Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Atrofia vaginala, o problema ce afecteaza 40% dintre romance

06-05-2015

Atrofia vaginala, numita si vaginita atrofica, este o problema ce afecteaza in special femeile aflate in pre-menopauza si menopauza. Practic, ea reprezinta un dezechilibru al mucoasei din zona genitala, ce apare ca urmare a perturbarii balantei hormonale cauzat de reducerea cantitatii de estrogen. Aceasta determina subtierea tesuturilor vaginale, uscaciunea mucoasei, pierderea elasticitatii, cresterea fragilitatii si scaderea capacitatii de aparare impotriva agentilor infectiosi.

Atrofia vaginala, o problema ce afecteaza 40% dintre romance


In Romania, aproximativ 40% dintre femei sufera de aceasta afectiune, dar numai 25% ajung la medic din cauza jenei, a prejudecatilor si a importantei reduse acordata simptomelor.

Este important de stiut ca daca nu este tratata la timp, artrofia vaginala poate afecta viata de cuplu si poate perturba viata de zi cu zi a femeii.

Poate aparea si pe perioada sarcinii

Scaderea nivelurilor de estrogen si favorizarea aparitiei uscaciunii vaginale apar in perioada de dinainte si de dupa menopauza, pe perioada sarcinii, in timpul alaptarii, dupa indepartarea chirurgicala a ambelor ovare (menopauza chirurgicala) sau dupa chimioterapie ori radioterapie.

Exista insa si alte cauze care favorizeaza aparitia uscaciunii vaginale, cum ar fi: infectii locale, stres, anumite tratamente medicale, fumatul, consumul de alcool, unii factori psihologici sau o igiena intima realizata necorespunzator.

Dintre femeile care prezinta uscaciune vaginala, predomina cele aflate la menopauza, conform unui studiu de piata al Institutului „Louis Harris” din Franta, realizat pe un esantion reprezentativ de persoane din Europa Centrala si de Vest.

Sunt necesare controlul de specialitate si un tratament adecvat

Circa 70% dintre femei admit faptul ca in perioada menopauzei manifesta diverse tulburari, iar aproximativ 50% dintre ele se confrunta cu dificultati sexuale pe care nu le aveau inaintea aparitiei menopauzei. In timp ce menopauza este o etapa naturala a vietii, atrofia vaginala asociata ei trebuie si poate fi tratata cu succes. Desi femeile se pot simti rusinate sa vorbeasca despre disconfortul vaginal, este foarte important sa depaseasca aceste bariere in comunicare si sa discute deschis cu medicul ginecolog.

Pentru a ajuta persoanele care se confrunta cu aceste probleme sunt indicate produsele care au la baza acidul hialuronic, fiind o alternativa naturala si sigura in tratarea atrofiei vaginale, argumentul rational fiind proprietatea substantei amintite de a mentine si reda un mediu tisular neted, hidratat si elastic.

De asemenea, se poate administra local un tratament cu estrogen, sub forma de crema, inel vaginal sau tablete.

In cazul in care vaginita atrofica este asociata cu alte simptome ale menopauzei, tratamentul poate consta in administrarea de estrogen sub forma de plasturi sau pastile, in combinatie cu progesteron sintetic. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau