Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ata dentara, inainte sau dupa periaj?

23-11-2015

Utilizarea atei dentare si periajul corect efectuat regulat sunt cele doua elemente cheie ale unei igiene orale corecte. Ambele ajuta la indepartarea placii bacteriene, a resturilor alimentare dintre dinti si din zona cuprinsa intre gingie si dinte, la reducerea cariilor, a bolilor gingivale si la eliminarea respiratiei urat mirositoare.

Ata dentara, inainte sau dupa periaj?


Utilizarea atei dentare si periajul corect efectuat regulat sunt cele doua elemente cheie ale unei igiene orale corecte. Ambele ajuta la indepartarea placii bacteriene, a resturilor alimentare dintre dinti si din zona cuprinsa intre gingie si dinte, la reducerea cariilor, a bolilor gingivale si la eliminarea respiratiei urat mirositoare.

Din pacate, Romania schioapata in domeniul igienei, mai ales a celei orale. Potrivit primului studiu national despre bolile parodontale, 19% dintre romani nu se spala pe dinti nici macar o data pe zi, iar 40% nu au fost deloc la dentist in ultimele 12 luni. De asemenea, un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare pentru campania Zambeste Romania a scos la iveala ca peste 80% dintre romani se confrunta cu probleme dentare, iar 4 din 10 copii au carii pe dintii definitivi.

Cele doua tehnici trebuie realizate zilnic

Periajul este recomandat de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Periuta indeparteaza mecanic resturile alimentare doar de pe suprafetele accesibile ale dintilor.

Ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi, seara, inainte de culcare. Aceasta elimina circa 40% din placa bacteriana, vinovata pentru carii sau afectiuni ale gingiei. Prin forma si structura sa, acest instrument din ce in ce mai folosit este menit sa igienizeze suprafetele inaccesibile periutelor de dinti. Mai mult, dupa caz, ata dentara poate plasa in aceste zone fluor sau substante ce actioneaza chimic impotriva microorganismelor.

Dar fiecare utilizator de ata dentara se intreaba: cand e mai bine de folosit ata dentara, inainte sau dupa periaj? Aici, medicii dentisti sunt impartiti in doua tabere, iar dezbaterea continua seamana cu celebra controversa existentiala legata de ce a fost prima oara, oul sau gaina. Pe de o parte sunt cei care considera ca daca se folosete mai intai ata dentara se disloca resturile dintre dinti, iar fluorul din pasta de dinti poate patrunde mai usor in acele locuri astfel incat protectia contra cariilor va fi mai mare. Pe de alta parte, unii medici dentisti sustin ca este mai bine sa se foloseasca ata dentara dupa periaj, pentru a desavarsi igienizarea zonelor greu accesibile prin periaj.

Ambele tehnici au avantaje si dezavantaje, insa dau roade, iar acest lucru se va reflecta in aspectul danturii. De altfel, toti medicii dentisti sunt de acord ca folosirea atei dentare, impreuna cu periajul, trebuie efectuate in fiecare zi si sunt cele mai importante actiuni pentru mentinerea sanatatii orale, atat a dintilor cat si a gingiilor.

Folosirea corecta a atei dentare

Pentru folosirea corecta a atei dentare, rupeti o bucata de aproximativ 30-40 cm lungime. Aceasta se infasoara pe degetul aratator de la ambele maini. Intre degete se lasa circa 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv. Pentru a introduce ata dentara intre dintii de sus, impingeti usor degetele, alternativ, folosind o miscare de zigzag. In cazul dintilor foarte aproapiati, apasati usor in jos ata dentara printre dinti printr-o miscare de zigzag. Deplasati cu atentie ata in sus si in jos in spatiul dintre dinti. Asigurati-va ca ata aluneca pe intregul spatiu dintre dinti, astfel incat sa curete si zona dintre dinte si gingie. Curbati ata la baza fiecarui dinte, in forma literei C. Nu fortati pentru a nu rani gingia. Apoi, scoateti usor ata dintre dinti. Desfaceti o bucata mica de ata dentara curata de pe unul dintre degetele aratatoare. Portiunea utilizata pentru curatare va fi infasurata pe celalalt deget, astfel incat sa ramana libera o bucata nefolosita. Cu aceasta reluati procedura de igienizare la urmatoarea pereche de dinti. Repetati aceste etape pentru a curata spatiile dintre toti dintii, inclusiv cei din spate. La final, clatiti-va bine cu apa, pentru a elimina reziduurile alimentare si pe cele din placa bacteriana.

Pentru persoanele care au spatii mai mari intre dinti sau gingia se retrage, lasand descoperita radacina dintelui, se obtin rezultate mai bune folosind o ata dentara mai lata. Daca spatiile dintre dinti sunt foarte mici, se foloseste o ata subtire.

Ata dentara poate fi cerata (pentru a aluneca mai usor pe suprafata dintilor) sau fluorurata (pentru a aduce un suport de fluor in aceste zone greu accesibile). Exista, de asemenea, un tip special pentru purtatorii de lucrari dentare (punti dentare), numit superfloss. Aceasta are in mijloc o zona mai groasa, buretoasa, cu ajutorul careia se curata sub punti.



 



Comentarii

Lasa-ne comentariul tau