Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Beneficiile detartrajului si cat de des trebuie facut

30-08-2017

Indiferent cat de bine ne ingrijim dintii, aparitia placii bacteriene si acumularea de tartru sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi. Tot ce ingeram, solid sau lichid, contribuie la formarea bacteriilor, chiar daca ne spalam dintii cu regularitate si folosim masuri extra de igienziare, precum apa de gura, ata dentara, dusul bucal.

Beneficiile detartrajului si cat de des trebuie facut


Indiferent cat de bine ne ingrijim dintii, aparitia placii bacteriene si acumularea de tartru sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi. Tot ce ingeram, solid sau lichid, contribuie la formarea bacteriilor, chiar daca ne spalam dintii cu regularitate si folosim masuri extra de igienziare, precum apa de gura, ata dentara, dusul bucal.

Pentru un proces complet de ingrijire dentara, se recomanda efectuarea unui detartraj si a unui periaj profesional o data la 6 luni pentru cei fara probleme sau la 3-4 luni pentru cei care au implanturi, sunt fumatori sau sufera de parodontoza.

Doctorul Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, explica in articolul de mai jos care sunt beneficiile detartrajului, cat de des trebuie sa il facem si ce se recomanda dupa efectuarea acestuia.


„Detartrajul este o procedura stomatologica noninvaziva prin care se indeparteaza placa bacteriana si depozitele de tartru de pe dinti, lasand in urma suprafete netede, lustruite si curate. De obicei, se face cu un aparat cu ultrasunete. Acesta indeparteaza depozitele aderente subgingivale si supragingivale si, de obicei, este recomandat sa fie urmat de un periaj dentar si de procedura de air-flow. Aceasta procedura consta in proiectarea sub presiune a unui jet de apa cu bicarbonat de sodiu pentru o indepartare completa a resturilor fine ramase pe dinti“, spune dr. Ion Melnic.

Este cunoscut faptul ca afectiunile orale au o stransa legatura cu boli grave, precum diabetul, afectiunile cardiace, boli metabolice etc. De aceea, principalul beneficiu al detartrajului este  mentinerea cavitatii bucale in stare curata, ferita de tartru si bacterii. Acestea din urma pot inrautati alte afectiuni grave de care sufera pacientul“, explica dr. Ion Melnic.

Indepartarea tartrului este fundamentala pentru o igiena eficienta a gurii. Acesta irita gingia, producand sangerarea la periaj sau la contactul cu alimente dure, mascheaza cariile care, fara tratament, pot conduce la pierderea dintilor. Excesul de tartru reprezinta un rezervor de toxine care nu afecteaza doar zonele invecinate, ci intregul organism.

Cat de des trebuie efectuat detartrajul?

In general, este recomandat ca aceasta procedura sa fie efectuata o data la 6 luni, dar este posibil ca frecventa detartrajului sa varieze de la o persoana la alta. Acest lucru este datorat faptului ca  depozitele de tartru se formeaza mai repede sau mai incet in functie de pH-ul si compozitia salivei fiecarei persoane, de masurile de igienizare aplicate acasa (periaj corect efectuat, dus bucal, folosirea apei de gura si a atei dentare).

„De exemplu, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, saliva tinde sa devina mai groasa si mai acida, iar atunci detartrajul se poate recomanda mai devreme de 6 luni. Un alt exemplu care ar putea sa duca la nevoia efectuarii mai repede de 6 luni a detartrajului este reprezentat de obiceiurile alimentare sau de felul in care mancam: o persoana care obisnuieste sa manance intr-o anumita parte a gurii va avea mai mult tartru. Alti factori care duc la formarea accelerata a tartrului includ sarcina, anumite medicamente, fumatul etc. Daca exista vreun motiv din cauza caruia tartrul se  formeaza mai rapid, detartrajul ar trebui efectuat mai des, iar medicul specialist va sti sa recomande o frecventa potrivita pentru fiecare pacient in parte“, completeaza dr. Ion Melnic.

Respectarea recomandarii medicului specialist in ceea ce priveste realizarea detartrajului in mod periodic este necesara deoarece, daca sunt lasate neindepartate, depozitele de tartru se acumuleaza in cantitati din ce in ce mai mari, atat deasupra, cat si sub nivelul gingiei, producand in timp parodontoza. In plus, cu cat amanam mai mult efectuarea acestei proceduri, cu atat creste sensibilitatea din cauza inflamatiei gingivale produse de tartru si placa.

Detartraj manual sau detartraj cu ultrasunete?

Detartrajul se poate realiza fie manual, fie cu ultrasunete sau ca o combinatie intre cele doua. Metoda veche, manuala, de indepartare a tartrului cu ajutorul unor instrumente ascutite prezinta riscul de zgariere a smaltului in zonele subtiri din vecinatatea gingiei sau chiar ranirea acesteia, dar din fericire acest risc nu mai exista la metodele moderne.

Medicul dentist va incepe procedura printr-o examinare de ansamblu a cavitatii bucale, dupa care un dispozitiv de detartraj cu ultrasunete va fi utilizat pentru a elimina placa bacteriana prin intermediul unor vibratii. Vibratiile produse de ultrasunete rup legatura dintre tartru si smalt, suprafata dintelui ramanand intacta, ceea ce inseamna ca detartrajul nu afecteaza smaltul dentar, ci poate disloca doar depunerile de tartru. Tartrul acumulat sub nivelul gingiei este foarte aderent, iar indepartarea lui poate fi neplacuta, insa aplicarea de spray anestezic poate face detartrajul mai confortabil.

Cum ingrijim dintii dupa detartraj?

„Dupa detartraj, poate fi prezenta o sensibilitate dentara si gingivala care dispare in cateva zile, in functie de fiecare persoana. De ajutor sunt pastele de dinti desensibilizante si chiar aplicarea unui antiinflamator local. Disconfortul resimtit este minim in comparatie cu problemele ce pot sa apara daca se amana efectuarea detartrajului“, concluzioneaza dr. Ion Melnic.

Tartrul acumulat in cantitati mari poate duce la retragerea gingiei si dezgolirea radacinii dintelui,ce in timp conduc la boala parodontala.

De aceea, este imperativ ca aceasta procedura minim invaziva sa fie realizata periodic, in functie de recomandarile medicului specialist.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau