Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Anemia

04-12-2014

Anemia se defineste (in mod clasic) ca fiind o stare patologica in care hemoglobina (Hb) hematocritul (Ht) sau numarul de eritrocite (globule rosii) se incadreaza sub valorile normale corespunzatoare varstei si sexului. Hb este o proteina complexa (ce contine fier) fiind cea mai importanta component a eritrocitelor si care e insarcinata cu transportul oxigenului. Ht reprezinta raportul dintre volumul hematiilor si volumul plasmatic exprimat procentual.

Anemia


Anemia se defineste (in mod clasic) ca fiind o stare patologica in care hemoglobina (Hb), hematocritul (Ht) sau numarul de eritrocite (globule rosii) se incadreaza sub valorile normale corespunzatoare varstei si sexului. Hb este o proteina complexa (ce contine fier), fiind cea mai importanta component a eritrocitelor si care e insarcinata cu transportul oxigenului. Ht reprezinta raportul dintre volumul hematiilor si volumul plasmatic exprimat procentual.

SIMPTOMELE ANEMIEI Rolul principal al Hb este acela de a fixa si transporta oxigenul de la plaman la tesuturi pentru a asigura functionarea normala a celulelor. Intrucat scaderea numarului de eritrocite duce la diminuarea oxigenarii tesuturilor, anemia e raspunzatoare pentru numeroase semne si simptome. Simptomele anemiei sunt: astenie (oboseala), cefalee (dureri de cap), dificultati respiratorii, dureri toracice si abdominale, pierderi in greutate, lipotimie (lesin) in special in ortostatism (pozitia in picioare). Semnele nespecifice ale anemiei sunt: paloarea tegumentelor si mucoaselor, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), respiratie accelerata, hipotensiune arteriala.

Ca semne specifice intalnim: icterul (colorare in galben a pielii, sclerelor si mucoaselor) in anemiile hemolitice, platonichia sau koilonichia (unghii plate sau concave) in anemia feripriva, limba depapilata, neteda, lucioasa, uscata in anemia megaloblastica. Factorii de risc: deficiente nutritionale (dieta saraca in fier si vitamine), menstruatia, boli cornice (insuficienta renala, insuficienta hepatica, cancerul), afectiuni intestinale (boala celiaca, boala Crohn), antecedentele familiale (anemii ereditare), unele infectii, boli ale sangelui, expunerea la substante toxice, unele medicamente, persoanele dependente de alcool, persoanele cu regim vegetarian strict.

IMPORTANTA LABORATORULUI �N DIAGNOSTICAREA ANEMIEI

In cazul existentei unei suspiciuni de anemie (pe baza semnelor si simptomelor acuzate de pacient) confirmarea acesteia este foarte usor de facut prin realizarea unei analize de laborator. Efectuarea unei hemoleucograme (HLG) complete (care in laboratoarele moderne se face in aproximativ 5 minute) reprezints investigatia primara obligatorie la care se adauga, in anumite cazuri, examinarea frotiului de sange. O HLG completa cuprinde: numarul de hematii (care in anemie poate fi normal, scazut sau crescut in functie de capacitatea maduvei osoase de a compensa anemia si in functie de vechimea anemiei), hemoglobin (care in anemie e scazuta), hematocritul (care e scazut), de asemenea pe o HLG apar si indicii eritrocitari (VEM, HEM si CHEM).

Restul parametrilor unei HLG (numarul de leucocite, formula leucocitara, numarul de trombocite, volumul trombocitar mediu) constituie informatii utile care ne pot avertiza asupra unei cauze a anemiei. Dupa stabilirea diagnosticului de anemie se trece la identificarea cauzei acesteia, cu ajutorul unor teste suplimentare.

TRATAMENT

Cele mai frecvente anemii sunt: anemia prin carenta de fier (anemia feripriva), care se trateaza cu suplimente de fier, ce trebuie administrate timp de cateva luni sau, daca cauza deficientei de fier este o pierderea critica de sange, aceasta trebuie localizata si oprita (posibil printr-o interventie chirurgicala). anemia prin carenta de vitamina B12 (anemia pernicioasa) se trateaza prin administrarea de vitamina B12 pe cale injectabila (uneori toata viata); anemia prin carenta de acid folic, care se trateaza prin administrarea de suplimente de acid folic.

Dr. Mihaela M. Condurache
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau