Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Boala de reflux gastro-esofagian

01-06-2016

In ultimul timp te supara gustul acru-amar pe care-l simti In gura, te confrunti cu o tuse seaca si raguseala, ai dureri In piept, iar dupa ce mananci simti o regurgitatie a mancarii? Iti recomandam sa mergi la medic, fiindca este posibil sa ai boala de reflux gastro-esofagian!

Boala de reflux gastro-esofagian


Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este o afectiune digestiva cronica, In care acidul (uneori si bila din stomac) ajunge (reflueaza) In esofag, In acest fel iritandu-se mucoasa esofagiana.

Principalele simptome sunt reprezentate de arsuri, ragaieli, regurgitatii, durere In piept. Este indicat sa te prezinti la medic pentru un control de specialitate, daca aceste simptome apar de doua ori pe saptamana.

Boala de reflux gastro-esofagian are drept cauza principala dezechilibrul balantei Intre factorii de agresiune - acidul clorhidric, sarurile biliare, enzimele pancreatice – si factorii de aparare ai mucoasei esofagiene”,

ne-a explicat Amalia Calinoiu, medic primar medicina interna, specialist gastroenterolog, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Specialistul a mentionat si care sunt principalele metode de diagnostic In cazul In care este posibil sa fii suspect de BRGE.

„Diagnosticarea cuprinde metode clinice si paraclinice.

➤ Clinice – anamneza care indica: pirozisul (arsura retrosternala), regurgitatia (refluarea continutului gastric sau esofagian In faringe sau cavitatea bucala), disfagia (dificultate la Inghitire), raguseala, tuse.

➤ Metodele paraclinice constau In endoscopia digestiva superioara, ph-metria esofagiana si examenul radiologic”.

In cazul confirmarii bolii de reflux esofagian, este bine sa se evite urmatoarele alimente: prajeli si grasimi, sucul de rosii, citricele si sucul de citrice, ceapa, usturoiul, menta, ciocolata, bauturile cu cofeina, condimentele puternice, mezelurile, carnea afumata, mancarea de tip fast-food, maioneza, sosurile grase, deserturile cu crema si produsele de patiserie, branza fermentata si smantana.

Specialistul sustine ca modificarea stilului de viata este partea cea mai importanta a tratamentului si consta In:

oprirea fumatului si a consumului de alcool;

➜ reducerea grasimilor si a cantitatii pranzului;

➜ ridicarea capului patului cu 15-20 de cm, fie punand ceva sub picioarele patului, fie sub saltea;

➜ evitarea de a te Intinde pe pat cel putin 3 ore dupa ce ai mancat;

scaderea In greutate.

„De cele mai multe ori, tratamentul cuprinde:modificarea stilului de viata si tratament medicamentos, foarte rar apelandu-se la tratamentul chirurgical. De asemenea, tratamentul medicamentos poate fi In faza acuta sau tratament de Intretinere si are la baza antiacide, inhibitori ai pompei de protoni, protectoare ale mucoasei”, ne-a spus medicul Amalia Calinoiu.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau