Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Beneficiile alaptarii

31-03-2017

Laptele matern este hrana ideala pentru nou‑nascut inca din primele ore dupa nastere. Dincolo de aportul nutritional, se creeaza o legatura speciala intre mama si copilul ei prin atasarea acestuia la san.

  Beneficiile alaptarii


In afara situatiilor in care alaptarea este contraindicata, din motive ce tin de mama: unele infectii ale mamei, precum TBC activ, infectia HIV, anumite medicamente – sau de copil: prematuri cu greutate mica la nastere, la care nu s‑a dezvoltat reflexul de deglutitie, galactozemie, anomalii la nivelul cavitatii bucale – , laptele matern este cel mai bun aliment pentru cel mic.

Exista o multitudine de avantaje ale alaptarii atat pentru mama, cat si pentru copil. Pe de o parte, ii furnizeaza sugarului o serie de anticorpi si diminueaza incidenta diareei acute si a otitei medii acute,reduce riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip I, a hipertensiunii arteriale si a dislipidemiilor in viata de adult, scade incidenta obezitatii prin crearea unui mecanism clar foame‑satietate, prin asa‑numita „alaptare la cerere”, determina o dezvoltare neuromotorie mai buna, conducand si catre un IQ mai mare si un randament scolar mai bun.

In egala masura, si mama are parte de o serie de avantaje prin scaderea incidentei cancerului mamar si a celui ovarian, a instalarii premenopauzei, prin diminuarea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip II, dar si prin revenirea mai rapida la greutatea de dinaintea sarcinii.

Nu exista lapte matern care sa nu fie bun pentru copil, ci se poate vorbi despre lapte in cantitate insuficienta.

Hipogalactia este o realitate la care fiecare mama, dar mai ales medicul pediatru ar trebui sa se gandeasca atunci cand copilul nu ia bine in greutate. Din fericire, exista insa o serie de medicamente, dar si de tehnici de stimulare a lactatiei, astfel secretia lactata putand sa creasca si sa asigure necesarul sugarului. In acest sens, medicul pediatru sau un consultant in alaptare pot ajuta orice mama ce are probleme cu alaptarea copilului ei. In cazurile in care fie alaptarea nu este posibila, fie, din orice alte motive, sugarul nu mai primeste cantitatea optima de lapte matern sau nu mai este alaptat deloc, este esential sa se introduca in alimentatie laptele praf adaptat varstei, in detrimentul laptelui de vaca, de capra sau, mai nou, a laptelui vegetal. Acestea din urma nu reprezinta variante de lapte optime pentru un sugar pana la varsta de un an, atat prin compozitia lor dezechilibrata nevoilor sugarului, cat si prin riscul pe care il prezinta in dezvoltarea alergiei la proteinele din compozitia lor.

Formulele de lapte praf sunt atent controlate si adaptate nevoilor nutritionale in functie de varsta copilului, dar uneori si de anumite particularitati, cum ar fi intoleranta la lactoza, alergia la proteina laptelui de vaca.

Este esential ca orice mamica sa inteleaga ca laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusul ei si, dincolo de multiplele avantaje atat pentru ea, cat si pentru cel mic,  alaptarea creeaza o  legatura unica, pe care niciun alt preparat de lapte nu o poate face.

DR. ALINA ANTOHE

Medic pediatru Spitalul „Grigore Alexandrescu”, consultant nutritie pediatrica Med Consult and Care Comentarii

Lasa-ne comentariul tau