Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bronșiolita, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la copiii până în 2 ani

11-02-2019

Bronșiolita este o afecțiune a tractului respirator inferior care afectează sugarii și copiii cu vârsta până în 2 ani cauzată de virusul respiratoriu sincițial (VRS). Marea majoritate a copiilor au cel puțin o bronșiolită, mai ales după intrarea în colectivitate. De obicei, cazurile de bronșiolită nu sunt severe și trec în 2-3 săptămâni fără tratament (dar cu monitorizare), însă există și cazuri în care copiii au manifestări severe și necesită tratament și chiar spitalizare pentru a preveni complicațiile.

Bronșiolita, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la copiii până în 2 ani


Primele simptome coincid cu cele ale oricărei răceli (secreții nazale, tuse, ușoară indispoziție). Apoi, în următoarele zile apar și febra moderată, o tuse seacă persistentă, lipsa poftei de mâncare sau refuzul mâncării sau alăptării și wheezing (respirație rapidă sau șuierătoare). Din cauza vârstei mici, cel mai bine este ca cel mic să fie văzut și monitorizat de medic chiar dacă nu are manifestări severe. Dar vizita medicală și monitorizarea sunt obligatorii în cazul în care prezintă următoarele semnale de alarmă:

- copilul sare câteva mese (2-3) sa mănâncă mai puțin de jumătate decât de obicei la cele 2-3 mese. Este important la această vârstă să nu aibă fluctuații de glicemie și nici să e deshidrateze

- consumul de lichide este 50–75% din cel normal, de dinaintea îmbolnăvirii

- nu a micționat timp de 12 ore sau mai mult (scutecul rămâne uscat)

- temperatura corpului  depășit în mod constant 38 de grade

- copilul are o stare generală proastă (este foarte agitat, nervos, plânge, este deranjat de orice) sau este foarte obosit sau se trezește doar dacă insistați.

- Dificultăți de respirație sau pauze mai lungi de respirație (apnee – nu respiră mai mult de 10 secunde, fie că e treaz, fie că se întâmplă în somn)

- Copilul are limba și buzele albăstrui (cianoza)

În acest caz, dacă nu reușiți să ajungeți imediat cu copilul la medicul de familie sau la pediatru, adresați-vă unei unități de primiri urgențe sau chemați ambulanța.

Transmitere și prevenție

Din păcate, prevenția transmiterii acestui virus în colectivități nu este 100% posibilă. De ce? Pentru că transmiterea se face foarte ușor prin stropi de secreții cu virus. Oricât de bine ar fi dezinfectate suprafețele și oricât de des ar fi spălați pe mâini, la această vârstă copiii fac schimb de jucării, se ating, își bagă mâinile în gură. Iar nu toți copiii au manifestări evidente sau severe pentru a fi izolați la timp ca să nu le transmită celorlalți acest virus.

Însă virusul poate fi transmis și de adulți. De aceea este important ca la sugar și copilul mic să fie limitat contactul cu adulți bolnavi sau cu simptome de răceală. Și, mai ales, să fie impuse niște reguli de interacțiune ale adulților cu copilul: să se spele pe mâini cu apă și săpun, să respecte regulile de igienă (folosirea batistei, strănut în batistă sau în mânecă urmat de igienizarea mâinilor), să nu pupe copilul pe mâini sau față, să nu fumeze în prezența copilului.

Este important ca să țineți acasă copilul care prezintă simptome, chiar și în cazul unei răceli ușoare; o faceți atât spre binele altor copii, cât mai ales spre binele lui. Veți evita ca în această perioadă când sistemul imunitar este mai slăbit de lupta cu virusul să mai ia și altceva sau să facă complicații. Mai mult, ținându-l acasă, copilul poate fi observat mai ușor cum evoluează (dacă mănâncă și bea lapte/ apă, cum respiră, cum îi oscilează temperatura corpului, dacă se modifică aspectul secrețiilor nazale etc.).

De ce trebuie atent monitorizat copilul cu bronșiolită

Virusul respiratoriu sincițial produce modificări la nivelul bronhiolelor, în plămâni, infectându-l și cauzând inflamația acestora, deci și probleme de respirație.

Riscurile de complicații cresc la copiii născuți prematur sau la cei cu afecțiuni respiratorii. Atenție la semnalele de alarmă listate deja mai sus, considerați-le stegulețe roșii care trebuie să vă trimită urgent la medic sau la spital.

Tratamentul bronșiolitei

Fiind vorba de o infecție virală, nu există tratament care să combată virusul și nici nu se administrează antibiotic. Însă medicul poate recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor, precum paracetamol sau ibuprofen pentru febră când aceasta atinge valori mai ridicate  sau soluții nazale pe bază de apă de mare pentru curățarea secrețiilor nazale și folosirea batistei sugarului pentru eliberarea căilor nazale.

În această perioadă copilul trebuie hrănit și hidratat, iar dacă ați început diversificarea, meniul trebuie să includă multe legume și fructe, cele mai bune surse de vitamine.

Este important să nu îi dați medicamente fără recomandarea medicului, să nu depășiți dozele și să nu îi faceți aerosoli la recomandarea altor părinți sau prieteni. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau