Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Anghinare (Cynara Scolynmis.L.)

22-12-2014

Anghinarea creste in Romania, in special in zona de sud, in zonele impadurite. Provine din regiunea mediteraneana, fiind cultivata pentru solzii carnosi si receptaculii florali ce sunt comestibili. Aceasta prezinta o tulpina dreapta, ramificata pe care sunt prezente frunze mari si spinoase de culoare verde-albicioasa pe dos. Florile sunt de culoare rosie-violacee, dispuse in capitule mari si sunt invelite in solzi carnosi.

Anghinare (Cynara Scolynmis.L.)


Descriere

Anghinarea creste in Romania, in special in zona de sud, in zonele impadurite. Provine din regiunea mediteraneana, fiind cultivata pentru solzii carnosi si receptaculii florali ce sunt comestibili. Aceasta prezinta o tulpina dreapta, ramificata pe care sunt prezente frunze mari si spinoase de culoare verde-albicioasa pe dos.

Florile sunt de culoare rosie-violacee, dispuse in capitule mari si sunt invelite in solzi carnosi. Perioada de vegetatie: infloreste de la sfarsitul lunii mai si pana la sfarsitul lunii septembrie. Perioada de recoltare (iunie - septembrie): se recolteaza intreaga planta, dar mai utilizate sunt frunzele, atunci cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm. Principii active

Componentii principali sunt cinarina, polifenoli, oxidaze, flavonozide (cinarozida, scolimozida), insulina, acid clorogenic, glicozidele A si B, mucilagii, tanoizi, zaharuri, acizi (malic, lactic, gliceric si glicolic), derivati triterpenici, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice si este un bun colagog - se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare. Cinarina este un acid organic din anghinare, care stimuleaza receptorii pentru gustul dulce (la unele persoane), astfel ca ceea ce mananca ulterior pare mai dulce.

Aceasta substanta fitochimica poate oferi si protectie antioxidanta impotriva agentilor cancerigeni si a toxinelor din mediu, precum poluarea sau fumul. Cinarina poate avea efect benefic si pentru ficat, intrucat ajuta fierea (care participa la eliminarea toxinelor din organism) si previne acumularile de grasimi din ficat).

Acidul folic face parte din complexul de vitamina B, ce previne anumite defecte congenitale si diminueaza riscul de boli de inima reducand nivelul homocisteinei, aminoacid care este legat de arteroscleroza. Folatul poate preveni si cancerul, pentru ca un nivel scazut de folat dauneaza ADN-ului.

Anghinarea asigura 28% din necesarul zilnic al acestei vitamine importante.

Luteolina. Avand potentialul de a preveni oxidarea colesterolului LDL ("rau"), aceasta flavonoida poate reduce riscul de boli de inima. Studii preliminare sugereaza ca luteolina poate bloca si eliminarea de histamine, care pot declansa congestii si inflamatii. Actiune Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie, si mai are actiune ca antiseptic, mineralizant, antiinflamator.

Recomandari: uz intern - diuretic, ceaiul din aceasta planta se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mancarime).

Ceaiul de anghinare are efecte benefice si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite.
uz extern - bai de sezut pentru hemoroizi.

Anghinarea este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic, de aceea, se face un ceai dintr-o lingurita de planta la 500 ml apa clocotita. In cazul in care se supradozeaza, poate provoca intoxicare cu varsaturi si colici hepatice, pentru ca ficatul nu poate elimina foarte repede toxinele acumulate. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste dupa gust. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta intins o jumatate de ora pe partea dreapta, restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei cu o jumatate ora inaintea meselor principale.

De retinut! Anghinarea nu este recomandata femeilor care alapteaza, deoarece diminueaza secretia lactata. In timpul unei cure, sucul de anghinare baut dimineata, pe stomacul gol, modifica favorabil metabolismul ureei si al colesterolului. Anghinarea este contraindicata in afectiuni acute renale si hepato-biliare.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau