Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Aportul zilnic de VITAMINE

04-12-2014

Continuam in acest numar prezentarea celor mai importante informatii despre vitamine de care sa tineti seama pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.

Aportul zilnic de VITAMINE


Continuam in acest numar prezentarea celor mai importante informatii despre vitamine de care sa tineti seama pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului. Vitaminele se clasifica in functie de solubilitate astfel: a)Vitamine hidrosolubile: vitaminele din complexul B (B1-tiamina, B2-riboflavina, B3-niacina sau vitamina PP, B5-acid pantotenic, B6-piridoxina, B8-biotina, B9-acid folic, B12-ciancobalamina) si vitamina C.

Sunt compusi usor solubili in apa, care se degradeaza in cursul operatiunilor de prelucrare a alimentelor (un procent insemnat ramane in apa care se indeparteaza). Vitaminele hidrosolubile nu se acumuleaza in organism deoarece o cantitate insemnata se pierde prin transpiratie sau se elimina pe cale urinara. Din aceasta cauza nu exista riscul declansarii de intoxicatii prin consum exagerat al acestor vitamine.

Organismul nu-si poate constitui reserve de vitamine hidrosolubile, carentele se manifesta rapid in caz de aport insuficient. b)Vitamine liposolubile: vitaminele A, D (antirahitica), E (vitamina antisterilitate), K (vitamina antihemoragica sau a coagularii), F (acizi grasi polinesaturati). Vitamine liposolubile sunt compusi care se dizolva numai in grasimi si in solventii acestora. Pierderile in cursul operatiunilor de spalare sau prelucrare termica a alimentelor sunt minime. Acest tip de vitamine se depoziteaza in tesuturi (la nivelul ficatului sau a tesutului adipos), formand astfel rezerve. Deficitul apare tardiv, in urma privarii indelungate de vitamine si dupa epuizarea depozitelor existente.

Exista riscul intoxicatiilor in caz de aport exagerat. Deoarece sunt depozitate si nu eliminate pot conduce la stari de toxicitate cum este cazul vitaminelor A, D si E administrate in doze foarte mari. Necesarul de vitamine depinde de numerosi factori, printre care se numara:

Varsta (copiii in faza de crestere si batranii au nevoie de un aport crescut de vitamine).

Sexul (la barbati consumul de vitamine este mai mare decatla femei);

Activitatea fizica (o activitate fizica intensa presupune un consum mai mare de vitamine).

Felul dietei (o dieta corecta, bogata in vitamine, echilibrata furnizeaza aportul optim de vitamine pentru buna functionare a organismului).

Valoarea metabolismului (la hipertiroidieni metabolismul este accelerat, iar necesarul de vitamine este mai mare).

Pentru desfasurarea in bune conditii fiziologice a tuturor proceselor metabolice organismul uman are nevoie, zilnic, de o cantitate optima de vitamine. In general, dozele terapeutice administrate sunt mai mari decat necesarul zilnic obisnuit. Vitaminele se folosesc profilactic sau in tratamentul hipovitaminozelor usoare, in doze mici (doze de 5-10 ori mai mari decat necesarul zilnic).

In cazul hipovitaminozelor severe care se manifesta sub forma de afectiuni ca pelagra, scorbutul, rahitismul, beriberi se administreaza doze mari de vitamine.

Dozele terapeutice de vitamine sunt bine tolerate. Totusi, pot apare reactii adverse severe, mai ales la administrarea vitaminelor liposolubile in exces:

administrarea de vitamina D in doze mari poate determina depuneri anormale de calciu la nivelul ligamentelor, rinichilor, vaselor de sange;

doze mari si tratamente indelungate cu vitamina E (vitamina antisterilitate) pot produce tulburari genitale ca involutia ovarelor, azospermie, tulburari ale menstruatiei, hemoragii, dureri de cap, oboseala;

administrarea de vitamina A in doze mari la femeia insarcinata produce malformatii la fat.

FORME FARMACEUTICE

Exista o gama foarte mare si variata de produse care contin vitamine. Acestea se gasesc atat singure in preparatele farmaceutice, cat si in combinatie cu alte vitamine sau/si minerale. In produsele farmaceutice, vitaminele se gasesc sub urmatoarele forme:

comprimate, drajeuri, capsule gelatinoase (majoritatea);

comprimate efervescente sau pulberi efervescente: vitamina C, combinatiile de vitamine si/sau minerale;

comprimate masticabile: vitamina C, combinatii de vitamine si minerale (in general, aceste produse sunt destinate copiilor, contin diferite arome si au culori siforme usor acceptate de acestia);

solutii injectabile: vitamina A, K, E, D, B1, B2, B6, B12, C;

solutii interne, buvabile: vitamina A, D, combinatii de vitamine si/sau minerale sub forma de siropuri.

CAND TREBUIE SA ADMINISTRAM VITAMINE?

In general, un regim alimentar echilibrat fara excese si continand tipuri diverse de alimente, cat mai aproape de starea lor naturala asigura necesarul zilnic de vitamine si nu necesita utilizarea suplimentara. Totusi, exista situatii cand trebuie sa suplimentam aportul de vitamine:

copii in faza de crestere si batranii;

femeile insarcinate si cele care alapteaza;

persoanele aflate in stare de convalescenta;

pe perioada virozelor respiratorii;

persoanele care depun efort fizic (sportivii) si intelectual sporit (examene, sesiune);

pe perioada lunilor de iarna (lunile cu R) cand alimentatia este saraca in produse ce contin vitamine.

In timpul sarcinii necesarul de vitamine si minerale este mai mare; vitaminele A, B si C sunt mai usor de procurat cu ajutorul unei alimentatii variate. In schimb, acoperirea necesarului de acid folic (vitamina B9) reprezinta o problema deoarece multe femei au un nivel scazut inca de la inceputul sarcinii.

Carenta de acid folic creste riscul de nastere premature si pe cel al intarzierii cresterii fetusului si poate antrena malformatii grave ale sistemului nervos (ex. Spina bifida). Spre sfarsitul sarcinii se poate intalni o carenta de vitamina D care poate favoriza hipocalcemii la fat. Specialistii recomanda suplinirea aportului vitaminic in timpul sarcinii si, in special, pe cel de acid folic si vitamina D.

SFATURI UTILE:

inainte de a lua suplimente cu vitamine este bine sa cerem parerea unui specialist (medic sau farmacist);

se recomanda evitarea administrarii vitaminei D pe perioada verii deoarece prin expunerea la razele solare se furnizeaza necesarul zilnic. Se pot produce situatii de hipervitaminoza care sa determine depuneri anormale de calciu;

in sarcina se recomanda evitarea supradozarii vitaminei A datorita efectelor teratogene care pot apare la fat;

in perioadele de solicitare (efort fizic si intelectual crescut, convalescenta) se recomanda cresterea aportului vitaminic.

Farm. drd. DIANA GRIGORE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau