Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)

17-12-2014

BPOC este o afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer, care este in general progresiva, poate fi insotita de hiperreactivitate bronsica si poate fi partial reversibila. Bronsita cronica este o boala a bronsiilor mari si mici, ce se caracterizeaza clinic printr-un sindrom bronsitic obstructiv,

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)


Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) BPOC este o afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer, care este in general progresiva, poate fi insotita de hiperreactivitate bronsica si poate fi partial reversibila.

Bronsita cronica este o boala a bronsiilor mari si mici, ce se caracterizeaza clinic printr-un sindrom bronsitic obstructiv, cu o vechime de cel putin 2-3 ani, iar semnele clinice (tusea si sputa) sunt prezente cel putin 3 luni pe an.

Emfizemul pulmonar este caracterizat prin largirea anormala, permanenta a spatiilor aeriene distal de bronsiolele terminale, cu distructia peretilor lor si fara fibroza evidenta. BPOC reprezinta o asociere intre bronsita cronica obstructiva si emfizemul pulmonar.

Elemente caracteristice ale BPOC: clinic: sindrom bronsitic cronic si dispnee progresiva, cu debut dupa 40 ani fiziopatologic: sindrom obstructiv de cai aeriene intrapulmonare, evolutiv si putin reversibil anatomic: leziuni de bronsita cronica, emfizem pulmoinar centrolobular si leziuni obstructive cornice, ireversibile in caile aeriene mici Etiologie: La aparitia BPOC contribuie mai multi factori: fumatul (majoritatea bolnavilor cu BPOC au fost fumatori pentru o lunga perioada de timp) inhalarea cronica a diferitilor iritanti bronsici infectii bronsice factori genetici (deficit de alfa1-antitripsina) Efectele fumului de tutun asupra structurilor pulmonare: stimuleaza secretia bronsica de mucus (prin hipertrofia si hiperplazia glandelor mucoase) inhiba miscarea cililor bronsici si activitatea macrofagelor alveolare detrminand o scadere a rezistentei bronsice la infectii favorizeaza acumularea macrofagelor si neutrofilelor in jurul cailor aeriene stimuleaza receptorii de iritatie din submucoasa bronsiilor, ducand la o reactivitate bronsica crescuta, spasmul muschilor netezi bronsici

Diagnostic pozitiv:

De cele mai multe ori BPOC debuteaza dupa 40 ani. Bolnavii acuza tuse si expectoratie mucoasa sau mucopurulenta si dispnee progresiva. Tusea si expectoratia pot fi agravate de infectii respiratorii superioare, expunere la iritanti atmosferici sau poluare. Initial dispneea apare doar la efort, apoi creste progresiv. Gradele dispneei: gradul I-dispneea apare la eforturi mari gradul II- dispneea apare in cursul activitatilor obisnuite gradul III- dispneea apare la eforturi mici (in timpul mesei, imbracat, spalat) gradul IV- dispnee de repaus Complicatiile BPOC: insuficienta respiratorie, hipertensiune pulmonara, cord pulmonar Forme clinice de BPOC: BPOC cu predominanta bronsitei-bolnavii blue bloaters (cianozati, buhaiti).

BPOC cu predominanta emfizemului- bolnavii pink puffers (dispneici roz). Majoritatea bolnavilor cui BPOC au caracteristici mixte. Doar 1/3 pot fi incadrati in cele 2 tipuri extreme.

Tratament:

Reducerea iritatiei bronsice:renuntarea la fumat, eliminarea factorilor poluanti din mediu, profilaxia infectiilor virale si bacteriene. Tratamentul infectiilor bronsice acute. Cresterea eliminarii secretiilor bronsice (hidratare corecta, aerosili, mucolitice, expectorante orale, igiena si fizioterapie bronsica-drenaj postural). Tratament bronhodilatator (simpatomimetice, derivati de teofilina, anticolinergice). Corticoterapia.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau