virusului are loc mai cu seama in timpul naterii, indiferent de forma acesteia, naturala sau prin cezariana.

Dozare anticorpi citomegalovirus (CMV) 

CMV este periculos in timpul sarcinii, iar 10% dintre feti sunt afectati de acest virus transmis de la mama. Nou-nascutii afectati de CMV prezinta probleme destul de grave, cum ar fi surditate, orbire, difi cultati de invatare i dezvoltare (ulterior). Contractat in primul trimestru de sarcina, CMV poate duce la avort spontan. De aceea, de cele mai multe ori, aceasta analiza este recomandata inainte ca o femeie sa-si doreasca sa ramana insarcinata.

Dozare anticorpi rubeola – testarea se face pentru a verifi ca daca o femeie insarcinata are suficienti anticorpi meniti sa o protejeze in sarcina de contractarea bolii care, de cele mai multe ori, este fatala fatului. Si aceasta analiza este recomandabil sa se efectueze inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Dozare anticorpi toxoplasmoza – se recomanda a fi efectuata inainte ca femeia sa ramana insarcinata, pentru ca prezenta anticorpilor pe perioada sarcinii poate fi foarte periculoasa pentru fat, important fiind momentul la care a fost dobandita infectia. Daca este constatata prezenta anticorpilor, medicul va indica amniocenteza, pentru a vedea daca si in ce fel a fost afectat fatul.

Listeria – aceasta este o bacterie care traieste in natura, fiind prezenta in unele alimente. Sursele de Listeria includ majoritatea animalelor, chiar si solul, asa ca ea se poate regasi in multe dintre preparate. Din pricina imunitatii scazute in perioada cat sunt insarcinate, femeile gravide sunt  mai predispuse la a contracta aceasta bacterie, care traverseaza placenta si ajunge la fat, cauzand probleme majore: afectiuni respiratorii, meningita, retard  mental, paralizie, epilepsie. Bacteria este sensibila la caldura, asa incat o modalitate de a se feri de aceasta o reprezinta prepararea termica a mancarii.

Chlamidya – toate femeile insarcinate trebuie testate pentru aceasta infectie, pentru ca, netratata, ea poate deveni periculoasa pentru fat. Tratamentul se face cu antibiotice, numai la recomandarea medicului specialist. Chiar daca nu este prezenta o sarcina, este bine ca la controalele anuale sa se testeze pentru Chlamydia, pentru ca, daca nu este tratata corespunzator, aceasta infectie poate sa duca in timp la infertilitate.

Sifilis – testarea de face din sange. Cea mai periculoasa perioada de transmitere la fat este primul trimestru de sarcina. Cu cat este depistata mai repede, cu atat poate fi mai bine tratata infectia. Un alt moment in care fatul poate fi infestat este cel al nasterii. Un nou-nascut ce a contractat sifi lis de la mama poate avea probleme osoase, la nivelul dintilor sau poate suferi de pierderea auzului si a vederii.

Testare pentru HIV – se realizeaza pentru a se putea lua masurile necesare in vederea protejarii fatului, care poate fi infestat de mama in trei feluri: la nastere, prin laptele matern si prin sange, in timpul sarcinii.

Examen de urina – se fac sumarul de urina si urocultura, pentru a depista eventualele infectii urinare, destul de dese in sarcina. Acestea sunt perfect tratabile, odata depistate, dar netratate pot ridica probleme in timpul sarcinii, chiar si avort spontan.

Papanicolau, secretii si culturi – sunt analize care se recolteaza local, pentru a vedea starea colului uterin si pentru a depista din timp eventualele infectii care pot aparea in sarcina din pricina sistemului imunitar mai scazut al gravidelor.

La finalul primului trimestru, in saptamanile 12-14, se realizeaza prima ecografie morfofetala, cand se efectueaza primele masuratori ale fatului. Optional, dar din ce in ce mai indicat, este si bi-testul care, coroborat cu ecografia morfofetala, poate da indicii despre anomaliile cromozomiale la fat.

Trimestrul al II-lea

Se repeta:

Hemoleucograma – se urmareste mai ales nivelul hemoglobinei din sange, pentru a vedea daca e vorba despre anemie sau nu. In caz ca se depisteaza anemie, se administreaza supliment de fier.

Biochimia sangelui

Sumarul de urina si urocultura

Dozarea de anticorpi toxoplasmoza este indicata mai ales persoanelor care traiesc in mediu de risc, cu animale de companie in casa.

Se efectueaza:

Ecografia morfofetala de trimestrul al II-lea – cea mai buna perioada pentru efectuarea acesteia este intre saptamanile 22-24. Este una dintre cele mai importante analize in sarcina, pentru ca organele sunt acum in plina formare si se pot depista din timp diverse anomalii.

Trimestrul al III-lea

Se repeta:

-Hemoleucograma

-Coagulograma

-Sumarul de urina si urocultura

-Biochimia sangelui

-Secretii si culturi vaginale

Se efectueaza:

Testul de toleranta la glucoza este recomandat mai ales femeilor care au probleme mari de greutate, kilograme acumulate in sarcina sau inainte sau care au cazuri de diabet in familie.

In saptamana 28 se efectueaza titrul de anticorpi, in caz de RH negativ, si se administreaza injectia cu imunoglobulina.

Analiza pentru determinarea prezentei streptococului beta-hemolitic se efectueaza din sange. In cazul unui rezultat pozitiv, trebuie facut tratament pana la nastere, iar in caz de nastere naturala trebuie sa avem grija, pentru ca se poate transmite la fat. Daca inainte de nastere inca este pozitiv, se recomanda mai degraba nasterea prin cezariana.

Ecografia morfofetala a trimestrului al III-lea se efectueaza cel mai bine intre saptamanile 32-33 de sarcina.

Incepand cu saptamana 36 de sarcina, gravida va merge la control saptamanal, pentru evaluare.

Investigatii pentru femeia peste 35 de ani

Majoritatii femeilor care sunt insarcinate si au peste 35 de ani li se recomanda o analiza de sange numita bi-test. Este o analiza de screening care arata probabilitatea aparitiei anumitor malformatii cromozomiale la fat. Rezultatul analizei este elocvent pentru a trimite sau nu pacienta la amniocenteza.

Aceasta din urma este o analiza invaziva, prin intermediul careia se recolteaza lichid amniotic. Este insa singura analiza de diagnostic disponibila in acest moment si care ofera cu precizie raspunsul daca fatul are sau nu vreuna dintre malformatiile studiate.

DR. ANDREAS VYTHOULKAS

Medic specialist obstretica – ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate Comentarii

Lasa-ne comentariul tau