Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Andropauza, menopauza bărbaților

25-02-2019

În timp ce menopauza este una dintre cele mai dificile perioade din viața femeilor, cu un impact semnificativ pentru fiecare dintre acestea, o astfel de schimbare importantă afectează şi organismul bărbaţilor odată cu înaintarea în vârstă. În acest caz, etapa poartă denumirea de andropauză.

Andropauza, menopauza bărbaților


Menopauza este un fenomen fiziologic complex, ce se produce în mod natural în corpul unei femei şi constă în încetarea definitivă a menstruației ca urmare a diminuării şi stopării funcției ovariene.

În general, menopauza debutează la începutul celui de-al cincilea deceniu de viaţă, însă circa 10% dintre femei trec prin acest fenomen mai devreme, la sfârșitul celui de-al patrulea deceniu de viaţă.

În această perioadă, care durează de obicei câțiva ani, cel puţin două treimi dintre femei prezintă simptome specifice menopauzei printre care se numără bufeuri, transpirații nocturne, modificări ale dispoziției, uscăciune vaginală, iritabilitate și oboseală. În plus, femeile aflate la menopauză prezintă un risc mai mare de declanşare a unor boli cu urmări serioase, precum osteoporoză, obezitatea, afecţiuni cardiace și diabet.

Când femeia se află în perioada premergătoare menopauzei, secreția de estrogen scade progresiv, în timp ce secreția de progesteron încetează. Urmează apoi perioada de dispariție a ciclului menstrual lunar și femeia nu mai poate rămâne însărcinată.

În cazul bărbaţilor, andropauza implică modificări organice și comportamentale cauzate de scăderea nivelului de testosteron.

Andropauza este însoţită de apariția unor simptome precum stare de oboseală, astenie, depresie, alopecie, scăderea tonusului muscular și disfuncții sexuale.

Nu toţi bărbaţii manifestă, însă, aceste simptome cu aceeaşi intensitate. De asemenea, nici vârsta la care debutează andropauza nu este bine definită. În acest sens, majoritatea bărbaţilor resimt simptomele descrise după 50 de ani, însă această etapă este un proces lent în comparaţie cu menopauza.

Diagnosticul se stabileşte în funcţie de simptomatologie şi de testele hormonale.

Medicul poate recomanda anumite schimbări ale stilului de viaţă pentru diminuarea simptomelor andropauzei, precum adoptarea unei diete sănătoase, exerciţii fizice şi administrarea de medicamente antidepresive. De asemenea, ca şi în cazul femeilor, terapia de substituție hormonală (în acest caz administrare de testosteron) este cea mai bună modalitate de ameliorare a unor simptome asociate andropauzei.

În plus, medicul poate propune investigarea şi altor posibili factori declanșatori ai simptomelor ce caracterizează această etapă, precum unele afecțiuni cronice, obezitatea, probleme psihice sau boli care afectează secreția de testosteron.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau