Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Anxietatea, de la neliniste la tulburare mentala

26-09-2017

Fiecare persoana a simtit stari de anxietate in anumite momente ale vietii: in fata unui examen,inaintea unei decizii importante, cand faci o greseala, cand te confrunti cu o problema, in fata unui public, la un interviu. Este o emotie, o teama normala pe care o simtim cu totii.

Anxietatea, de la neliniste la tulburare mentala


Fiecare persoana a simtit stari de anxietate in anumite momente ale vietii: in fata unui examen,inaintea unei decizii importante, cand faci o greseala, cand te confrunti cu o problema, in fata unui public, la un interviu. Este o emotie, o teama normala pe care o simtim cu totii.

Tulburarile de anxietate insa fac parte din categoria tulburarilor de sanatate mintala i reprezinta stari de disconfort major care impiedica persoana sa functioneze normal si cu succes in viata de zi cu zi. Pentru cei care au aceasta tulburare, starile de anxietate, de ingrijorare si de frica sunt coplesitoare si constante, ajungand pana la a bloca persoana si la a o impiedica sa duca o viata implinita.

Dintre tulburarile de anxietate:

Panica: apare in diferite momente si persoana simte brusc un fel de teroare asociata cu palpitatii, uneori transpiratie abundenta, tremor, durere in piept, respiratie neregulata etc. Atacurile de panica apar brusc, abrupt, au un varf de panica de 10 minute care se pot manifesta pana la cateva ore. Tulburarile de panica apar, de regula, in urma unor evenimente inspaimantatoare pentru persoana sau a unor perioade de stres indelungat, dar se pot declansa si spontan.

Anxietatea sociala sau fobia sociala:se caracterizeaza prin teama de a nu fi judecati de a nu fi luat in ras de ceilalti si se manifesta atunci cand te simti coplesit, ingrijorat sau depasit de viata de zi cu zi. Persoana simte ca nu face fata, se simte rusinata sau ca este luata in ras de cei din jur si astfel se simte umilita, se teme de intimitate. Persoana evita situatiile publice si contactul cu ceilalti, ajungand pana in punctul in care viata nu-si mai poate continua cursul firesc.

Fobia: este o frica irationala si o evitare totala a anumitor obiecte sau situatii, persoana neputand sa controleze anxietatea ce o cuprinde. Fobiile sunt diferite de anxietatea generalizata, avand o cauza specifica ce le declanseaza.

Anxietatea de separare: apare la despartirea de o persoana, loc, obiect care da persoanei un sentiment de confort, securitate si siguranta si se caracterizeaza printr-un nivel mare de neliniste, ingrijorare.

Uneori aceasta separare duce la panica si este considerata a fi o tulburare cand raspunsul persoanei este puternic neadecvat sau excesiv.

Anxietatea generalizata: persoana se simte continuu si excesiv de ingrijorata si tensionata fara motiv intemeiat. Persoana se simte ingrijorata si se asteapta la dezastre si esec in legatura cu sanatatea, partenerul de viata, copiii, banii, scoala, anxietatea cuprinde aproape toate aspectele importante ale vietii unei persoane.

Principalele semne:

Semnele cele mai frecvente se refera la panica, frica, ingrijorare constanta, insomnii, persoana nu se poate linisti, nu poate sta calma, are respiratia neregulata, gura uscata, picioare reci, uneori ameteala.

Cauzele exacte nu se cunosc, insa majoritatea tulburarilor de sanatate mentala, se considera ca se datoreaza unui complex de factori: schimbari in compozitia creierului, alaturi de factori externi de stres, uneori chiar genele se considera a fi responsabile de aparitia tulburarilor mentale.

In ce consta tratamentul?

Tratamentul cel mai eficient este sustinut de terapia medicamentoasa si psihoterapie. Terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta persoana sa-si schimbe modul de comportament, sa recunoasca si sa schimbe schemele care le declanseaza starile de anxietate si panica.

Ajuta persoana sa aplice tehnici de control pe care le poate gestiona personal si astfel sa scada in intensitate si frecventa manifestarile, facandu-si viata mai usoara si mai frumoasa.

PSIHOLOG DANA GAVANKAR

Asociaia pentru Intervenia Terapeutica in Autism

www.autism-aita.ro
Comentarii

Tiron D.
Buna seara , de ceva timp cred ca ma confrunt cu stări de anxietate , acum aproximativ o luna am fost la doctor pentru ca ma durea un ovar , mi a găsit un chist si am făcut o analiza pt identificarea de markeri tumorali care a ieșit Ok , ideea este ca m am speriat foarte tare si de atunci ma simt mereu neliniștită , orice mic simptom ce-l prezint uneori , durere de ceva ma gândesc direct ca as putea suferi de vreo boala incurabila , as putea muri etc .. încerc sa ma controlez singura si nu pot , cea mai mare frica a mea este de boala si moarte .. nu știu cum sa fac sa trec peste aceste stări 😕

Va recomand sa consultati un medic psihiatru. Va va putea recomanda un tratament adecvat pentru anxietate.

Lasa-ne comentariul tau