Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Apa, singura băutură ce hidratează corespunzător organismul

09-07-2018

Organismul nostru este compus în proporţie de 70% din apă, astfel încât în sezonul cald este necesară creşterea consumului de apă, având în vedere că transpiraţia este mai abundentă şi se pierd lichide care reglează temperatura corporală.

Apa, singura băutură ce hidratează corespunzător organismul


Pierderea de lichide prin transpiraţie este de 50 de mililitri pe minut şi odată cu aceasta se elimină şi electroliţi importanţi precum sodiul şi potasiul, nutrienţi ce ajută la menţinerea echilibrului de hidratare a celulelor, ţesuturilor şi muşchilor.

Riscul de deshidratare creşte odată cu creşterea temperaturii din mediul înconjurător şi poate cauza, printre alte simptome, dureri de cap, uscăciune a gurii, scăderea volumului de urină, tensiune arterială joasă, incoerenţă în gândire şi chiar pierdea cunoştinţei.

Atenţie! Consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr, cu diferite arome şi coloranţi, nu potoleşte setea decât pe moment şi poate provoca deshidratare şi diferite boli. Organismul îşi obţine apa din celule pentru a metaboliza zahărul, iar când se consumă băuturi îndulcite senzaţia de sete creşte pentru că organismul trebuie să compenseze apa pe care o pierde.

Aşadar, în special vara, apa este singura băutură care poate hidrata corespunzător organismul. În plus, sticlele sau dozele cu băuturi energizante, carbogazoase sau sucuri, multe dintre având un conţinut de chiar şi cinci-şase linguriţe de zahăr, pot avea un efect dăunător asupra sănătăţii.

Este bine de reţinut că senzaţia de sete este un semnal fiziologic ce indică faptul că organismul este în proces de deshidratare. Dacă se consumă o cantitate corespunzătoare de apă plată, la intervale regulate, fără să se aştepte să intervină senzaţia de sete pericolul deshidratării va fi eliminat.

Simptomele cele mai evidente care pot trăda deshidratarea sunt: dureri de cap, limba uscată, letargie şi stare de oboseală inexplicabilă, culoarea închisă a urinei, ameţeală, sete, disconfort general, convulsii, stare de greaţă, crampe musculare, vărsături, pierderea poftei de mâncare, piele uscată, scăderea volumului de urină, confuzie, iritabilitate, anxietate, creşterea ritmului cardiac, respiraţie rapidă, constipaţie, hipotensiune, insomnie, edem cerebral, insuficienţă renală, halucinaţii, delir, leşin. În cazurile extreme se poate ajunge la deces.

În situaţia în care deshidratarea este într-o fază mai avansată – şi mai ales la persoanele trecute de 50 de ani, senzaţia de sete poate lipsi, aşadar nu reprezintă un indicator elocvent.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau