Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bronșita, o boală ''la modă'' în sezonul rece

11-02-2019

Tusea supărătoare, respirația dificilă, apariția mucusului și inflamarea căilor aeriene ce duc aerul la plămâni sunt, de cele mai multe ori, simptomele bronșitei, cauzate în general de un virus și uneori de o bacterie sau de alte cauze, ce apare de obicei după o infecție de tract respirator superior.

Bronșita, o boală


Bronșita poate fi acută sau cronică.

Forma de bronșită acută, care reprezintă inflamația bronhiilor - căile respiratorii mari din plămâni - are o cauză virală sau bacteriană. Dacă infecția este virală, ea apare de obicei după un episod de răceală sau de gripă și se manifestă prin tuse ușoară, cu mucus de intensitate minimă, clar.

În cazul formei bacteriene, tusea poate fi mai gravă, cu mucus vâscos, de culoare verde sau galbenă și sunt necesare antibiotice prescrise de medic.

De asemenea, bronșita acută poate fi cauzată de expunerea la poluare din atmosferă - fum, chimicale, aer poluat etc.

Bronșita acută se vindecă în maximum trei săptămâni și poate apărea atât la adulți cât și la copii.

Bronșita cronică se manifestă prin tuse persistentă, productivă de mucus din abundență.

Această formă de bronșită durează o perioadă mai lungă - circa trei luni, apoi revine - cu precădere la persoanele fumătoare. Este o formă de boală pulmonară obstructivă.

Bronșita acută virală se răspândește prin picături de salivă infectate sau mucus cu încărcătură virală, eliminate prin strănut sau tuse, care ajung în aer și sunt inhalate sau ajung pe obiecte ce sunt ulterior atinse, iar mâna intră apoi în contact cu alimente care sunt consumate fără a fi spălate.

Bronșita acută virală se manifestă inițial prin tuse seacă, însă aceasta devine apoi productivă și poate fi însoțită de febră de circa 38 de grade Celsius, stare de moleșeală, senzație de apăsare în piept și respirație dificilă.

În cazul în care bronșita acută virală nu este depistată și tratată de la primele semne se poate agrava ajungându-se, spre exemplu, la pneumonie.

Este neapărat necesară intervenția medicală atunci când se manifestă dureri în piept și la respirație, când se elimină sânge prin tuse, când mucusul este de culoare galbenă sau verde, când tusea productivă ține mai mult de două zile, când febra depășește 38 de grade Celsius, când persoana afectată suferă de alte afecțiuni, când apare senzația de vomă, în cazul copiilor mici sau al bătrânilor și atunci când situația nu se îmbunătățește după un tratament de 14 zile.

Apariția bronșitei, o boală caracteristică sezonului rece, poate fi prevenită prin unele măsuri de precauți. Cea mai importantă dintre acestea este întărirea sistemului imunitar al organismului înainte ca iarna să-și intre în drepturi. De asemenea, este indicată evitarea aerului poluat (inclusiv fumatul activ sau pasiv), încărcat cu compuși chimici care irită căile respiratorii. Trebuie acordată o importantă deosebită evitării contactului cu persoanele care prezintă simptome de infecții ale tractului respirator superior. În plus, trebuie respectate cu strictețe regulile elementare de igienă, respectiv spălarea frecventă a mâinilor, a fructelor și legumelor și evitarea contactului cu bacterii. Nu în ultimul rând, se recomandă vaccinarea împotriva gripei.

Persoanele afectate de bronșită trebuie să renunțe la fumat și să evite mediile cu aer poluat unde aerul conține substanțe iritante. De asemenea, se evită frigul și se bea suficient de multă apă - deshidratarea face ca mucusul sa fie mai greu de eliminat prin tuse - dar și sucuri proaspete din fructe și legume, supe ușoare și ceaiuri călduțe, nu fierbinți.

Foarte important este ca organismul să fie susținut să lupte cu boala printr-o alimentație sănătoasă și suplimente pentru întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, un umidificator de cameră este binevenit pentru fluidizarea mucusului și eliminarea mai ușoară a acestuia.

Alături de medicamentele recomandate de medic (antitusive, expectorante, calmante pentru dureri, antibiotice, bronhodilatatoare) tusea se poate ameliora și prin remedii naturiste - suc de ceapă și de ridiche albă, aplicarea pe piept și gât a unor frunze de varză, siropurile din muguri de pin și muguri sau conuri de brad, ceai de cimbru, lumânărică, nalbă și isop, inhalații cu aburi de la apă în care s-a pus mușețel, puțină sare și s-a picurat ulei esențial de eucalipt și de mentă.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau