Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Arnica( Arnica Montana L.)

17-12-2014

Arnica este cunoscuta in Banat sub numele de carul padurilor, sau carul zanelor, arnica fiind o planta folosita in tara noastra inca din cele mai indepartate timpuri la vindecarea ranilor. Arnica creste din abundenta prin pasunile umede, fanete, in special prin nordul tarii.Tulpina este dreapta, cilindrica, poroasa, de culoare brun- roscata, si porneste din mijlocul rozetei de frunze ovale.Florile de arnica au culoarea galben-portocalie, sunt dispuse in capitule terminale mari.Florile marginale , female, sunt lingulate, iar cele centrale hermafrodite tubulare cu corola terminata cu 5 dinti.Arnica infloreste in iunie si iulie.

Arnica( Arnica Montana L.)


Descriere

Arnica este cunoscuta in Banat sub numele de carul padurilor, sau carul zanelor, arnica fiind o planta folosita in tara noastra inca din cele mai indepartate timpuri la vindecarea ranilor. Arnica creste din abundenta prin pasunile umede, fanete, in special prin nordul tarii.Tulpina este dreapta, cilindrica, poroasa, de culoare brun- roscata, si porneste din mijlocul rozetei de frunze ovale.

Florile de arnica au culoarea galben-portocalie, sunt dispuse in capitule terminale mari.Florile marginale , female, sunt lingulate, iar cele centrale hermafrodite tubulare cu corola terminata cu 5 dinti.Arnica infloreste in iunie si iulie.

Produsul vegetal utilizat

Capitulele florale alcatuiesc singurul organ de plante cu proprietati terapeutice.Se recolteaza fara codita, in momentul cand planta incepe sa infloreasca, si se usuca in strat subtire la soare. Principii active: carotinoide, flavonoide, alcooli triterpenici (arnidiol, arnisterina, feradiol) ulei volatil, inulina, timol.

Actiune - rol antiinflamator si dezinfectant - stimularea activitatii cardiace si a circulatiei coronariene - antihipertensiv - tulburari de ritm in bradicardii usoare

Uz extern: echimoze si contuzii,arsuri, acnee, furunculoza, leucoree, cicatrici cheloide.

Uz intern: bronsite, tuse convulsiva, cistite, pielonefrite, retentie urinara, hemoragii uterine - sub forma de tinctura, laringite - sub forma de gargara, greata, boli ale sistemului nervos, astenie, arterioscreloza, miocardita, boli reumatismale, parazitoza, tabagism, dizenterie.

ATENTIE! Utilizarea interna se va face cu precautie si doar la recomandarea medicului, intrucat poate cauza iritabilitate gastrointestinala dar si hipertensiune arteriala. Planta prezinta toxicitate peste dozele indicate: 1 g de pulbere pe zi, 3 lingurite de tinctura sau o ceasca de macerat la rece pe zi.Arnica este contraindicata copiilor sub 3 ani si femeilor gravide .
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau