Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Anorexia nervoasa

17-12-2014

Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara, caracterizata printr-o reducere anormala a greutatii corpului si printr-o deformare a imaginii propriului corp, atat ca forma, cat si ca greutate. Persoanele cu aceasta afectiune au o teama puternica de a nu creste in greutate si refuza voluntar alimentatia.

Anorexia nervoasa


Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara, caracterizata printr-o reducere anormala a greutatii corpului si printr-o deformare a imaginii propriului corp, atat ca forma, cat si ca greutate. Persoanele cu aceasta afectiune au o teama puternica de a nu creste in greutate si refuza voluntar alimentatia. Apare cel mai des in timpul adolescentei, la femeile tinere intre 15-25 ani; exceptional pot fi afectati si barbatii.

Etiologie: Cauzele tulburarii de comportament alimentar nu sunt cunoscute, insa specialistii sugereaza ca ar fi implicati mai multi factori, printre care: predispozitia genetica, factori psihologici, factori socio-culturali. Factorii de risc includ: persoane perfectioniste, grija excesiva privind greutatea, membru al familiei diagnosticat cu tulburari de comportament alimentar, presiuni sociale, profesionale, conflicte.

Simptome: amenoree-simptom caracteristic, cauzat de slabirea organismului scaderea ponderala, intre10 si 50% din greutatea initiala: datorata reducerii aportul alimentar, mai ales in detrimental hidratilor de carbon indicele de masa corporala (BMI) mai mic de 18 kg/m2 scaderea masei musculare reducerea masei osoase-osteoporoza constipatie, diaree, voma, dureri abdominale Reducerea cronica a alimentatiei este foarte greu recunoscuta de pacient. Pot aparea episoade de bulimie, urmate sau nu de provocarea vomei si folosirea diureticelor, laxativelor sau medicamentelor ce inhiba pofta de mancare. semne clinice ale unei denutritii cronice: hipotensiune arteriala, bradicardie, paloare fara anemie, hipotermie Diagnostic:

Diagnosticarea bolii se face pe criterii clinice: refuzul de a mentine greutatea corporala la nivelul considerat normal pentru varsta si inaltimea sa (greutatea este mai mica de 85% din greutatea ideala) amenoreea este o caracteristica invariabila (absenta a cel putin trei cicluri menstruale consecutive) teama intensa de a nu castiga in greutate sau de a deveni obeza, chiar in conditiile in care este subponderala alterarea imaginii despre propriul corp Nu exista analize specifice, pe baza carora sa se puna diagnosticul de anorexie. Pentru monitorizarea evolutiei pacientului se vor urmari: analiza sangelui, analiza functiei cardiace si renale, densitatea osoasa. Tratament: Tratamentul are doua etape: pe termen scurt-se intervine pentru a restabili greutatea corpului si salva viata pe termen lung-pentru a imbunatati starea psihica si a preveni recidiva

Nu exista tratament specific in anorexia nervoasa. Cel mai greu este pana pacientul accepta si constientizeaza problema pe care o are. Obiectivul major al tratamentului este refacerea greutatii (tratamentul dietetic, reechilibrarea nutritionala si hidro-electrolitica sunt indispensabile).

Psihoterapia-are scopul de a schimba comportamentul si modul de a gandi al pacientului si de a-l incuraja sa revina la obiceiurile alimentare sanatoase. Tratament psihiatric corect este util in cazul unor pacienti, deoarece ii ajuta sa isi trateze starile anxioase si depresia.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau