Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Astmul bronsic la copil

28-09-2017

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii, caracterizata printr- o hiperreactivitate bronsica – cresterea raspunsului tractului respirator la diversi stimuli, reversibila spontan (la unii pacienti incomplet) sau cu tratament.

Astmul bronsic la copil


Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii, caracterizata printr- o hiperreactivitate bronsica – cresterea raspunsului tractului respirator la diversi stimuli, reversibila spontan (la unii pacienti incomplet) sau cu tratament.

Incidenta: Este cea mai frecventa cauza de afectiune cronica la copil. Face parte din categoria bolilor cronice care nu se vindeca niciodata. La aproximativ jumatate din cazuri se diagnosticheaza inainte de varsta de 10 ani, cu un maximum la trei ani. Unele statistici spun ca in 30% din cazuri apare in primul an de viata, restul de 70% dezvolta simptomatologie pana la varsta de cinci ani. Poate deveni asimptomatic dupa adolescenta si se poate reactiva la varsta a doua a adultului. Raportul intre sexul masculin si cel feminin este de 2:1 in copilarie, raport care se egaleaza la adult.

Fizio-patogenie: Astmul este o alergie respiratorie pe care o fac cei predispusi, care au teren atopic. Exista o transmitere ereditara, de aceea, in aceeasi familie, se pot intalni pacienti cu forme de astm sau alte forme de alergii – rinita alergica, eczema, alergie la aspirina, rino-sinuzita cronica polipoida.

Atopia este o predispozitie genetica de a dezvolta un raspuns de tip IgE specific la anumite substante numite alergeni. Este o conditie genetica ce faciliteaza aparitia unor reactii alergice de tip dermatita atopica, astm bronsic sau rinita alergica.

Factorii declansatori ai aparitiei astmului bronsic pot fi impartiti in:

Factori de mediu:

•alergeni (praf, mucegai, par de pisica sau caine, pesti in acvarii, parfumuri, alimente)

fumatul activ sau pasiv

•infectii respiratorii recurente si netratate (virusul sincitial respirator, rinovirusuri, virusul influenza si parainfluenza, virusul paragripal)

•substante nocive din mediu (vapori chimici, poluanti)

•factori meteo (umiditate crescuta, temperatura scazuta, schimbari bruste ale temperaturii).

Factori intrinseci, care tin de propriul organism:

•factori genetici (mostenirea de la parinti)

•atopia

obezitatea

•sexul masculin

•stari emotionale tensionate (stres, anxietate, oboseala)

reflux gastro-intestinal

•factori hormonali.

Suprasolicitarea fizica la copil duce la aparitia astmului de efort. De obicei este vorba de o forma mixta in care se asociaza un astm infectios, de cauza virala, cu factori psihologici si schimbarea brusca a conditiilor de viata.

Mecanismul patogenic este reprezentat de o reactie edematoasa exagerata aparuta la diversi factori iritanti cu care organismul vine in contact. Aceasta are ca rezultat ingustarea spasmodica a bronsiilor, cu productia abundenta de mucus si inflamarea tuturor mucoaselor.

Clinic, aceste semne se traduc prin:

•dispnee (greutate in respiratie)

|•tuse

•wheezling (suierat)

•senzatie de constrictie toracica.

Incepe sa se manifeste fie cu ocazia declansarii unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni. Primele crize pot fi relatate de parinti ca „raceli frecvente”, ce se manifesta prin nas infundat, tuse,fara febra. La acestea se mai adauga simptomele specifice alergiei: rinoree apoasa abundenta, stranuturi recurente, congestia ochilor, lacrimare, cefalee, durere la baza nasului, acestea fiind datorate inflamatiei mucoasei sinusurilor para-nazale si a conjunctivei oculare.

Astmul se manifesta prin crize, intre crize simptomele disparand aproape complet, putand persista doar o oboseala, haraiala in piept, tuse.

In formele grave, astmul poate afecta cresterea si dezvoltarea generala a copilului, atat somatic (insuficienta dezvoltare a cutiei toracice si a inaltimii), cat si mental (slabe rezultate scolare).

Tusea are un caracter spasmodic, sub forma de crize, uscata initial si apoi devenind productiva, cu sputa albicioasa.

Este cea mai frecventa cauza de tuse la copil. Exista o forma de astm in care tusea este singurul simptom. Tusea cronica de peste opt saptamani este deranjanta atat pentru pacient, cat si pentru familie; este epuizanta, interfereaza cu somnul si pacientul devine frustrat si nervos. Poate fi mai accentuata noaptea si dimineata devreme. Poate trece de la sine, dar de cele mai multe ori se amelioreaza cu medicamente ce maresc lumenul cailor respiratorii (de tip salbutamol).

Este foarte important ca diagnosticul bolii sa fie pus cat mai rapid. Este esential sa fie recunoscute simptomele bolii si este necesara o echipa multidisciplinara formata din medicul pediatru (cel care cunoaste istoricul pacientului), medicul alergolog (care poate da diagnosticul de teren atopic, teren alergic manifest la diversi alergeni) si medicul ORL-ist (care printr-o investigatie de fi broscopie nazala poate arata prezenta sau nu a vegetatiilor adenoide, polipozei nazale, hipertrofi a cornetelor nazale inferioare sau hipertrofia amigdalelor palatine ce determina obstructia oro-faringelui).

Vegetatiile adenoide (polipii) sunt factori agravanti si de multe ori determinanti ai astmului bronic. Prezenta acestora la copil duce la accentuarea manifestarilor clinice de obstructie nazala, sinuzita, cefalee, tuse, rinoree, stranuturi. Prezenta lor favorizeaza colonizarea foselor nazale si a oro-faringelui cu diverse bacterii (stafilococ, klebsiella, hemophilus etc.) care accentueaza simptomatologia astmului bronic.

Astmul bronic este de multe ori factorul determinant pentru aparitia polipozei nazale, afectiune invalidanta prin recidivele acesteia. In nomenclatura medicala actuala este cunoscuta ca rino-sinuzita cronica polipoida si este reprezentata de dezvoltarea unor formatiuni polipoide, mucoase, gelatinoase care au substrat patogenic alergic in principal si infectios secundar; se dezvolta la nivelul meatului mijlociu al foselor nazale si la nivelul istmului sinusurilor, frecvent bilateral si care, prin creterea lor, duc in timp la obstructia foselor nazale cu accentuarea marcanta a fenomenelor astmului bronic.

Sunt frecvente situatiile in care mai intai se dezvolta polipii, apoi se declanseaza astmul bronic, dupa cativa ani.

Cum se face preventia:

•asigurarea unor conditii de viata optime copilului

•evitarea substantelor declanatoare, determinante

•creterea imunitatii organismului

•evitarea stresului si a oboselii

•activitate fizica regulata; exercitii de meditatie si yoga

•gimnastica respiratorie pentru intarirea musculaturii si a capacitatii respiratorii

•normalizarea greutatii corporale

•fizioterapie

•aport suficient de lichide

•mersul la mare i la munte este extrem de benefic.

Tratamentul chirurgical vizeaza asanarea focarelor inflamatorii si obstructive din vecinatate (vegetatii adenoide, rinite hipertrofice, sinuzite, rino-sinuzite cronice polipoide, micorarea amigdalelor palatine etc.).

Tratamentul medicamentos este pentru ameliorarea simptomatologiei acute si prevenirea recurentelor. Consta in medicatie de tip bronhodilatator, antiinflamatoare steroidiene sub forma de inhalatoare bucale si spray-uri nazale, antihistaminice care pot tine simptomatologia in frau, dar care se recomanda numai de catre medicul specialist in urma consultului de specialitate.

In concluzie, astmul bronic nu poate fi tratat, ci doar tinut strict sub control si ameliorat. Prognosticul este foarte bun. In 50% din cazuri dispare la adult.

DR. MIHAELA POPOVICI

Medic primar ORL

Clinica Urechii Chirurgie Bucuresti

Str. Pandele Tarusanu nr. 9, sector 1

www.chirurgie.clinicaurechii.ro

0725 221 534; 0725 221 535
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau