Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Aproape 100% dintre adulti au carii, insa aparitia lor poate fi intarziata

09-01-2018

Sanatatea orala este esentiala pentru starea generala a organismului si calitatea vietii, iar persoanele care se indoiesc de acest lucru nu trebuie decat sa se gandeasca la momentele in care o simpla durere de masea sau un abces le dadeau peste cap starea de spirit, capacitatea de a se alimenta, activitatea de zi cu zi si relatiile sociale.

Aproape 100% dintre adulti au carii, insa aparitia lor poate fi intarziata


De asemenea, o sanatate optima a cavitatii bucale poate tine la distanta edentatia, dar si probleme grave la acest nivel precum cancerul oral sau de gat, parodontoza, ori pierderea danturii.

Cele mai des intalnite probleme orale sunt cariile, boala parodontala, cancerul oral, bolile infectioase orale, traumele in urma ranirilor si leziunile ereditare.

La nivel mondial, 60–90% dintre scolari si aproape 100% dintre adulti s-au confruntat cu aparitia cariilor, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). De asemenea, circa 30% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani nu au dinti naturali.

In Romania, potrivit statisticilor, o treime dintre persoane care ajung la medicul stomatolog prezinta o edentatie accentuata, iar mai mult de un sfert din populatia totala prezinta edentatie totala.

Edentatia este cauzata de o asociere de factori printre care se numara in special cariile, boala parodontala, diabetul zaharat, osteoporoza, rahitismul, tumorile bucale, dar si unele traumatisme.

In functie de cauza si de igiena orala, edentatia partiala poate evolua in timp – in unele cazuri relativ rapid - catre edentatie totala.

Cariile pot fi prevenite in primul rand prin mentinerea unei igiene bucale optime si cu ajutorul fluorului in cavitatea orala.

De asemenea, pentru igiena bucala deficitara care duce duce la carii si alte probleme la acest nivel sunt alimentatia nesanatoasa, fumatul, consumul excesiv de alcool si de produse solide ori lichide indulcite cu zahar, dar si neprezentarea periodica la medicul dentist, la fiecare 6 luni, din motive intentionate sau ca urmare a educatiei deficitare.

Cele mai utilizate metode de tratament pentru persoanele care sufera de edentatie sunt implanturile dentare si protezarea. Gasirea celei mai bune variante se face de catre medicul stomatolog, in functie de fiecare pacient in parte.

Din fericire, rezultatele cercetarii stiintifice medicale stomatologice, tratamentele inovative si noile tehnologii pot contribui la preintampinarea cu succes a edentatiei si la imbunatatirea substantiala a calitatii vietii persoanelor cu deficiente si sensibilitati dentare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau