Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Băuturile energizante, o ”cutie neagră” cu efect potenţial periculos

17-04-2018

Beneficiile pe termen scurt ale băturilor energizante din comerţ pot fi depăşite de riscurile pentru sănătate în cazul unui consum excesiv.

Băuturile energizante, o ”cutie neagră” cu efect potenţial periculos


Printre efectele negative ale ingerării unei doze mari de lichide comercializate sub denumirea de ”energizant” se pot număra creşterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac, declanşarea unor atacuri de panică, insomnii, anxietate, îngrăşarea, neplăceri gastrice, dureri de cap, apariţia unor probleme la nivelul ficatului, renale, stomatologice şi/sau cardiace, dar şi predispoziţia către adoptarea unui comportament riscant şi agresivitate, după cum relevă mai multe studii care atrag atenţia că în unele cazuri se poate ajunge şi la deces.

Chiar şi în cazul unui consum ocazional, băuturile energizante pot dăuna organismului dacă acestea sunt ingerate de persoane care au anumite afecţiuni, care prezintă intoleranţă la unele dintre ingredientele acestora, cum ar fi cofeina sau taurina, sau dacă sunt combinate cu alte substanţe, precum alcoolul.

Conform unui studiu publicat la sfârşitul anului 2017 în jurnalul ştiinţific Frontiers in Public Health, consumul de băuturi energizate a crescut considerabil în ultimele două decenii la nivel mondial, aceste produse fiind accesibile tuturor persoanelor din toate grupele de vârstă.

”Atragem atenţia asupra consecinţelor consumului de bături energizante, ce pot include probleme cardiovasculare, renale şi stomatologice, dar şi adoptarea unui comportament riscant şi afectarea sănătăţii mintale”, a declarat dr. Josiemer Mattei, profesor asistent de nutriţie în cadrul Facultăţii de sănătate publică T.H. Chan de la Harvard.

”Dovezile sugerează că (băuturile energizante) sunt dăunătaore sănătăţii şi ar trebui limitate prin reglementări mai stricte, restriţionându-se vânzările către copii şi adolescenţi, ca şi stabilirea, pe baza dovezilor, a unei limite a dozei superioare a cantităţii de cofeină”, a adăugat ea.

De altfel, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii ”nu ar trebui să consume” băuturi energizante.

Pe piaţă există o multitudine de mărci de băuturi energizante, însă majoritatea sunt realizate din ingrediente similare – apă, zahăr, cofeină, anumite vitamine şi minerale şi stimulenţi precum guarana, taurină şi ginseng, notează Science Daily.

Riscurile pentru sănătate sunt în cea mai mare parte atribuite conţinutului ridicat de zahăr şi de cofeină. Unele dintre aceste produse, promovate pentru creşterea rapidă a nivelului de energie, a capacităţii de concentrare şi a performanţelor sportive, pot conţine chiar şi de opt ori mai multă cofeină decât cafeaua obişnuită, iar o simplă doză poate include o cantitate de zahăr echivalentă cu peste zece linguriţe.

În cazul asocierii băuturilor energizante cu alcoolul, o practică din ce în ce mai des întânită în rândul tinerilor, există riscul unui aport mai mare de alcool deoarece energizantele maschează semnele ebrietăţii.

O cercetare publicat în jurnalul Alcholism: Clinical and Experimental Research de specialişti de la Universitatea Naţională Australiană a arătat că tinerii amatori de acest tip de cocteiluri au tendința să bea mai mult decât ceilalți.

Astfel creşte riscul deshidratării şi a intoxicării alcoolice şi se poate ajunge la deces.

În ceea ce priveşte impactul asupra danturii, o echipă de cercetători americani a realizat un studiu publicat în jurnalul General Dentistry ale cărui concluzii au fost că băuturile energizante din comerţ atacă în mod sever smalţul dentar, cu risc crescut de carii. Nu zahărul din aceste băuturi a fost principalul vinovat, ci nivelul ridicat al acidităţii.

Dacă efectele zahărului şi ale cofeinei au fost intens cercetate, este nevoie de mai multe studii cu privire la urmările aportului celorlalte ingrediente din băuturile energizante, este părerea exprimată la unison de oamenii de ştiinţă. Aceştia atrag atenţia asupra evitării ingerării frecvente a acestor produse, stoparea combinării lor cu alcool şi limitarea accesului copiilor la ele.

Băuturile energizante sunt un fel de ”cutie neagră”, după cum descrie dr. John Higgins, cardiolog sportiv la Facultatea de Medicină McGovern din cadrul University Texas Health Science Center din Houston.

”În cazul anumitor grupuri, ar putea fi potenţial periculoase, cum ar fi în cazul celor cu vârsta sub 18 ai, a femeilor însărcinate, a persoanelor sensibile la cofeină şi a celor care nu consumă cofeină în mod regulat”, a adăugat specialistul.

Şi pentru că băuturile energizante reprezintă doar un stimulent trecător urmat, de cele mai multe ori, de o stare de letargie determinată de ”obosirea” glandelor suprarenale, sunt indicate lichidele naturale ce conferă o doză importantă de vitamine şi minerale şi constituie un combustibil de lungă durată.

Printre băuturile naturale recomandate pentru creşterea nivelului de energie se numără ceaiul verde, apa de cocos, sucul proaspăt de fructe de pădure şi de cătină, sucul de lime cu miere şi mentă, sucul proaspăt de sfeclă şi lămâie şi sucul de ghimbir combinat cu lămâie şi mentă.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau