Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Boli si afectiuni

Cazurile de dementa, in crestere ingrijoratoare

In lumea intreaga, o data la 3,2 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa, conform World Alzheimer Report 2015 potrivit caruia in fiecare an sunt descoperite peste 9,9 milioane de cazuri noi ale acestei boli. Statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca peste 35,6 milioane de persoane sunt afectate, pe plan mondial, de aceasta nemiloasa afectiune, insa cifra ar fi mult mai mare - 46,8 milioane de oameni, conform datelor Alzheimer's Disease International care include si cazurile aflate in faza incipienta.

Aftele nu sunt contagioase

Petele albe, cenusii sau galbene care pot aparea in gura, izolate sau in grupuri, care dor si provoaca dificultati la mestecare poarta numele de ulceratii bucale sau afte. Se estimeaza ca aproape un sfert din populatie sufera de aceste neplaceri. Aceasta problema este mai des intalnita in cazul persoanelor care au o alimentatie deficitara, saraca in anumite vitamine, si a celor care sufera de o infectie. De asemenea, poate aparea si la cei care duc o viata stresanta ori nu se odihnesc destul, iar sistemul lor imunitar este astfel afectat.

Durerile de urechi pot avea diverse cauze, de la alergii la infectii

Durerile de urechi apar, de cele mai multe ori, ca urmare a unor afectiuni ale urechii externe sau medii si se pot manifesta atat la copii, cat si la adulti. Neplacerile resimtite sunt mai intense noaptea deoarece in timpul somnului urechile nu se dreneaza la fel de bine ca in timpul zilei, iar inghititul, care contribuie la deschiderea trompei lui Eustache, este aproape absent.

Poliomielita, din nou in prim-plan

Lista tarilor afectate de polimielita s-a marit in ultima perioada si se vorbeste din ce in ce mai des despre aceasta afectiune despre care multa vreme nu s-a mai auzit aproape nimic datorita campaniilor intensive de vaccinare. Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare, valabila cel putin pentru urmatoarele 12 luni, tuturor persoanelor care calatoresc pe termen scurt sau lung in Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina.

Ce spune aspectul urinei despre starea de sanatate

Rinichii reprezinta filtrul tuturor lichidelor care intra in corp, iar culoarea urinei poate fi un indicator foarte bun al starii de sanatate. De altfel, in trecut, cand nu existau posibilitati avansate de testare, oamenii stiau sa “citeasca” in aceasta si sa isi dea seama cand ceva nu era in regula cu ei. In mod normal, urina unei persoane sanatoase, bine hidratata, este transparenta sau galben deschis si devine cu atat mai inchisa la culoare cu atat corpul are nevoie de un aport mai mare de apa.

Desprinderea de retina, vindecabila in 80% dintre cazuri daca e remediata la timp

Retina este de fapt un tesut neurosenzorial, ce captuseste peretele din spatele ochiului, raspunzatoare pentru imaginile pe care noi le percepem. Centrul sau este numit macula optica si este singura componenta ce raspunde de vederea clara. Restul, retina periferica, are sarcina de a se ocupa de vederea laterala. Partea din afara centrului maculei optice, care ocupa 95% din retina, nu este capabila de o vedere detaliata.