Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Autocontrolul echilibrului glicemic

14-04-2015

Diabetul zaharat este o boala cu evolutie lenta, la inceput fara simptome; din acest motiv singura metoda care permite depistarea si adoptarea de masuri de preventie a evolutiei bolii consta in determinarea valorilor glicemiei. Supravegherea glicemiilor presupune capacitatea fiecarei persoane cu diabet zaharat de a-si masura singur glicemia din sangele capilar cu ajutorul unor aparate numite glucometre. Verificarea glicemiilor este indicata in anumite situatii pentru controlul adecvat al diabetului zaharat.

Autocontrolul echilibrului glicemic


Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si femeile cu diabet gestational masurarea periodica a glicemiei este obligatorie. Daca sunteti tratat cu medicamente care stimuleaza secretia de insulina controlul glicemiilor trebuie realizat sistematic pentru a preveni riscul aparitiilor hipoglicemiei.

In plus, controlul glicemiei va permite sa aflati efectele consumului anumitori alimente, ale unor tipuri de activitati sportive cat si a eficientei tratamentului pentru diabet.

In ceea ce priveste numarul de controale glicemice recomandate, acesta depinde de tipul de tratament urmat, dupa cum urmeaza:

- daca  aveti un tratament exclusiv bazat pe injectii de insulina, este bine sa va masurati glicemia dimineata, la pranz si seara, inainte de mese, cat si, cel putin o data pe zi,  la doua ore dupa inceperea unei mese;

- daca aveti un tratament care combina comprimatele cu insulina este bine sa controlati in fiecare dimineata glicemia de dinainte de micul dejun, pentru a cunoaste efectul insulinei, cat si de cel putin trei ori pe saptamana, inainte si dupa o masa principala, pentru a cunoaste efectele comprimatelor;

- daca urmati doar un tratament medicamentos este recomandat sa efectuati un control al glicemiilor de tipul: dimineata pe nemincate, doua ore dupa inceperea micului dejun, inainte si doua ore dupa pranz si dupa cina. Unul din cele trei grupuri de masuri ale glicemiei inainte si dupa masa este recomdabil sa le faceti, in mod variabil, la alegerea dumneavoastra, cel putin o data sau de doua ori pe saptamana.

- daca sunteti doar pe regim alimentar si doriti sa apreciati efectele comportamentului dumneavoastra asupra glicemiilor este recomandat sa va controlati glicemiile la doua ore dupa inceputul unei mese sau la sfarsitul unui efort fizic sustinut sau al unei activitati sportive.

In perioada sarcinii este important sa controlati in special glicemiile la doua ore dupa inceputul fiecarei mese principale cat si dimineata pe nemincate (4 valori/zi). Aparatele care masoara glicemia se bazeaza pe acelasi mod de masura: intepati cu un ac fin pulpa degetului si depuneti prin capilaritate o picatura de sange pe bandeleta introdusa in prealabil in aparat. Rezultatul este frecvent exprimat in mg/dl, precizia aparatelor de determinare a glicemiei capilare fiinde de ordnul a plus sau minu 10% fata de glicemia masurata din recoltare de sange venos in laborator.

Este recomandat ca in momentul inteparii degetului mainile sa fie spalate cu apa si sapun si bine uscate. Nu utilizati alcool sanitar pentru curatarea mainilor inaintea inteparii, deoarece va afecta rezultatul.

Este important sa va notati valorile glicemiilor masurate intr-o agenda, in care sa treceti atat data si ora efectuarii controlului glicemic cat si situatia in care va aflati atunci (ceea ce ati mancat, modul in care va simtiti); acest carnet trebuie prezentat medicului diabetolog in momentul consultatiei.

Va reamintim valorile glicemiei stabilite in mod global ca obiective:

- dimineata, “a jeun”: intre 80-140mg/dl

- doua ore dupa inceputul unei mese 140-160 mg/dl.

Dr. Lavinia Vija, Medic specialist endocrinologie, Doctor in stiinte medicale, Insitutul National de Endocrinologie « C.I. Parhon »


 



Comentarii

Lasa-ne comentariul tau