Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Bufeurile pot fi ”îmblânzite” prin gestionarea corectă a tulburărilor hormonale

05-09-2018

Menopauza, un eveniment extrem de important în viața oricărei femei, este însoțită de o serie de simptome firești, ce semnalează încetarea funcției ovariene și a menstruației și încheierea perioadei reproductive.

Bufeurile pot fi ”îmblânzite” prin gestionarea corectă a tulburărilor hormonale


Printre aceste semne care dau de multe ori bătăi de cap femeilor trecute de 45 de ani se numără schimbările bruște și aparent inexplicabile de dispoziție, pierderea libidoului, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginală, oboseala, creșterea în greutate, depresia, dar și bufeurile.

Bufeurile reprezintă unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale menopauzei cauzate de reducerea cantității de estrogen din corp și se manifestă la majoritatea femeilor aflate în pragul menopauzei.

Acestea sunt resimțite ca un val de căldură ”din interior” care apare brusc, în special la nivelul feței și pieptului, și trece destul de rapid pentru a reapărea ulterior.

De la persoană la persoană bufeurile pot fi de intensitate mică sau mare și pot provoca sperieturi și anxietate. De asemenea, durata lor variază. Aceste simptome neplăcute se pot estompa după menopauză sau pot fi resimțite în continuare.

În general, bufeurile se manifestă în timpul zilei, ca urmare a perturbării circulației sanguine în urma dezechilibrului hormonal provocat de menopauză, însă pot avea loc și în timpul nopții, însoțite de transpirații, afectând somnul.

Bufeurile nu pot fi prevenite deoarece fac parte dintr-un proces natural prin care trece corpul fiecărei femei, însă calitatea vieții persoanelor afectate poate fi îmbunătățită în special prin urmarea recomandărilor medicului ginecolog.

De asemenea, este indicat să se evite factorii care agravează bufeurile. Printre aceștia se numără: alimentația nesănătoasă, un aport prea mare de sare, consumul de alcool, fumatul, stresul și agitația, mâncarea iute, lipsa de odihnă, căldura în exces și sedentarismul. De altfel, exercițiile fizice zilnice sunt chiar recomandate pentru a diminua dezechilibrele hormonale. Cele mai bune în acest sens sunt alergarea ușoară ori mersul pe jos în ritm vioi, înotul, dansul, mersul pe bicicletă, jocul cu copiii, drumețiile și sporturile nu foarte solicitante.

În plus, este indicată practicarea unor activități de relaxare, precum plimbările frecvente în parcuri, grădini, plaje și păduri, yoga, tai chi, meditația ori grădinăritul.

Terapia de substituție hormonală poate fi luată în calcul pentru ”îndulcirea” simptomelor cauzate de intrarea la menopauză, inclusiv a bufeurilor. Pentru aceasta este necesar un consult de specialitate astfel încât să poată fi eliminate riscurile. În plus, medicul poate recomanda și alte tratamente care pot ajuta în acest caz, precum administrarea anumitor vitamine, antidepresive, contraceptive ori a altor medicamente sau a unor tratamente alternative pe bază de plante.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau