Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Apneea nocturna afecteaza circa 3% din populatie

29-07-2016

Apneea noctura sau apneea in somn este un sindrom care apare in timpul odihnei si se manifesta prin oprirea temporara a respiratiei. Aproximativ 3% din populatie sufera de apnee nocturna.

Apneea nocturna afecteaza circa 3% din populatie


Apneea noctura sau apneea in somn este un sindrom care apare in timpul odihnei si se manifesta prin oprirea temporara a respiratiei. Practic, persoanele care sufera de apnee in somn se opresc din respirat in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult.

S-a constatat ca barbatii au o tendinta catre sforait de trei pana la sase ori mai mare decat femeile, mai ales odata cu inaintarea in varsta.

Aproximativ 3% din populatie sufera de apnee nocturna. In cazul persoanelor trecute de varsta de 40 de ani se estimeaza ca 4% dintre barbati si 2% dintre femei sufera de aceasta tulburare. Este bine de stiut ca 80% dintre cei afectati sunt supraponderali.

Caile respiratorii sunt obstructionate

Apneea nocturna poate fi determinata de o obstructie (ingustare) a cailor aeriene superioare, de o tulburare functionala a musculaturii respiratorii sau o boala, cum ar fi, de exemplu, insuficienta cardiaca.

Acest sindrom apare atunci cand musculatura gatului si a limbii se relaxeaza in timpul somnului si blocheaza partial caile aeriene. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii si amigdalele marite.

Pacientul nu realizeaza ca are o problema

Daca intr-un interval de o ora pacientul are cel putin zece intreruperi ale respiratiei, fiecare cu durata de minimum zece secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficienta. In aceasta situatie, concentratia de bioxid de carbon din sange creste si apar variatii ale ritmului cardiac. Scaderea concentratiei de oxigen declanseaza o trezire partiala, care este insotita de un sforait puternic si de o inspiratie brusca.

Aceste simptome nu sunt sesizate de pacienti, insa cei care sufera de apnee in somn se simt adesea extrem de obositi si somnolenti in timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare si performanta fizica sufera drastic. Pe termen lung, aceasta problema dauneaza grav organelor vitale si pot aparea tensiune arteriala marita, afectiuni cardiace ori pulmonare sau chiar atac cerebral.

Diagnosticul si tratamentul apneei se bazeaza pe aparate speciale

Daca sforaiti intermitent, va simtiti ametit sau obosit dimineata, aveti dureri de cap sau probleme de concentrare, vi se intampla sa atipiti in timpul zilei, sunteti supraponderal, transpirati in exces, aveti hipertensiune si probleme sexuale este foarte posibil sa suferiti de apnee in somn. In cazul in care v-ati recunoscut starile in cele descrise mai sus, este indicat sa va adresati medicului de familie.

Pentru diagnosticarea exacta se foloseste o aparatura speciala, pe baza de senzori, ce se foloseste acasa. Medicul urmareste datele inregistrate si, in cazul in care se va confirma apneea veti fi indrumat catre un laborator de somnologie pentru un diagnostic mai detaliat si recomandarea terapiei.

Cel mai obisnuit tratament prescris pentru apneea in somn este un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure - presiune pozitiva continua in caile aeriene). Acesta furnizeaza o presiune prin intermediul unei masti pe care pacientul o poarta in timpul noptii si mentine caile respiratorii deschise, eliminand astfel obstructia. In mod normal, efectele benefice apar rapid, imediat dupa inceperea tratamentului prin aceasta metoda.

Evitati somniferele, alcoolul si fumatul

In afara de terapia CPAP sunt recomandate si schimbarile in regimul de viata. Persoanele afectate trebuie sa aiba o greutate normala, sa evite alcoolul, fumatul, somniferele, dormitul pe spate si consumul cafelei seara. De asemenea, este posibil ca medicul specialist sa recomande indepartarea chirurgicala a polipilor nazali, respectiv a amigdalelor  faringiene, dupa caz.

In cazuri rare, pacientii cu apnee in somn pot avea nevoie de medicatie sau chiar de interventii chirurgicale. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau