Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Atentie la arsurile solare! Pot duce la cancer de piele

26-05-2015

Cazurile de cancer de piele, in trecut, erau foarte putine. Acum, insa aceasta afectiune a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Anual, medicii descopera sute de mii de noi cazuri la pacienti aparent sanatosi, iar specialistii pun aceasta crestere pe seama schimbarii climei si a exploziilor solare, dar si a faptului ca oamenii ignora avertismentele medicilor si fac plaja fara protectie in orele considerate periculoase. Boala afecteaza, in general, stratul superior al pielii, dar uneori se extinde si la alte parti ale corpului.

Atentie la arsurile solare! Pot duce la cancer de piele


Exista doua tipuri de cancer de piele: carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular. Cel bazocelular apare in 75% din cazuri. Boala invadeaza pielea normala, ii modifica aspectul, distruge tesuturile profunde, iar uneori si muschii si oasele. Acest tip de cancer trece rar in faza de metastaza.

Carcinomul spinocelular apare in 20% din cazuri, dar este mult mai periculos. Acesta evolueaza lent si se dezvolta pe pielea care a suferit o leziune. Acesta se poate raspandi si in alte parti ale organismului.

Afecteaza in special gatul, umerii si pieptul

Cancerul de piele este provocat in special de supraexpunerea la soare si la raze ultraviolete. Stratul de ozon protejeaza pielea de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete, pe care soarele le contine, filtrand razele UV ce ajung la noi. Insa, daca acesta se subtiaza, din diverse motive, pielea devine o tinta pentru arsuri.

Perioadele sigure pentru bronzat sunt pana la ora 11:00 si dupa ora 16:00. Atunci radiatiile de tip B nu sunt dominante si riscul de arsura solara este mai scazut.

Radiatiile ultraviolete de tip B (UVB) determina arsura solara si cancerul de piele pornit din keratinocite (carcinoame), iar ultravioletele de tip A provoaca imbatranirea pielii si cancerul de piele pornit de la melanocite (melanom).

Cancerul de piele afecteaza, de obicei, zone care sunt expuse la soare in mod frecvent cum ar fi fata (mai ales nasul), gatul, spatele, pieptul sau umerii.

Studiile au aratat ca fiecare pacient cu melanom cutanat a suferit arsuri solare pana la varsta de 18 ani, stiindu-se ca pana atunci se inmagazineaza in memoria celulelor din piele aproximativ 80% din „capitalul de soare” al intregii noastre vieti.

Biopsia poate confirma sau infirma boala

Orice aparitie pe piele a unei noi formatiuni trebuie sa ridice suspiciuni. De asemenea, orice modificare a unei alunite, ce se mareste, isi schimba culoarea sau sangereaza, trebuie sa fie un semn de alarma. La nivelul buzelor, leziunile persistente sunt si ele suspecte.

Examinarea pielii de catre medic este primul pas care trebuie facut daca exista suspiciuni in legatura cu anumite modificari pe piele. Daca se suspecteaza un cancer, este necesara o biopsie pentru un diagnostic precis. Pentru aceasta este obligatorie recoltarea unei portiuni din suprafata de piele afectata si examinarea sub microscop, pentru evidentierea celulelor canceroase.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau