Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bebelusii si colicii

04-12-2014

Termenul de colici este ambiguu deoarece este definit mai degraba prin simptomele sale, decat de o cauza anume. Se estimeaza ca aproximativ 20% din, copii sunt afectati de colici. Un bebelus este descris ca avand colici daca are episoade de plans prelungit, de necontrolat, care dureaza peste trei ore pe zi si cel putin trei zile pe saptamana. Fiecare copil plange; dar daca bebelusul este altfel sanatos si bine hranit, atunci cauza plansului pot fi colicii.

Bebelusii si colicii


Termenul de "colici" este ambiguu deoarece este definit mai degraba prin simptomele sale, decat de o cauza anume. Se estimeaza ca aproximativ 20% din, copii sunt afectati de colici. Un bebelus este descris ca avand colici daca are episoade de plans prelungit, de necontrolat, care dureaza peste trei ore pe zi si cel putin trei zile pe saptamana. Fiecare copil plange; dar daca bebelusul este altfel sanatos si bine hranit, atunci cauza plansului pot fi colicii. In general, colicii debuteaza in jurul varstei de 3 saptamani, ating pragul maxim pe la 6 saptamani si apoi incep sa scada in intensitate si chiar sa dispara pe la 3 - 4 luni. Episoadele incep, de obicei, cu perioade prelungite de plans dupa-amiaza pana seara. Ele pot dura doar cateva minute sau pot continua pentru cateva ore. Unii bebelusi care au colici sunt agitati, altii plang atat de tare incat fetele lor devin rosii, apoi palide.

Cauze si simptome

Cauza exacta a colicilor este inca necunoscuta, dar exista multe ipoteze: inghitirea unei cantitati mari de aer, probabil in timpul suptului, care devine captiv in tractul digestiv si provoaca balonare si dureri abdominal severe; imaturitatea tractului digestiv; intoleranta alimentara; sub- sau supra-alimentare; lipsa de somn; singuratate; lapte supraincalzit; suprastimulare datorata zgomotului, luminii sau unei activitati neplacute pentru bebelus. In timpul unui episod dureros, de colici, abdomenul bebelusului este deseori umflat si tare. La inceput, plansul este mai slab, apoi se intensifica. Multi copii inclesteaza pumnii, rasucesc degetelele de la picioare, isi apropie picioarele flectate de abdomen. In afara metodelor clasice de tratament (produse medicamentoase, ceaiuri din plante, regimul alimentar controlat al mamei care alapteaza etc.) un rol important il are si masajul abdomenului bebelusului cu produsul adecvat. Masajul abdomenului bebelusului se recomanda la sugari incepand din a V-a saptamana dupa nastere.

Masajul abdomenului bebelusului

Pentru ca masajul sa ii faca placere bebelusului si dumneavoastra, va recomandam ca in incaperea in care se face masajul sa creati o atmosfera relaxanta si linistitoare. Temperatura din incapere ar trebui sa fie astfel reglata, incat bebelusul sa poata sa stea cu partea superioara a corpului neacoperita de hainute si sa nu-i fie frig. Lumina din incapere sa fie placuta, sa nu deranjeze; sa nu fie zgomot. Asezati copilul intins pe o suprafata comoda, nu prea dura, astfel incat sa stea relaxat. Asezati-va si dumneavoastra intr-o pozitie comoda, care sa va permita sa folositi ambele maini, fara efort, pentru efectuarea masajului. Utilizati o crema speciala pentru masajul abdomenului bebelusului. Scoateti 2-3 cm de crema din tub in mana dvs. si dupa incalzirea prealabila intre ambele palme, aplicati crema pe burtica bebelusului. Masati bland, cu miscari circulare. Incepeti masajul in partea dreapta, inferioara a burticii copilului. Urmati apoi, in sensul acelor de ceasornic, traseul intestinului gros - din partea dreapta jos, urcati incet pana la rebordul costal, apoi schimbati directia spre stanga si masati partea superioara a abdomenului, apoi coborati pe partea stanga a burticii. Repetati aceasta miscare circulara. Exercitati o presiune blanda, foarte usoara, regulata pe abdomenul bebelusului. Masajul trebuie simtit, perceput de bebelus, dar in niciun caz nu trebuie sa fie dureros sau sa-i provoace disconfort.

Efectuati aproximativ 10 - 15 miscari circulare blande, faceti o pauza, apoi repetati din nou miscarile de masaj. Puteti sa masati zona ombilicala usor si cu varful degetelor sau cu podul palmei. In pauza dintre cele doua etape ale masajului sau la sfarsitul acestuia, apasati usor piciorusele indoite ale copilului pe abdomen, astfel incat sa-i facilitati eliminarea gazelor. Imediat dupa terminarea masajului, imbracati lejer, dar calduros copilul, in primul rand pentru a nu raci, dar si pentru a continua efectul intarziat al masajului. Alocati suficient timp pregatirii pentru masaj si masajului propriu-zis. Faceti totul in deplina liniste si nu va grabiti. Lasati sa treaca cel putin 30 de minute dupa masa copilului, inainte de a incepe masajul.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau