Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Aspirina in diabetul zaharat

07-05-2018

Dupa cum stiti, aspirina este prescrisa frecvent in doze mici pentru rolul sau de antiagregant plachetar si pentru preventia riscului de embolie la persoanele cu diabet zaharat sau cu risc cardiovascular.

Aspirina in diabetul zaharat


Un studiu american recent a realizat o analiza epidemiologia a evolutiei precriptiilor de aspirina in doza mica ( de 75-150 mg/zi) cu rol de preventie primara si secundara a evenimentelor trombotice si embolice intre anii 2012-2015, utilizand rezultatele  centrului Natiunilor Unite de Statistica in domeniul Sanatatii.

In perioada sus-mentionata  procentul persoanelor tratate cu aspirina in doza mica a trecut de la 23,7% in 2012 la 21,8% in 2015.

De asemenea prescrierea aspirinei in doza mica in preventia secundara a scazut de la 8,4% in  2012  la 8,2% in 2015.

Recomandarile actuale ale autoritatilor de sanatate europeene, se bazeaza pe cuantificarea riscului cardiovascular absolut utilizand o scara de evaluare a riscului numita SCORE, stabilita pentru Europa sudica initial. Grila SCORE permite evaluarea riscului cardiovascular in umratorii 10 ani in functie de sex, varsta, consumul de tigari (tabagism activ), de tensiunea arteriala sistolica si de colesterolemia totala.

In preventia primara, administrarea de doze mici de aspirina (75-150-160 mg/zi) este recomandata la persoanele cu diabet zaharat si risc cardiovascular, fara risc crescut de sangerare care prezinta :

- Microalbuminurie sau proteinurie

- Boala coronariana silentioasa documentata

- Cel putin 2 factori de risc printre urmatorii : varsta de peste 50 de ani pentru barbati si peste 60 de ani pentru femei, durata diabetului de mai mult de 10 ani (pentru ambele sexe), hipertensiunea arteriala, tabagism , dislipidemie si antecedente familiale de boli cardiovasculare precoce

- Un scor de risc de deces pe scala SCORE superior de 5% la 10 ani

Administrarea de aspirina nu este recomandata la persoanele cu diabet zaharat cu risc cardiovascular scazut.

Recomandarile sunt clare si usor de realizat. Recomandarea este ca orice persoana cu diabet zaharat sa beneficieze de un control cardiologic periodic pentru a i se evalua riscul cardiovascular.

Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau