Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Buletinul de analize pe intelesul tuturor

04-12-2014

Denumiri savante, initiale si cifre... Pentru persoanele fara o pregatire de specialitate, buletinul de analize reprezinta un adevarat cifru. Va oferim citeva informatii practice, ce va vor ajuta sa va elucidati cat de cat in privinta starii dumneavoastra de sanatate.

Buletinul de analize pe intelesul tuturor


Denumiri savante, initiale si cifre...Pentru persoanele fara o pregatire de specialitate, buletinul de analize reprezinta un adevarat cifru. Va oferim citeva informatii practice, ce va vor ajuta sa va elucidati cat de cat in privinta starii dumneavoastra de sanatate. HEMATOLOGIE Numarare si formula sanguina leucocitara (NFL)

Un astfel de examen da informatii despre diferitele celule ce intra in compozitia sangelui: globule rosii (hematii), intreaga familie a globulelor albe (leucocite), trombocite. Hematii (eritrocite) In mod normal, se gasesc intre 4,2 si 5,5 milioane de hematii intr-un milimetru cub de sange (numarul este putin mai mare la barbati decat la femei).

Alti parametri (VGM, TCMH, CCMH) furnizeaza date privind volumul, densitatea si concentratia globulelor rosii. De exemplu, un VGM mai mic decat valoarea normala traduce o anemie prin lipsa de fier.

Hemoglobina (HG) Este o substanta pigmentara ce se gaseste in fiecare globula rosie. Permite transportarea oxigenului de la plamani la tesuturi, precum si a dioxidului de carbon din tesuturi catre plamani. In mod normal, cantitatea de hemoglobina variaza intre 12 si 16 grame la 100 mililitri (chiar mai mult la barbati prin comparatie cu femeile). Nivelul hemoglobinei permite depistarea unei eventuale anemii; in aceasta situatie, cantitatea este mult diminuata. Totodata, se insoteste si de simptome specifice: oboseala accentuata, ameteli, paloare etc. In cazul unui diagnostic pozitiv, se impune tratament imediat, ce poate consta, in cazuri grave, si in transfuzii de sange, intrucat un nivel mult prea scazut de hemoglobina poate avea consecinte grave, chiar fatale (ca urmare a privarii de oxigen a anumitor organe, in special a inimii). Pot fi necesare, de asemenea, alte examene, pentru a depista factorul declansator al anemiei. [

*]Leucocite sau globule albe Intervin in sistemul de aparare a organismului. In mod normal, numarul lor variaza intre 4.000 si 10.000 pe milimetru cub. Este importanta cunoasterea cantitatii de celule din fiecare familie de globule albe. De exemplu, valoarea neutrofilelor (valorile normale ale celor segmentate se incadreaza intre 2.500-5.500 pe milimetru cub, respectiv intre 50-250, ale nesegmentatelor) poate spori in caz de infectie bacteriana. Numarul limfocitelor (valori normale: 1.200-2.400 pe milimetru cub) poate creste in caz de infectie virala, iar al eozinofilelor (valori normale: 100-200 pe milimetru cub), in caz de alergii. Valori crescute ale bazofilelor (valori normale: 0-200 pe milimetru cub) se intalnesc in anemie, inflamatii, alergii sau chiar leucemie. Cresterea monocitelor (valori normale: 0-1000 pe milimetru cub) poate indica: afectiuni inflamatorii cronice, parazitoze, colita ulceroasa, ciroza hepatica, tuberculoza sau chiar neoplasm.

Trombocite Sunt fabricate de catre maduva osoasa si joaca un rol important in coagularea sangelui. Numarul lor firesc variaza intre 150.000 si 300.000 pe milimetru cub. Cand cantitatea trombocitelor se situeaza sub limita inferioara, exista riscul producerii unor hemoragii. Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) Indica, in caz de valoare crescuta, existenta unui proces inflamator (cauzat de o infectie, o maladie autoimuna, cancer). In mod normal, este de 4 pina la 10 milimetri la o ora. Proteina C reactiva (CRP)

Prin masurarea ei, se poate identifica o eventuala inflamatie. In mod normal, valoarea trebuie sa fie mai mica de 6 miligrame pe litru. Peste aceasta cantitate, exista suspiciunea existentei unui sindrom inflamator mai mult sau mai putin important. BIOCHIMIE Glucoza (glicemie) Reprezinta cantitatea de zahar din sange. In mod normal, se situeaza intre 0,7 si 1,10 grame pe litru. Acest examen permite diagnosticarea unui eventual diabet. Boala se confirma daca la doua glicemii succesive, efectuate pe nemancate, valorile depasesc 1,26 grame pe litru (sau 7 mmol/l). Creatinina Reprezinta un martor important al bunei functionari a rinichilor.

Creatinina provine in mod firesc din metabolismul muschilor si este eliminata pe cale urinara. Pornind de la valoarea ei, se poate stabili (in functie de varsta, sex si greutate) explorarea functionala renala; cu alte cuvinte, se poate depista o activitate deficitara a acestor organe. In mod normal, valoarea creatininei este mai mica de 13 miligrame pe litru. Sub aceasta cifra, se poate vorbi de insuficienta renala.

Colesterol Dozajul colesterolului este foarte important, mai ales daca se suspecteaza afectiuni cardiovasculare. Pentru o masurare corecta, este necesar ca pacientul sa fie cu stomacul gol. In cazul in care nivelul acestuia este exagerat de mare (valori normale: 20 ani 100-250 mg%, 30 ani 120-290 mg%, 40 ani 135-300 mg%, 50 ani 150-340 mg%), exista un risc major de boala a inimii sau a vaselor sanguine, implicit aparitia anginei pectorale, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral. Se stabilesc totodata atat HDL (colesterolul bun, 35-100 mg/dl), cat si LDL (colesterolul rau, 50-150 mg/dl). Cea mai importanta este valoarea LDL, normalizarea sa tinand seama si de eventualii factori de risc, ce depind de fiecare individ in parte (fumat, surplus ponderal, diabet).

Trigliceride (TG) Este vorba de cantitatea de acizi grasi din sange, relevant de dozat in cadrul unui bilant cardiovascular. In mod normal, nivelul TG este sub 1,5 grame pe litru (sau 1,7 mmol/l). Sodiu Formula chimica a acestui element este Na si este legat de metabolismul apei. In mod normal, valoarea se situeaza intre 310-345 mg/100 ml. Variatiile apar atunci cind avem de-a face cu tulburari renale, diaree, varsaturi, dar si ca urmare a administrarii anumitor medicamente. Potasiu Formula chimica este K. In mod normal, valoarea se situeaza intre 3,5 si 5 mmol/l.

O variatie importanta, atit intr-un sens, cat si in celalalt, poate traduce un risc de imbolnavire a inimii (ritmul cardiac nu este normal). Cantitatea de potasiu din sange trebuie verificata si in cazul in care se urmeaza tratament cu diuretice, medicamente care au tendinta de a face sa varieze nivelul acestui element.
Comentarii

Andronic E.
Buna cine ma poate ajuta sa inteleg rezultatul analizelor Reagent Rezultat UM 1. Magneziu seric Ser / Metoda: colorimetrica 2.03 mg/dL 2. Sideremie Ser / metoda colorimetrica 73 µg/dL 3. CALCIU IONIC Calciu ionic Ser / test calculat 4.3 mg/dL Calciu seric Ser / Metoda colorimetrica 10 mg/dL Proteine totale serice Ser / Metoda colorimetrica 7.4 g/dL HEMATOLOGIE Denumire Reagent Rezultat UM 4. Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indici Numar leucocite Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 7.7 mii/µL Numar eritrocite Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 4.23 mil./µL Hemoglobina {Hb} Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 12.9 g/dL Hematocrit Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 40.1 % Volum eritrocitar mediu {VEM} Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 94.8 fL Hemoglobina eritrocitara medie {HEM} Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 30.5 pg/cell Concentratie medie a Hb/eritrocit Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 32.2 g/dL Largimea distributiei eritrocitare Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 13.4 % Numar trombocite Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 189 mii/µL Volum trombocitar mediu {VTM} Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 11.7 fL Largimea distributiei trombocitare Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 14.1 fL Neutrofil Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 62.2 % Neutrofil Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 4.79 mii/µL Limfocit Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 27.4 % Limfocit Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 2.11 mii/µL Monocit Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 8.6 % Monocit Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 0.66 mii/µL Eozinofil Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 1.7 % Eozinofil Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 0.13 mii/µL Bazofil Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 0.1 % Bazofil Sange EDTA / metode: focusare hidrodinamica, citometrie in flux, SLS-Hb 0.01 mii/µL

Buna ziua, Interpretarea analizelor o poate face numai medicul dvs. Sanatate, Farmaciile DONA

Elena D.
Buna seara saptamana trecuta am ajuns la urgente dupa ce copilul a vomat toata noaptea.S-au luat analize la singe.Leucocite23.47 referinta 4.5-13.5....neutrofile 87.61 referinta35-75 ..limfocite7.03 referinta20-55...neutrofile 20.56 referinta1.8-8 .Clor95.1 referinta 98-107 Glucoza 123 cppilul are 9 ani

Buna ziua. Valoarea crescuta a leucocitelor si neutrofilelor semnifica infectii virale. Numarul scazut de limfocite semnifica o stare scazuta a imunitatii, ca urmare a unei perioade de suprasolicitare si stres sau mai poate fi efectul unei stari gripale. Valoarea clorului este foarte aproape de limita inferioara a intervalului de referinta, ceea ce nu trebuie sa fie un motiv de ingrijoarare. Glucoza este, de asemenea in intervalul normal (70-150 mg/dL). Va recomand, pe viitor, interpretarea analizelor la medicul dvs.

Diana M.
Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca este semnificativa valoarea 0 a Eozinofilelor. Multumesc!

Bună ziua. Eozinofilele sunt celule care fac parte din leucocite (celuele albe) din sânge, provin din măduva osoasă și valorile normale se încadrează în intervalul 0-450/mm3 sau 600/microlitru de ser sanguin, adică se găsesc în număr mic la persoanele sănătoase. Valoarea 0 reprezintă faptul că sunteți o persoană perfect sănătoasă.

Elena P.
Buna ziua! Fetitei mele de aproape 3 anisori i-au iesit monocitele crescute. 11,4% intervalul fiind 1,7-9,3 %, celelalte componente ale sangelui sunt in valori normale. I-a iesit insa si hemoglobina 10,6 g/dl din 11,4-14,5 g/dl. Monocitele mai apar o data pe foaie, tot crescute, sub forma asta: 0,8 10^3 /uL din 0,2-0,8 10^3/uL. Ma ingrijoreaza aceste monocite, si pana merg la medic as vrea sa stiu ce pot indica. Multumesc!

Bună ziua. Creșterea numărului de monocite (monocitoza) în sânge poate presupune existența în organism a unei afecțiuni (de la o simplă inflamație localizată în organism la afecțiuni cronice mai serioase - tumori maligne sau infecții cu paraziți, inflamații). Dar nu trebuie să vă îngrijorați. Cel mai important este să mergeți la medicul specialist care o să vă trimită să îi faceți analize de sânge și examenul fizic pe bază cărora va identifica problema ei de sănătate.

Elena C.
Am facut analize si la electroforeza proteinelor serice.gamma a iesit f mare.16.3.este ceva grav?

Bună ziua, creșterile de gamaglobuline indică un proces imunologic cronic asociat cu afecțiuni hepatice (hepatita cronică activă, ciroză), boli de colagen (LES, poliartrita reumatoidă), neoplazii (ex. boala Hodgkin), leucemie mielo-monocitara cronică. In aceste cazuri, hipergamaglobulinemia se datorează activării unui numar mare de clone plasmocitare care eliberează imunoglobuline. Trebuie să luați legătura cu medicul specialist.

Alina A.
As vrea sa stiu daca sunt bune analizele:hematii 4550000;hemoglobina 13,3;hematocrit 39,2;mcv 86,1;mch 29,2;mchc 33,9;rdw 12,7;trombocite 305000:leucocite 9300;neutrofile 62,30;limfocite 30,70;monocite 6,00;eozinofile 0,70;bazofile 0,30,

Hematii-ok; Hemoglobina-ok; Hematocrit-ok; MCV-ok; MCH-ok; MCHC-ok; RDW-ok; Trombocite-ok; Leucocite-ok; Neutrofile-ok, dar la limita; Limfocite-ok; Monocite-ok; Eozinofile-ok; Bazofile-ok. Analizele sunt foarte bune, felicitari!

Elena R.
Buna,ma ingrijoreaza un set de analize facut fetitei mele in varsta de 12 ani si 2 luni. Am fost la medicul de familie pentru interpretare dar mi-a dat sa facem si coprocultura sa vada daca nu pierde sange pe acolo,pana atunci stau cu stres. Rezultatele sunt urmatoarele: Hemoglobina 11.5(12-15 Interval de Referinta) Hematocrit 35.4(36-42 I.R.) Hemoglobina eritrocitara medie 26 6(27-35 I.R.); GPT 31.3(<30 I.R.); Magneziu2.56(1.5-2.3 I.R.). Tin sa precizez ca Sideremia este 46.2(22-135 I.R)

analizele sunt la limita in ceea ce priveste anemia. se poate realiza si o dozare de vitamina B12. Cauza cea mai probabila poae fi o sangerare, sau un deficit ionic sau de vitamine.

Daniela B.
ce inseamna MCH?

MCH- mean corpuscular hemoglobin, masa medie de hemoglobina dintr-o globula rosie sau hematie. MCH este o prescurtare a unui parametru de urmarit din analiza hemoleucogramei si reprezinta media globulara a hemoglobinei a carei valoare normala trebuie sa fie in intervalul 27-31 pg/celula. MCH inseamna o medie a hemoglobinei corporale si este cantitatea de hemoglobina din celulele rosii din sange. Hemoglobina este molecula de proteine din celulele rosii care transporta oxigenul din plamani in tesuturile organismului si returneaza dioxidul de carbon din tesuturi inapoi in plamani. Unele dintre cauzele nivelurilor anormale de MCH sunt deficitul de fier, lipsa vitaminei B12, problemele tiroidiene sau probleme cu functia hepatica. Nivelurile normale de MCH inseamna ca organismul produce suficienta hemoglobina. Aceasta inseamna, de asemenea, ca nu exista probleme medicale care sa determine hemoglobina sa se distruga prea repede. Avand concentratii scazute sau ridicate de hemoglobina, puteti afla daca aveti diferite tipuri de anemie. Daca testul complet al numarului de sange arata ca aveti anemie si niveluri anormale de MCH, s-ar putea sa va simtiti obosit, sa aveti batai rapide a inimii, palpitatii si dificultati de concentrare.

Mirela V.
Buna ziua..Am facut analize la fetita de opt ani si sunt monocite ridicate si la fel plachetocrit.ce ar putea fi?multumesc

luate izolat doar monocitele crescute nu au o semnificatie anume. sunt de verificat si cautat, infectii virale.

Dumitru E.
Soția mea a făcut analizele la sânge : Neutrofile segmentare-60/Limfocite-3.V.E.M-94.7/H.E.M-32are 47 de ani

Va recomand ca interpretarea analizelor sa fie facuta de medicul care le-a prescris.

George L.
Am făcut un set de 21 analiza la sânge, din care doar 3 nu au ieșit Ok, aproape de limita : rbc-6.11.hgb -17.33/creatinina-1.33, am ceva la rinichi ? Trebuie sa Ma îngrijorez ?

va recomand sa mergeti la medicul care a prescis analizele pentru interpretare. Valoarea creatininei ca atare nu are seminifcatie importanta, - este de eliminat hemoconcentratia sau deshidratarea si de repetat analizele in conditii de hidratare adecvata. Pentri insuficienta renala se calculeaza un debit de filtrare glomerulara -acesta va spune daca aveti insuficienta renala sau nu.

Doina N.
ser potasiu 5,6 ser uree normal ser creatine normal ser sodiu normal ce inseamna ca pot consuma alimente cu potasiu sau cele fara potasiu

o valoare a potasiului crescuta izolat necesita repetarea analizei- este posibil ca potasiul sa fie fals crescut prin hemoliza esantionului de sange recoltat.

Mona G.
Ne% 67.7, ly% 20.2, eo% 0,7, ne# 5.9,mo# 1.0,mcv 75,8.mch 23,9 mchc 31,6 astea ar fi rezultatele care nu se incadreaza in intervalele de referinta.e ceva de speriat?

Nu va pot da un raspuns- daca analizele nu sutn cu mult peste limitele de normal nu sunt neaprat patologice. Se interpreteaza cu toata hemoleucograma de catre medicul care a solicitat examenul si care cunoaste contextul clinic.

Mada M.
buna ziua. ce inseamna IDP in interpretarea analizelor? multumesc

IDP- este un indice de distributie a plachetelor putand arata ca au dimensiuni variate- sau ca anterior plachetele au fos crescute sau scazute ca numar. Puteti repeta analiza.

Andreea F.
Buna seara.Sora mea a facut analize de rutina si i au iesit.valorile de la fibrinogen>600mg/dl, vsh 50 si proteina reactiva = 48mg/dl.De asemenea ai nr de leucocite a iesit 9.80 si volumul.eritrocitar mediu mai.moc decat limita minima.Ce ar putea fi?multumesc anticipat

analizele reflecta un proces inflamator activ. Analiza se interpreteaza intr-un context clinic si impreuna cu alte analize.

Sofia B.
am facut analize pentru ficat-biochimie rezultatele fiind Gama GT= 31;TGO/AST=28 si TGP/ALT =25...semne de ingrijorare??

enzimele de metabolism hepatic sunt usor crescute dar fara sa atinga nivele patologice. Este recomandat s faceti o ecografi hepatica pentru a verifica daca nu aveti steatoza hepatica.

Alice P.
Am facut hemoleucograma si a iesit:HGB=12,0g/dl,int.de ref.12,5-16g/dl;HCT=35,30%,int.de ref.37-47%;RDW=18,0%,int.de ref.11,5-14%;PLT=477 10^9/l,int.de ref.150-450 10^9/l;MPV=7,20 fl,int.de ref. 8-15 fl si Monocite%=10,30%,int.de ref. 4-8%.Ce inseamna am leucemie? Va rog lasati un raspuns!????

Rezultatele sunt la limita normale si nu reflecta o patologie anume. Depinde in ce context le-ati facut. Diangosticul de leucemie nu se pune doar pe hemoleucograma (care este la limita normala) ci pe baza unor analize histologice si imunologice din biopsie de ganglion sau de maduva osoasa hematopoietica

Senica M.
Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa ma ingrijorez pt urmatoarele rezultate. Barbat 66 ani: nr. hematii 3,82 (4,50-6,20),; hemoglobina 12,20 (12,30-17,00); hematocrit 35,60 (37,00-52,00).Restul rezultatelor sunt in limite normale. Vreau sa stiu daca pot remedia prin alimentatie sau e nevoie de tratament medicamentos. Multumesc, o seara buna!

Si aceste rezultate sunt in limite cvasi-normale, caci sunt f putin in afar limitelor. Este bine sa le repetati peste cateva luni.

George F.
Buna seara ce inseamna la analize sange : eritrocite 5,97 ; hematocrit 50,2% ; eozinofil 8,6% ; glucoza-ser 111 ; colesterol LDL 119 ; bilirubina total-ser 2,71 ; bilirubina directa-ser 0,87 ; GPT/ALT ser 59 ; GOT/AST-ser 33. Va multumesc

Aveti eritrovcite multe probabil prin hemoconcentratie. Aveti o glicemie ridicata dar atat timp cat este sub 126 mg/dl dupa minim 6 ore de post (adica sa nu mancati nimic, doar consum de apa), nu aveti diabet zaharat. Transaminazele sunt usor crescute- sunt de interpretat impreuna cu o serologie hepatica si o ecografie abdominala.

Robert D.
Am calciu ionic seric 3.99 si valorile sunt4,25-5,25 si limfocite36,8 valori 25,00-32,00 cum sunt analizele

valorile nu pot fi interpretate izolat ci impreuna cu toate analizele (calciul ionic seric se corecteaza in functie de valoarea albuminemei- izolat este putin scazut) iar limfocitele nu sunt mult crescute. este bine sa asteptati concluzia medicului care le-a solicitat si care cunoaste contextul clinic.

Iordache C.
buna ziua ce inseamna procentul de neutrofilie =67.7% (30-65) procent de linfocitel =25.6% (40-70) numar neutrofile=9.46% (1.5-8) nr eozinofile=0.03 (0.1-1) in paranteza sunt valorile normale.multumesc

luate izolat in precente nu au nici o semnificatie desebita cu atat mai mult cu cat nu sunt diferente mari fata de limitele normale. importante sunt contextul clinic si toate analizele in detaliu, pentru a se putea preciza despre ce este vorba

Lavi L.
Nr. eritrocite 5.45 *10^6/µl ;VEM 66.4 fL;HEM 21.1 pg;RDW-CV 16.5 %;% Monocite 12.2 % ;PDW 11.2 %;Calciu ionic 4.198 mg/dl ,Sideremie 23 µg/dL ;ce reprezinta aceste valori?

valorile sa interpreteaza global. sunt necesare limitele de normal ale laboratorului si cunoasterea contextului clinic in care s-au solicitat analizele.

Violeta S.
Buna ziua..am facut de curand analize la baietelul meu de 8 ani..au esit urmatoarele..wbc-nr.leucocite 6.19-10/mm..rbc-nr.hematii 4.30 mil mm...mcv-volum eritrocitar mediu 81.9fl....hct-hematocrit 35.25....mch.hb.eritrocitara medie 27.4 pg....hgb-conc.hemoglobina 11.80 g/dl...toate astea sunt ansemnate pe buletinul de analize cu verde restul cu negru..sunt bune??? Va multumesc..

nu va pot da un raspuns nestiind cum marceaza laboratorul limitele normale de cele anormale corespunzatoare varstei. analizele vor fi interpretate de medicul care le-a solicitat si care va va putea da mai multe explicatii.

Roxana S.
Buna ziua! Am făcut luni un buletin de analize si mi.au ieșit: Leucocitele(WBC): 9,03 Hematiile(RBC): 5,07 Hematocrit(HCT): 41,6 PLT: 320 Mono#: 0,75 VSH: 20 UROCULTURA: PREZENT-100.000 UFC E.coli/ml urina <1000 UFC/ml urina (Enterobacteriacrae, Staphylococcus aureus, Pseudonomas sp, Candida sp)! Îmi puteți spune, va rog, dacă e caz de îngrijorare? Va mulțumesc!

Buna ziua! Aveti o infectie urinara. F probabil cu Escherichia coli. Pe langa urocultura, banuiesc, s-a efectuat si o antibiograma pentru a verifica antibioticele care sunt eficiente pentru tratarea infectiei urinare. Va recomand sa mergeti cu buletinul de analize la medicul generalist ( de familie) pentru a va prescrie un tratament antibiotic adecvat.

Georgiana T.
Buna ziua, am facut analize de hematologie si mi-au iesit urmatoarele rezultate: neutrofile 73.24, limfocite 21.57, mchc 31.04, rdw 11.39. Multumesc

Va recomand sa va adresati cu buletinul de analize medicului care v-a prescris bilantul sai medicului hematolog. Acesta va vedea clar cum arata rezultatul analizelor si il va integra tabloului clinic si celorlalte examinari pe care le-ati avut sau veti avea.

Angela A.
WBC=11.3; RDW 52.7;MID=0.9;bilirubina directa 0.46;bilirubina total 1.83;fosfataza alcalina176.9; Restul analizelor sunt in limite normale. Baiat 20 ani

Analizele medicale nu se pot interpreta in absenta unui context clinic si nici fara a sti care sunt limitele normale ale laboratorului in care au fost realizate. va recomand sa solicitati amanunte medicului care a solicitat aceste analize si care le vede in extenso.

Angela A.
Buna ziua, valori medicale analize : hematologie: HGB=16.3;HCT=49.0; VSH=36; coagulare: timp quik=11.4;AP=141 colesterol total=284.48; glicemie =78.78 hdl=46.63; ldl=200.46;tgo=41.97; tgp=85.67;trigliceride=187.17Va rog sa-mi spuneti cat de grav este.Multumesc

Analizele releva o dislipidemie si citoliza hepatica.. Este indicat sa faceti in plus o ecografie abdominala pentru a cauta o steatoza hepatica cat si o serologie de virusi hepatic: Ac anti HVC si Ag anti HBs. Pentru dislipidemie este bine sa mergeti la medicul de familie pentru a va recomanda un tratament. Un regim alimentar din care sa inlaturati complet fumatul, consumul de alcool si de mezeluri (in special cu continut mare in grasiimi: sunca, slanina, carnati, salam) este indicat si binevenit pentru inceput.

Mariana D.
Buna ziua am făcut o serie de analize siFT4este1.11ng/dL iarTSH1.843uUl/ml e motiv de îngrijorare? Va mulțumesc

O valoare de free T4 mica singura cu un TSH normal nu are o semnificatie patologica sigura. Va reocmand sa repetati analizele: TSH, free T4 si free T3, Ac anti TPO si ecografie tiroidiana.

Ioan M.
Analiza Rezultat UM Val.referinta Glicemie 107 mg/dl 70-110 Uree 34.5 mg/dl 15-50 Creatinina 0.8 mg/dl 0.7-1.2 Acid uric 6.7 mg/dl 3.4-7 Colesterol 304 mg/dl 100-200 Trigliceride 294 mg/dl 60-150 TGP/ALT 95 U/I 10-40 TGO/AST 41 U/I 10-45 GAMA GT 119 U/I Buna seara, acestea sunt rezultatele îngrijorătoare care mi- au iesit, nu fumez, beau ocazional, și mănânc de toate, am 44 ani, puteti va rog sa-mi recomandați vreun tratament, sfat. Mulțumesc

Buna ziua, Aveti dislipidemie. Ca prima recomandare avand in vedere ca trigliceridele sunt de 2 ori peste valoarea normala ar fi sa reuntati complet la consumul de alcool, sa nu mancati mezeluri, sa limitati consumul de carne la de 2 ori pe saptamana, sa privilegiati fructele si legumele gatite prin fierbere sau la vapori si nu cu sosuri sau rantasuri. Nu mancati dulciuri sau produse de patiserie. daca dupa o luna de regim analizele (colesterol, trigliceride) nu se amelioreaza, va recomand sa revedeti medicul de familie sau un medic internist pentru a va prescrie un tratament medicamentos hipolipemiant.

Birdu L.
Copil 2 ani 6 luni analize facute monocit 11.4 sa fie motiv de ingrijorare raspundeti va rog

O analiza izolata nu are semnificatie mare. Este bine sa repetati si sa mergeti la medicul pediatru sa le itnerpreteze. Daca nu are febra, eruptii cutanate, lipsa de pofta de mancare si nici o alta analiza nu este modificata este bine sa repetati analiza. Sunt de cautat in urina si sange agenti infectiosi de tip citomegalovirus, de exemplu.

Popescu N.
Buna ziua. am facut curent analize la glicemie, si mi-a aratat 6.5mol/l este cazul de ingrijorare? unii medici zic ca e doar periodic medicul endocrinolog spune ca e un inceput ,,bun" spre diabet zaharat. Nu stiu pe cine sa ascult

Buna ziua. Diangosticul de diabet zaharat se pune pe valori ale glicemie dimineata pe nemancate de peste 126 mg/dl sau 7 mmol/l sau pe detectarea de cel putin doua valori de glicemie in orice moment al zilei de peste 200 mg/dl sau 11 mmol/l. Aveti ceea ce se numeste prediabet sau toleranta alterata la glucoza si un risc crescut de a dezvolta diabet. Va recomand sa consultati un medic diabetolog sau endocrinolog si sa faceti un test de toleranta orala la glucoza si o dozare de HbA1c, sau hemoglobina glicozilata.

Ramona M.
Buna ziua ,am 32 de ani mi -am facut un set de analize uzuale la sânge ,toate au iesit bine doar gamma este 22,5 si alnumina 52,4 sa fie motiv de îngrijorare multumesc !?

Nu va pot da un raspuns la intrebare, deoarece nu ati redactat corect si nici complet rezultatul electroforezei de proteine si nici nu ati trecut intervalul normal pentru fiecare fractiune de proteine. Din bilant ar reiesi hiperalbuminemie cu hipergamaglobulinemie ceea ce nu sugereaza nimic clar. Hipergamaglobulinemia poate apare in contexte variate de la o simpla inflamatie (abces dentar, dureri osteoarticulare pana la probleme mai importante sistemice). Atat timp cat nu stiu de ce ati facut aceste analize si nici limitele de normal, cat si restul analizelor, nu pot da un raspuns. Va recomand sa solicitati interpretarea medicului care a cerut analiza.

Maria C.
Buna seara! Prietenul meu a facut o serie de analize de sange, iar in grupa HEMOLEUCOGRAMA are urmatoarele analize mai mari: -> nr.total monocite(MONO#) = 1.1| U.M.: # | interval de referinta =(0.0-1.0); ->nr. total eozinofile (EO#) =1.42| U.M.=10*3/uL| int.de ref.. 0.0-0.70; ->neutrofile(NEU) =41.6 | U.M. % | int. de ref. 50.0-76.0; ->eozinofile(EO) = 16.00| U.M. % |int. de ref. 0.0-7.0; VA ROG FRUMOS SA-MI RASPUNDETI, SA-MI SPUNETI CE E CU EOZINOFILELE ALEA CA AM MAI CITIT SI EU PE NET SI M-AM CAM SPERIAT.

Hipereozinofilia izolata nu are semnificatie ca atare. Trebuie interpretata in contextul global clinic si al celorllalte analize. De asemenea nu stiu de ce a realizat sotul dumneavoastra analiza. Cel mai bine este sa cereti lamuriri si explicatii medicului care a cerut analiza. Hipereozinofilia poate sa nu arate nimic sau sa indice o reactie alergica sau de hipersensibilizare.Celelalte cauze de tip infectii parazitare se asociaza si cu alte analize care sunt afectate.

Andreea M.
restu analizelor sunt in parametri normali...doar eozinofilele sunt 9,30..

Va recomand sa nu va ingrijorati. O singura valoare izolata nu are semnificatie patologica. Refaceti analiza in alt laborator peste doua saptamani.

Andreea M.
eozinofilie este de 9,30...ce inseamna?

Eozinofilele crescute usor si izolat pot arata o reactie alergica sau un raspuns imunitar la un factor alergen. Rarreori, cand este asociat si cu alte analize perturbate din hemoleucograma poate indica o infectie , precum o infectie virala sau parazitara.

Lasa-ne comentariul tau