Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Boli si afectiuni

Candida apare pe fond imunitar slăbit

Candidoza la nivelul zonei vaginale este produsă de o specie de ciuperci numită Candida. Aceasta populează în mod normal vaginul, cavitatea bucală și tractul digestiv, iar microorganismele au rolul de protecție prin menținerea unui pH acid, care stopează dezvoltarea bacteriilor.

Alzheimer, boala uitarii

Descrisa pentru prima oara in 1906 de dr. Alois Alzheimer, boala Alzheimer este considerata cea mai comuna forma de dementa, fiind o boala ce se instaleaza gradat, prin distrugerea celulelor nervoase si afectarea functiilor mentale (memorie, inteligenta, capacitate de judecata, limbaj si comportament). In urma declansarii acestei afectiuni sunt periclitate functiile de invatare, de rationament, de comunicare si, per ansamblu, este perturbata desfasurarea activitatilor de zi cu zi.

„Pietrele” la rinichi pot fi cauzate de tulburarile de metabolism

„Pietrele” la rinichi, sau calculii urinari (litiaza renala), se formeaza in tractul urinar din anumite substante – acid uric, fosfor, calciu si acid oxalic. Dimensiunea acestora poate varia de la nisip fin pana la un diametru de cativa centimetri, iar aparitia lor este insotita de dureri.

Splenomegalia

Splenomegalia este o afectiune caracterizata prin cresterea in volum si greutate a splinei. Aceasta este un organ situat langa stomac, in partea stanga a abdomenului, si are functii critice pentru organism. Ea filtreaza si distruge celulele sangvine uzate si imbatranite, joaca un rol foarte important in prevenirea infectiilor producand globulele albe, care sunt prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni, si joaca rol de depozit pentru celulele rosii. In mod normal, splina cantareste aproximativ 150 g si are un diametru de 11 cm. In cazul in care depaseste 400 g diagnosticul este de splenomegalie moderata (diametrul este situat intre 11-20 cm), iar daca trece de 1.000 g se numeste splenomegalia severa (diametrul este mai mare de 20 cm).

Afectiunile cognitive la varsta a treia

Odata cu inaintarea in varsta pot aparea o serie de modificari cognitive, cu un impact important asupra calitatii vietii presoanelor afectate, dar si asupra anturajului lor. Aceste modificari pot fi stadializate in functie de intensitate. Astfel, pot sa existe acuze subiective de scadere a randamentului intelectual, cu dificultati tipice de evocare a numelor si de localizare a unor obiecte. Ulterior apare un declin usor, cu simptome discrete, dar vizibile pentru cei din jur: probleme de orientare in locuri nefamiliare, concentrare dificila. La acest nivel, se recomanda monitorizarea periodica, fiindca in multe cazuri evolutia duce la instalarea dementei.

Astmul bronsic, boala fara leac

Astmul bronsic reprezinta afectiunea caracterizata de obstructia cailor respiratorii, ca urmare a inflamatiei mucoasei bronhice. Accesele de sufocare specifice bolii se datoreaza hipersecretiei si spasmelor musculaturii netede din bronhiole.