Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ata dentara, la fel de importanta ca si periuta de dinti

28-03-2018

Circa 90% din populatia lumii sufera de afectiuni dentare in timpul vietii, multe dintre acestea putand fi evitate prin aplicarea unor masuri de preventie constand intr-o igiena orala temeinica. In Romania, potrivit statisticilor, peste 80% din populatie se confrunta cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. De asemenea, conform unui studiu recent, 75% dintre copiii cu varste pana la 13 ani au carii pe dintii temporari, iar patru din zece copii au carii pe dintii definitivi. In ceea ce priveste adultii, o treime dintre romanii care ajung la stomatolog prezinta o edentatie in faza accentuata.

Ata dentara, la fel de importanta ca si periuta de dinti


Incidenta ridicata a problemelor stomatologice demonstreaza atat influenta factorilor de risc (fumat, alimentatie nesanatoasa, poluare, nivel de trai scazut) cat si lipsa unui comportament preventiv, cauzat in special de insuficienta educatie si constientizare cu privire la consecintele pe care le poate avea igiena orala precara sau lipsa tratamentului asupra starii generale de sanatate.

Majoritatea persoanelor utilizeaza periuta de dinti si pasta ca masuri de curatare a dentitiei, insa utilizarea atei dentare reprezinta la randul sau un element-cheie a unei igiene orale corecte. Ambele ajuta la indepartarea placii bacteriene, a resturilor alimentare dintre dinti si din zona cuprinsa intre gingie si dinte, la reducerea cariilor, a bolilor gingivale si la eliminarea respiratiei urat mirositoare. Insa, ata dentara are o actiune sinergica alaturi de periuta, curatand in profunzime locurile in care aceasta din urma nu patrunde. De aceea, este foarte important sa fie folosita, indiferent de varsta.

De altfel, toti medicii dentisti sunt de acord ca folosirea atei dentare, impreuna cu periajul, trebuie efectuate in fiecare zi si sunt cele mai importante actiuni pentru mentinerea sanatatii orale, atat a dintilor cat si a gingiilor.

Periuta indeparteaza mecanic resturile alimentare doar de pe suprafetele accesibile ale dintilor. Periajul este recomandat de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.

Ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi, seara, inainte de culcare.

Aceasta elimina circa 40% din placa bacteriana, vinovata pentru carii sau afectiuni ale gingiei.

Prin forma si structura sa, acest instrument din ce in ce mai folosit este menit sa igienizeze suprafetele inaccesibile periutelor de dinti.

In plus, ata dentara poate plasa in aceste zone fluor sau substante ce actioneaza chimic impotriva microorganismelor.

Ata dentara poate fi cerata (pentru a aluneca mai usor pe suprafata dintilor) sau fluorurata (pentru a aduce un suport de fluor in aceste zone greu accesibile). Exista, de asemenea, un tip special pentru purtatorii de lucrari dentare (punti dentare), numit superfloss. Aceasta are in mijloc o zona mai groasa, buretoasa, cu ajutorul careia se curata sub punti.

Pentru persoanele care au spatii mai mari intre dinti sau gingia se retrage, lasand descoperita radacina dintelui, se obtin rezultate mai bune folosind o ata dentara mai lata.

Daca spatiile dintre dinti sunt foarte mici, se foloseste o ata subtire.

Ata dentara se foloseste corect astfel: se rupe o bucata de aproximativ 30-40 cm lungime si se infasoara pe degetul aratator de la ambele maini. Intre degete se lasa circa 3-5 cm de ata dentara libera pentru lucrul efectiv.

Pentru a introduce ata dentara intre dintii de sus, impingeti usor degetele, alternativ, folosind o miscare de zigzag.

In cazul dintilor foarte aproapiati, apasati usor in jos ata dentara printre dinti printr-o miscare de zigzag.

Deplasati cu atentie ata in sus si in jos in spatiul dintre dinti. Asigurati-va ca ata aluneca pe intregul spatiu dintre dinti, astfel incat sa curete si zona dintre dinte si gingie. Curbati ata la baza fiecarui dinte, in forma literei C. Nu fortati pentru a nu rani gingia. Apoi, scoateti usor ata dintre dinti.

Desfaceti o bucata mica de ata dentara curata de pe unul dintre degetele aratatoare. Portiunea utilizata pentru curatare va fi infasurata pe celalalt deget, astfel incat sa ramana libera o bucata nefolosita. Cu aceasta reluati procedura de igienizare la urmatoarea pereche de dinti.

Repetati aceste etape pentru a curata spatiile dintre toti dintii, inclusiv cei din spate.

La final, clatiti-va bine cu apa, pentru a elimina reziduurile alimentare si pe cele din placa bacteriana.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau