Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Boala Alzeimer

04-12-2014

Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa, progresiva ce afecteaza zone ale creierului care controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul.Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si a capacitatii de a efectua activitatile zilnice.

Boala Alzeimer


Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa, progresiva ce afecteaza zone ale creierului care controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul.Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si a capacitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei, observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de bolnavi, intr-o prima faza a bolii.

Nu se cunoaste cu siguranta ce anume provoaca boala Alzheimer, dar este posibil sa existe mai multe cauze. Se pare ca exista unele deteriorari produse la nivelul anumitor zone ale creierului cum ar fi pierderea de mesageri chimici ai neuronilor, in principal acetilcolina, ce determina disfunctie la nivelul sistemului nervos.

PERSOANELE PREDISPUSE LA ALZHEIMER In ceea ce priveste factorii de risc, boala Alzheimer reprezinta inca un mare mister. Si asta pentru ca, desi s-au trasat in linii mari caracteristicile acestei afectiuni, nu se cunoaste nimic sigur pana in acest moment. Iata care sunt, totusi, factorii de risc cel mai des mentionati:

varsta inaintata este factorul de risc cel mai important, dar nu exista nicio dovada ca boala Alzheimer ar fi cauzata de procesul biologic de imbatranire. S-a constatat ca, probabilitatea de a fi diagnosticat cu aceasta boala se dubleaza la fiecare cinci ani dupa 65 de ani. Asta nu inseamna ca boala nu poate aparea mult mai devreme, in special la pacientii alcoolici. Atunci cand se declanseaza in tinerete, forma este una mult mai agresiva din cauza complicatiilor. Totusi, astfel de cazuri sunt mai rare;

diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, nivelul crescut de colesterol sunt cateva afectiuni care predispun la boala Alzheimer;

factorii nocivi ca fumatul, expunerea la metale usoare (ex. deodorantele cu aluminiu) se presupune ca ar fi implicati in producerea bolii. Aluminiul, cu efecte neurotoxice, se gaseste adesea in cantitati mari in creierele bolnavilor decedati cu dementa Alzheimer, dar nu s-a dovedit inca o relatie cauzala: nivelul crescut de homocisteina (un aminoacid) in sange, asociat cu un nivel scazut de vitamina B12 si acid folic; terapia hormonala de substitutie.

Un studiu recent a demonstrat ca riscul de a dezvolta dementa, inclusiv boala Alzheimer, este crescut la femeile de peste 65 de ani care sunt sub terapie substitutiva cu estrogeni si progesteron:

traumatisme cranio-cerebrale repetate grave;

unele bacterii (clamidii) si unele virusuri (slow-virus) ar favoriza aparitia bolii;

factori ereditari legati de prezenta unei gene dominante in unele familii. Se apreciaza ca persoanele avand o ruda de gradul I care sufera de boala Alzheimer se afla la risc teoretic de 26% pana la 45%.

SE TRATEAZA BOALA ALZHEIMER?

Pana in acest moment nu exista tratament care sa vindece complet boala Alzheimer. In faza incipienta si intermediara se administreaza inhibitori de colinesteraza, memantin, doua substante ce amelioreaza usor simptomele, dar ce nu opresc progresul bolii. Pe langa acestea sunt tratate diversele afectiuni colaterale: depresie, insomnie, probleme de auz, de vedere, artrita etc.

PUTEM PREVENI APARITIA BOLII?

Cum nu prea se cunosc cu certitudine cauzele ce duc la aparitia bolii Alzheimer, preventia este greu de realizat. Desi nicio substanta nu a fost dovedita ca previne boala Alzheimer, cercetatorii studiaza posibilitatea ca anumite substante sa reduca riscul de dezvoltare a bolii sau sa intarzie instalarea ei. Aceste substante ar fi: vitamina E si alti antioxidanti in cantitati moderate, aspirina sau ibuprofenul in doze mici zilnice, acidul folic, vitamina B6, B12, statinele - medicamente folosite in mod obisnuit pentru scaderea valorilor mari ale colesterolului.

CARE ESTE SIMPTOMATOLOGIA BOLII?

Pierderea temporara sau permanenta a memoriei este de cele mai multe ori prima manifestare a bolii Alzheimer. Tuturor ni se intampla sa uitam anumite detalii din cauza oboselii sau a grijilor de peste zi, insa in cazul bolii Alzheimer avem de-a face cu uitarea unor notiuni simple, familiare, cum ar fi numele unei persoane sau a membrilor familiei, drumul spre casa, numele unor obiecte uzuale, o anumita situatie etc. Incapacitatea de a pronunta sau de a intelege anumite cuvinte, pierderea capacitatii de a realiza una sau mai multe activitati, sunt alte simptome ce apar in cadrul bolii.

Este important de stiut ca evolutia bolii difera de la persoana la persoana, de multe ori simptomele usoare persistand mai mult timp. Exista trei faze de evolutie a bolii: faza initiala (2-4 ani) cu pierderea temporara a memoriei, confuzie, tulburari de judecata, de vorbire sau de dispozitie; faza intermediara (2-10 ani) cu agravarea simptomatologiei, bolnavul incepe sa nu mai recunoasca persoane sau obiecte familiare, uita experiente recente, se supara cu usurinta si devine ostil si indispus la cooperare, paranoia, agitatie, tulburari de gandire si logica; faza tardiva, atunci cand, pe langa faptul ca bolnavii pierd controlul asupra vietii lor (nu mai pot mesteca, merge, manca, comunica, pierd controlul vezicii urinare sau controlul intestinului), apar si alte afectiuni organice grave.

Personalitati ce au suferit de boala Alzheimer: Emil Cioran Ronald Regan Peter Falk Regina Iuliana a Olandei

Dr. Ioana ALMAS
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau