Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bolile eruptive

17-12-2014

Febra, pete de diferite forme si marimi, insotite sau nu de mancarimi. Ochii si nasul curg, copilul nu se simte bine. Aceste simptome pot indica rubeola, rujeola, varicela, scarlatina.

Bolile eruptive


RUBEOLA

Transmitere - aeriana, prin picaturi. Perioada de incubatie 7-15 zile.

Aspectul eruptiei: pete roz-pal, apre intai in jurul gurii si gatului, apoi pe trunchi, radacina membrelor si pe fese. Febra moderata (38-38,5 grade C).

Caracteristice sunt asocierile cu umflarea ganglionilor limfatici din regiunea gatului si a cefei, durerile articulare.

Tratament: izolare la domiciliu, timp de 7 zile; nu se administreaza antibiotice, se combate febra, igiena riguroasa a tegumentelor si mucoaselor pentru a preveni suprainfectia.

Aceasta boala este grava pentru femeia insarcinata, deorece are efecte teratogene (determina malformatii fetale).

RUJEOLA (pojar) Poate apare la orice varsta, insa apare foarte rar in primul an de viata.

Transmitere- prin contact direct cu un bolnav, care este contagios 4-5 zile inainte de aparitia eruptiei si pe toata durata eruptiei.

Perioada de incubatie este de 11 zile.

Simptome: primele simptome sunt ca de raceala (copilului ii curg ochii si nasul), apoi apare febra (39-40 grade C). Dupa 2-3 zile, pe mucoasa bucala, in dreptul molarilor apar pete rosii cu puncte albe (semnul Koplik).

Aspectul eruptiei: pete rosii, de marimi diferite, initial dupa urechi, apoi pe fata, pe gat, pe corp si in final pe maini si picioruse.

Tratament: izolare la domiciliu, se supravegheaza continuu temperatura copilului, se administreaza lichide, odihna la pat.

SCARLATINA Transmitere - prin contact direct cu un copil bolnav. Este determinata de streptococul beta-hemolitic grup A.

Simptome: boala debuteaza cu febra mare, dureri de gat, varsaturi, limba este incarcata, apoi devine zmeurie. Eruptia apare pe tot corpul, nu si pe fata. Dupa o saptamana pielea se descuameaza. Tratament: se administreaza penicilina timp de 10 zile, copilul trebuie izolat atat timp cat este contagios. VARICELA (varsatul de vant) Boala contagioasa ce apare mai frecvent dupa varsta de 2 ani.

Transmitere - de la un copil la altul prin contactul direct cu picaturile de saliva sau prin atingerea bubitelor care nu sunt uscate.

Simptome-se manifesta prin febra, eruptie cutanata sub forma de pete mici rosii, care apoi se transforma in vezicule ce contin lichid limpede. Exista mai multe valuri eruptive, precedate de cate un puseu febril. Incubatiea variaza de la 10 la 28 de zile, in general fiind de 14 zile.

Pe langa febra si starea generala proasta, principalul disconfort este cauzat de mancarimile suparatoare, scarpinat si suprainfectarea leziunilor.
Tratament: antitermic (scaderea febrei) si antipruriginos (scadera senzatiei de mancarime). Igiena este foarte importanata pentru a evita suprainfectarea veziculelor (poate lasa urme pe piele).

Nu se face baie generala, pentru ca apa inmoaie crustele si faciliteaza suprainfectia.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau