Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Apendicita

04-12-2014

Etiologia (cauza) apendicitei tine de unii factori predispozanti (alimentatia carnivora, colitele cronice, dieta saraca in fibre) sau tine de o cauza locala (coproliti si paraziti in lumenul apendicular). In unele situatii, transmiterea infectiei de la distanta (enterocolite, anexite, bolile copilariei, amigdalite s.a) cu poluare apendiculara pe cale limfatica duc la inflamatie si propagarea procesului infectios local apendicular.

Apendicita


Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui vermiform(ileocecal) si se prezinta sub doua forme evolutive: acuta sau cronica. Semnele si simptomele bolnavului de apendicita sunt foarte variate, fiind in dependenta de o serie de factori si anume:

varsta pacientului (copil, adolescent, adult tanar sau varstnic); pozitia apendicelui fata de cec (poate fi orientat oriunde, ca in cazul acelor de ceasornic); gradul de inflamatie (cataral,flegmonos,gangrenos si scleroatrofic),toate acestea ducand la o mare varietate simptomatologica. Etiologia (cauza) apendicitei tine de unii factori predispozanti (alimentatia carnivora, colitele cronice, dieta saraca in fibre) sau tine de o cauza locala (coproliti si paraziti in lumenul apendicular). In unele situatii, transmiterea infectiei de la distanta (enterocolite, anexite, bolile copilariei, amigdalite s.a) cu poluare apendiculara pe cale limfatica duc la inflamatie si propagarea procesului infectios local apendicular.

Clasic, se descrie aparitia fenomenelor apendiculare la varste cuprinse intre 5 si 40 de ani, practic se poate depista la orice varsta cu mentiunea ca in afara limitelor descrise, afectarea este mai rara.

Simptome Manifestarea clasica in apendicita acuta se manifesta ca o durere in zona ombilicala cu migrare in fosa iliaca dreapta si insotita de senzatie de greata, varsaturi, oprirea tranzitului pentru materii fecale, inapetenta asociata cu sau fara stare febrila (semn agravant). Practic, orice durere in zona flancului drept poate fi expresia unei suferinte apendiculare si de aceea diagnosticul diferential este foarte important. In cazul efectuarii hemoleucogramei cresterea numarului de leucocite confirma suferinta apendiculara.

Stabilirea diagnosticului In functie de varsta pacientului se pot contura diagnostice diferentiale care simuleaza suferinta apendiculara si anume: La copii, diferentierea se face cu limfadenita mezenterica (inflamatia intestinului subtire) in diferite viroze si enteroviroze. La adult, se impune diferentierea cu afectiunile renale, inflamatia intestinului subtire terminal (ileita terminala), colecistita acuta s.a. La femei, se si descrie sindromul dureros de fosa iliaca dreapta care reprezinta cumul de inflamatie locala genitourinara (salpingita, chist ovarian, sarcina ectopica, endometrioza, pielonefrita). La batrani, tabloul clinic este mai sters si se poate confunda cu diverticulita sigmoidiana, cancerul de cec. In toate circumstantele in care sunteti in faza unui sindrom dureros de fosa iliaca dreapta sau de flanc drept (durere in partea dreapta), consultul de specialitate se impune din primele momente.

Acest lucru poate sa va fereasca de complicatiile apendicitei acute si anume peritonita apendiculara cu fenomene mai greu de stapanit la copii si la varstnici. In cazul confirmarii clinice si paraclinice (investigatii de laborator si imagistic) a apendicitei acute, medicul chirug va va propune interventia chirurgicala, care inseamna ablatia (extirparea) apendicelui prin interventie clasica sau laparoscopica. Interventia in sine nu implica riscuri si probleme tehnice fiind una clar codificata si practicata de toti chirurgii.

Diferenta ar fi in cazul abordarii laparoscopice ce se practica in centre cu personal instruit si cu aparatura necesara. In unele centre este o interventie de rutina, mai ales in cazul femeii adulte unde abordarea laparoscopica si inventariere cavitatii peritoneale certifica sau identifica celelate suferinte locoregionale genitale. Refacerea/recuperarea In pregatirea operatorie se impune repaus alimentar total, profilaxia infectiei prin administrare de antibiotice preopertaor si postoperator, in functie de examenul macroscopic regasit local in timpul interventiei.

Postoperator, refacerea locala si generala impune repaus alimentar pana la aparitia primelor semne de refacere a peristalticii intestinale (aparitia gazelor) care permite apoi aportul hidro-lacto-zaharat, iar aparitia primului scaun permite aportul alimentar mai consistent, fara insa a apela la fructe, legume proaspete si mancaruri care baloneaza (varza, fasole etc). In principiu, firele se scot la a cincea sau a saptea zi postopertaor, iar repausul fizic se mentine o luna sau doua, in functie de specificul individual.

Preventie In ideea de a evita afectiunea, ar trebui sa ne adresam cauzelor si anume cele descrise anterior: un regim alimentar cu fibre si echilibrat in proteine, lipide si glucide; tratarea infectiilor si prevenirea acestora; consultul de specialitate la momentul oportun. Nu in ultimul rand, va impartasesc unele idei si ganduri referitoare la cum si in ce mod ar trebui sa actionati in cazul unei asemenea provocari: orice durere aparuta in fosa sau flancul drept pana la proba contrarie trebuie investigate, iar primul gand sa va duca la existenta unei suferinte apendiculare. mai bine o alarma falsa decat un moment oportun pierdut. nu va panicati doar in unele cazuri evolutia este fulminanta (rapida). sunati-va medicul de familie, consultati-va si stabiliti de comun accord tactica. daca nu puteti lua legatura cu acesta, prezentati-va la cel mai apropiat serviciu de urgenta si cereti consultatia. in cazul unor probleme mai serioase apelati direct la serviciul de urgenta 112. In speranta ca sfaturile mele si randurile scrise va vor ajuta, va doresc sanatate.

Dr.Valentin S. Pantea Medic specialist chirurgie generala
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau