Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Astmul bronsic, boala fara leac

20-03-2015

Astmul bronsic reprezinta afectiunea caracterizata de obstructia cailor respiratorii, ca urmare a inflamatiei mucoasei bronhice. Accesele de sufocare specifice bolii se datoreaza hipersecretiei si spasmelor musculaturii netede din bronhiole.

Astmul bronsic, boala fara leac


Este una dintre cele mai raspandite boli cronice din zilele noastre. Se declanÈ™eaza la orice varsta, dar este des intalnit la copii – statisticile oficiale arata ca in 80% din cazurile de astm bronsic, simptomele au debutat de la varste mai mici de 5 ani. “Prevalenta astmului bronsic in lume este apreciata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind de aproximativ 300 milioane bolnavi. In tarile dezvoltate, la populatia adulta, prevalenta este in jur de 10 – 15%, respectiv 15% in cazul copiilor. In Romania, prevalenta fata de totalul populatiei este apreciata intre 5 – 7%”, spune Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, profesor doctor pneumologie, Clinica de Diagnostic Gral.


O clasificare recenta a tipurilor de astm bronsic distinge intre: cel de tip alergic (extrinsec) si nealergic: infectios (intrisec), iritativ fizic sau chimic, indus de efort si cel cu geneza neprecizata. Intre factorii de risc identificati de specialisi pana in prezent se numara antecedente familiale (persoane alergice in familie), expunerea prelungita la alergeni, iritatii profesionale cronice, fumatul pasiv, imunitate deficitara etc.


Simptomatologie si interventie


Crizele de astm sunt declansate de alergeni (polen, puf, praf, mucegai), de infectii virale, de aerul rece si de temperaturile scazute, de fumul de tigara, inclusiv de efortul fizic sau de emotiile puternice. Simptomele specifice sunt respiratia dificila (dispnee), adeseori suieratoare, senzatia de sufocare, tuse persistenta (in special in timpul noptii sau la primele ore ale diminetii), constrictie toracica (senzatia de apasare pe piept). Fiind o boala cronica, vindecarea totala nu este posibil, dar boala poate fi controlata eficient. Terapia astmatica se bazeaza pe corticosteroizi, iar in cazul copiilor sunt indicate solutii cat mai putin agresive. Crizele pot fi ameliorate prin acțiunea bronhodilatatoarelor; in afara momentelor critice, pacientii pot consuma ceaiuri antiastmatice (infuzii cu flori uscate de coada-vacii) sau sirop de roscove. Cea mai importanta masura ramane insa evitarea contactului cu alergenii.


Stiai ca…?


... in copilarie, barbatii sunt mai expusi astmului, in vreme ce femeile prezinta risc crescut de imbolnavire la maturitate? “In copilarie exista o diferenta de prevalenta pe sexe, in sensul de 2/1 pentru sexul masculin, dar de la varsta de 30 ani prevalenta este egala pentru ambele sexe”, explica profesorul Stoicescu.Comentarii

Lasa-ne comentariul tau