Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Boala celiaca

17-12-2014

Boala celiaca este o afectiune intestinala cronica caracterizata prin atrofia vilozitatilor si sindrom de malabsorbtie. Aceasta este cauzata de ingestia de gluten, proteina continuta in grau, secara, orz, ovaz. Fractiunea proteica toxica din gluten este: gliadina-in grau, secalina-in secara, hordelina-in orz

Boala celiaca


Boala celiaca este o afectiune intestinala cronica caracterizata prin atrofia vilozitatilor si sindrom de malabsorbtie. Aceasta este cauzata de ingestia de gluten, proteina continuta in grau, secara, orz, ovaz. Fractiunea proteica toxica din gluten este: gliadina-in grau, secalina-in secara, hordelina-in orz.

Nu exista un tratament care sa vindece boala celiaca. Manifestarile clinice pot fi tinute sub control prin excluderea glutenului din dieta. Incidenta: In raport cu varsta exista doua varfuri de incidenta: primul-la copii intre 6 luni-2 ani-dupa intreruperea alaptarii si introducerea cerealelor in alimentatie al doilea-decadele 3-4, foarte rar la varstnici femeile sunt de 2-3 ori mai afectate decat barbatii

Forme clinice:

Forma clinic manifesta-caracterizata prin atrofie vilozitara si manifestari clinice digestive si extradigestive. Forma asimptomatica-caracterizata prin atrofie vilozitara si absenta manifestarilor clinice. Forma latenta-mucoasa intestinala este normala.

Etiopatogenie:

Cauza exacta a bolii nu se cunoaste, la baza sta interactiunea dintre factorii de mediu (gluten), factorii genetici si cei imunologici. Manifestari clinice: In formele tipice de boala, diareea apare la 1-2 ore dupa o masa ce contine fainoase, iar in stadiile avansate apare steatoree si malabsorbtie. Diareea apare datorita reducerii suprafetei de absorbtie, secundara atrofiei vilozitatilor intestinale.

La copii:

Copii au o dezvoltare normala pana in momentul in care se introduc fainoasele in alimentatie, dupa care apar: stagnarea sau scaderea in greutate, diareea, modificarea scaunelor (sunt voluminoase, decolorate, semiconsistente, au aspect grasos), anorexia, durerile abdominale, meteorismul abdominal, hipotonia musculara, astenia fizica, si in final anemie, hipoproteinemie, edeme. [i]La adulti [/i] Cele mai frecvente manifestari la adulti sunt: astenia, fatigabilitatea, anorexia, diareea, meteorismul, durerile abdominale, steatorea (cantitate mare de grasimi in scaun), scaderea in greutate.

Manifestarile extradigestive includ:

anemie prin deficit de fier sau acid folic parestezii, crampe musculare, dureri osoase-datorate deficitului de vitamina D si calciu echimoze, epistaxis, hemoragii digestive, hematurie-deficit de vitamina K hiperkeratoza-prin deficit de vitamina A ulceratii, glosita, stomatita deficit ponderal edeme periferice secundare malabsorbtiei proteinelor Examene paraclinice: hematologice si biochimice: hemoleucograma, dozare B12, calciu, fier, acid folic teste serologice: anticorpii antigliadina, abticorpii antiendomisium teste de absorbtie intestinala: testul la D-Xiloza, testul de toleranta orala la lactoza analiza scaunului: testul calitativ pentru grasimi fecale, determinarea calitativa a grasimilor fecale examenul radiologic evidentiaza: dilatarea anselor intestinale, transit prelungit, disparitia vilozitatilor intestinale biopsie: mucoasa atrofica cu modificari histologice tipice Diagnostic pozitiv: manifestari clinice tipice, anamneza pozitiva serologie pozitiva biopsie intestinala

Criteriu important de diagnostic: ameliorarea prompta a manifestarilor clinice, dupa inceperea dietei fara gluten. Tratament: Excluderea glutenului din dieta Cand se confirma boala, se instituie dieta fara gluten (se exclud din alimentatie produsele ce contin gluten din grau, orz, ovaz si secara: paine, biscuiti, paste, prajituri, cereale, bere). Manifestarile clinice se amelioreaza la cateva zile de la inceperea dietei fara gluten, iar vindecarea intestinului subtire apare dupa 3-6 luni de dieta la copii, in timp ce la adulti poate dura 2-3 ani.

Din pacate, exista si pacienti, care desi respecta indicatiile medicului, nu raspund la tratament. Produse permise: faina de porumb, orez, mei, hrisca. Datorita deficitului secundar de lactaza, dieta fara gluten se asociaza initial si cu excluderea lactatelor din dieta, ulterior laptele se reintroduce progresiv, in alimentatie.

Dupa 6 luni, majoritatea pacientilor cu boala celiaca tolereaza lactatele.

Suplimente nutritive

Deoarece multi pacienti au deficit de fier, acid folic, calciu, vitamina D, vitamina B12, vitamina A, alaturi de dieta fara gluten se administreaza aceste suplimente nutritive.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau