Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bio, eco, natural...Alegeti in deplina cunostinta de cauza

16-12-2014

In ultima vreme, se constata o crestere semnificativa a interesului public pentru hrana sanatoasa, fara chimicale. De multe ori insa, informatiile redate pe eticheta unui produs "verde" pot naste confuzii in mintea cumparatorului, utilizarea unor termeni precum "bio", "eco" sau "natural" nefiind prea clara.

Bio, eco, natural...Alegeti in deplina cunostinta de cauza


In ultima vreme, se constata o crestere semnificativa a interesului public pentru hrana sanatoasa, fara chimicale. De multe ori insa, informatiile redate pe eticheta unui produs "verde" pot naste confuzii in mintea cumparatorului, utilizarea unor termeni precum "bio", "eco" sau "natural" nefiind prea clara. Pentru a intari conceptul de alimentatie sanatoasa, cei mai multi dintre producatorii de alimente folosesc termeni precum "bio", "eco", "natural", "traditional"sau "facut in casa".

Intre aceste categorii, exista diferente, de care este bine sa tineti seama. Potrivit legislatiei in vigoare, eticheta "bio" apartine exclusiv unui produs care nu a suferit un proces de prelucrare, nu a fost supus ingineriei genetice ori radiatiilor si la obtinerea caruia nu au fost folosite pesticide, fertilizatori sau hormoni sintetici.

Produsele de origine animala care intra in compozitia produselor bio nu au urme de antibiotice, iar la ambalarea lor nu se folosesc conservanti sau subtituenti chimici. Termenul eco se refera la alimentele provenite din agricultura biologica, ce respecta reglementarile de mediu (solul din care provine nu este poluat). Asadar, daca un produs este catalogat drept bio, automat este si ecologic. Viceversa nu este insa neaparat valabila.

Termenul de "ecologic" de pe eticheta unui produs se poate referi fie la ingredientele folosite, fie la modalitatea in care a fost produs ori la ambalajele utilizate care, toate, respecta mediul inconjurator. Asadar, produsele bio contin in proportie de cel putin 95% ingrediente din plante crescute fara substante chimice, in zone nepoluate, iar cele eco au in componenta doar 50% ingrediente din plante crescute fara substante chimice in zone nepoluate.

Bio sau organic sunt termeni care au aceeasi semnificatie. Folosirea lor depinde de termenul impus intr-o anumita zona geografica. Astfel, in spatiul anglo-saxon, SUA si Canada se utilizeaza termenul organic, in spatiul german - atat ecologic, cat si bio, iar in Italia sau Ungaria termenul folosit este de bio. In ce priveste termenul "natural" situatia este mult mai ambigua. Acest atribut este cel mai adesea asociat in mintea consumatorilor cu un produs neartificial, creat de natura, care poate fi folosit fara riscuri. In realitate, lucrurile nu stau tocmai astfel.

Produsele alimentare sau cosmetice "naturale", chiar daca sunt obtinute exclusiv din plante sau animale pot contine substante chimice de sinteza (fertilizanti, hormoni sau pesticide) care se transmit in produsul finit. De asemenea, pot contine conservanti sau coloranti artificiali.

Nicio lege si nicio directiva europeana nu defineste statutul de "natural" al unui produs, prin urmare aceasta mentiune este uneori folosita in mod abuziv de catre producatorii care folosesc in procente mici ingrediente naturale, restul fiind chimice. Certificarea face diferenta Pentru a avea siguranta ca ati ales produsul corect, trebuie sa cititi eticheta si sa verificati daca este produsul este certificat de catre unul din organismele acreditate sa garanteze standardele bio si eco.

Produsele pot fi:

organice/bio, caz in care toate ingredientele folosite sunt organice/bio si

certificate partial, termen ce se refera la produsele care contin si ingrediente care nu sunt organice/bio, ba mai mult, pot avea in compozitie si cateva procente de ingrediente de sinteza (in functie de criteriile mai mult sau mai putin permisive ale organismelor de certificare, sunt care accepta chiar si pana la 90% din ingrediente sintetice!).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau