Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bine de știut despre streptococul beta-hemolitic de tip A

04-12-2018

Streptococul beta-hemolitic de tip A este una dintre cele mai comune bacterii care afectează copiii din colectivități și una dintre cauzele de spaimă ale părinților în perioada noiembrie - aprilie.

Bine de știut despre streptococul beta-hemolitic de tip A


Este cauza a 5-10% dintre infecțiile respiratorii care se manifestă cu dureri în gât. Dar acest tip de streptococ nu afectează doar copiii (cu precădere pe cei cu vârsta peste 2 ani); această bacterie poate afecta și adulții, mai ales fumătorii, persoanele obosite sau extenuați sau persoanele din categoriile de risc care au sistemul imunitar slăbit. La copiii mari (peste 10 ani), incidența infecțiilor cu acest streptococ este mai mică datorită rezistenței sistemului imunitar dobândit.

Cum se transmite streptococul beta-hemolitic de tip A

Transmiterea se face direct prin picături de salivă (tuse, strănut sau contact direct). Foarte rar se poate transmite prin produse alimentare când o persoană bolnavă contaminează mâncarea prin tuse sau strănut. Se transmite foarte ușor, în ciuda măsurilor de igienă luate, de unde și valurile de testări periodice solicitate în colectivități pentru trierea copiilor care sunt purtătorii acestei bacterii. Statisticile arată că, într-o familie unde o persoană are infecție cu streptococ beta-hemolitic de tip A, cel puțin una din 4 alte persoane va lua bacteria în decurs de 2-7 zile. De aceea, este recomandată testarea și a persoanelor din familia copilului și stabilirea tratamentului necesar în funcție de nevoile medicale ale fiecărei persoane depistate ca fiind purtătoare cu sau fără simptome.

Testarea pentru streptococ beta-hemolitic A

Stabilirea existenței streptococului beta-hemolitic de tip A se face în urma fie a testului rapid, fie a exsudatului clasic faringian. Testul rapid este preferat exsudatului clasic datorită faptului că oferă un rezultat imediat (cca 15 minute de la recoltare). Dacă sunt respectate condițiile de recoltare, atunci rezultatul este concludent:

- Recoltarea se va face la un interval de minim 3-4 ore de când pacientul a băut, a mâncat ceva sau s-a spălat pe dinți.

- Pacientul nu urmează tratament cu antibiotice sau orice tratament topic local și dacă a urmat un astfel de tratament, au trecut minim 3 zile de la ultima administrare.

Infecția cu streptococ A: simptome și complicații

Diagnosticul este pus de medic în urma testului rapid sau exsudatului și a simptomatologiei pacientului. O persoană cu infecție cu streptococ resimte brusc dureri în gât într-un interval de 1-5 zile după ce a intrat în contact cu bacteria. Însă durerea în gât nu este simptom propriu acestei afecțiuni (poate să apară și în alte tipuri de infecții). Pacientul se simte și obosit, un alt simptom mai greu de decelat în cazul copiilor care pot fi obosiți și din alte motive – de exemplu, un program supraîncărcat la școală, și care nu pot să ne spună sau să facă diferența. În plus, apare și febra  (38.3-40°C), uneori cu frisoane, dureri de cap, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici și stare de vomă. Unii copii pot avea și crampe abdominale (de obicei, cei mai mici). Amigdalele sunt inflamate, roșii și cu puncte sau pete galbene (de puroi). Uneori și cerul gurii poate fi de un roșu aprins, sau să aibă niște puncte mici roșii. Din cauza puroiului în gât, uneori pacienții au și halenă. Însă, fără testul rapid sau exsudat, diagnosticul nu poate fi pus cu certitudine deoarece aceste simptome nu sunt proprii infecții cu streptococ beta-hemolitic de tip A.

În anumite cazuri, infecția cu această bacterie nu cauzează faringita streptococică, ci scarlatina. Debutul acestei afecțiuni contagioase este foarte brusc, după o perioadă scurtă de incubație de numai 1-4 zile cu: febră, frisoane, angină faringiană (dureri în gât), adenopatii latero-cervicale bilaterale care dor la palpare, dureri de cap (cefalee), oboseală și oboseală musculară, dureri abdominale, greață sau vărsături, limba roși și încărcată, plus erupția caracteristică pe piele (exantem, la 12-48 de ore de la apariția febrei). Erupția apare mai întâi la nivelul gâtului, spre torace și extremități și dispare în cca 5 zile. Pielea va continua să se descuameze pe o perioadă de una-trei săptămâni (ca în cazul arsurilor solare), în special pe degetele de la mâini și de la picioare.

Scarlatina este o afecțiune cu multe complicații, apărută ca reacție a organismului la toxinele eliberate de streptococ. Unele complicații sunt imediate precum: adenite, adenoflegmoane regionale, pneumonii, abcese pulmonare, micardită, hepatită toxică, nefrită, meningită, encefalită, artrită. Altele sunt tardive, precum: eritemul noduros, glomerulonefrita poststreptococică sau reumatismul articular acut (a afecțiune rară, totuși).

Tratamentul și riscurile unui tratament neadecvat

Infecția cu streptococ beta-hemolitic de tip A se face cu antibiotic prescris doar de medicul care urmărește cazul respectiv și cunoaște și istoricul medical al copilului. Analizele vor determina la care antibiotic este sensibilă bacteria în fiecare caz. Un tratament corect distruge bacteria în primele 10-12 zile de la stabilirea infecției. De aceea, medicul va solicita o confirmare a vindecării complete prin repetarea exsudatului sau a testului rapid la câteva zile de la ultima doză de antibiotic.

Netratată deloc sau netratată corect, infecția streptococică poate cauza febra reumatică. Aceasta poate afecta permanent inima și poate cauza insuficiența cardiacă. Febra reumatică este considerată ca fiind o afecțiune autoimună deoarece inflamația este reacția sistemului imunitar al pacientului respectiv la infecția cu bacteria. Este o afecțiune foarte gravă, necontagioasă, care poate avea și o componentă genetică și poate apărea la orice vârstă, dar statisticile arată că riscul este mai ridicat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Febra reumatică se poate urma unei infecții streptococice netratate la un interval de una până la șase săptămâni. Primele simptome care trebuie să vă trimită urgent la medic sunt: inflamarea dureroasă a articulațiilor care devin și roșii (încheietura mâinii, coate, genunchi și glezne), febră mare și posibil paloare, dificultăți de respirație, palpitații și reținerea fluidelor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau