Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Busuiocul (Oscinum basilicum)

22-12-2014

Este o planta ierboasa originara din Asia tropicala, atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase. Planta are un gust asemanator cu al anasonului (numit si anis), avand un miros puternic dulceag-intepator. Din iulie pana in septembrie se deschid, la varfuri, flori mici, albe sau roz. Exista multe soiuri diferite, de pilda cu frunze mici si forma compacta "Balkonstar" sau cu frunze rosii "Dark opal". Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala.

Busuiocul (Oscinum basilicum)


Descriere Este o planta ierboasa originara din Asia tropicala, atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase. Planta are un gust asemanator cu al anasonului (numit si anis), avand un miros puternic dulceag-intepator. Din iulie pana in septembrie se deschid, la varfuri, flori mici, albe sau roz.

Exista multe soiuri diferite, de pilda cu frunze mici si forma compacta "Balkonstar" sau cu frunze rosii "Dark opal". Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala. Termenul de busuioc provine din limba greaca basileus, insemnand "rege", despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Cel mai bun sezon pentru recoltare este inainte ca planta sa infloreasca.

Frunzele de busuioc isi pierd in buna masura aroma la cateva saptamani dupa ce se usuca, asa ca este indicat sa se foloseasca atunci cand sunt proaspete.

Produsul vegetal utilizat

Se utilizeaza toate partile plantei. In scopuri medicinale se foloseste planta care se recolteaza in perioada de florire. Principii active Specialistii biochimisti au descoperit in compozitia busuiocului mai multe substante cetonice care au o actiune directa asupra celulelor hepatice.

Actiune

Uz intern: cefalee, bronsite acute si cronice, tuse, tulburari gastro-intestinale, dispepsii, meteorism abdominal, epigastralgii, ulcer gastric, colici abdominal, astenie, afectiuni renale, gripa, stari febrile.

Uz extern: intepaturi de insecte (viespi), ulceratii cronice suprainfectate, aftoza bucala, genitala, stomatite erozive sau/si balanite erozive, gonoree, leucoree, veruci vulvare.

Busuiocul este folosit de foarte multa vreme, nu doar ca planta medicament, cat mai ales ca un condiment in prepararea diverselor mancaruri traditionale. Formele de utilizare se reduc la infuzii, cataplasme cu plante strivite sau macerate, sucuri din frunze si uleiuri eterice.

Infuzia: o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute. Se beau 3 ceaiuri caldute pe zi, dupa mesele principale, de preferinta unul seara inainte de culcare. In colitele de fermentatie se bea neindulcit sau indulcit cu zaharina. Tinctura de busuioc se recomanda intern in: astenie, depresie, nevroze (se administreaza impreuna cu tinctura de sunatoare), prevenirea imbatranirii premature; impotenta, frigiditate (se combina cu tinctura de branca ursului), migrena, dureri de cap care apar pe fond nervos, oboseala, surmenaj, guturai, gripa, bronsita acuta, tuse, infectii renale si urinare in faza acuta, colita de fermentatie, gastrita hiperacida, balonare, anorexie, voma si dispensii pe fond de nervozitate. Administrare: 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori/zi.

Se administreaza la nevoie sau in cure de 3 saptamani. Extern, tinctura de busuioc este indicata in: dureri de cap - frictionari pe ceafa si pe pielea capului; nevralgii - frictionari usoare pe zona dureroasa. Cosmetica: Pentru tenurile sensibile, acneice se poate utiliza un gel antiacnee cu busuioc. Acesta poate fi procurat din magazinele de specialitate si contine extract de busuioc, de galbenele si de coada-soricelului, ingrediente cu larg spectru antimicrobian si substante keratoplastice. Gelul de aplica dimineata si seara. Obligatoriu, dupa extragerea comedoanelor, se curata pielea cu ajutorul unui tampon de vata imbibat cu lotiune tonica. Se aplica apoi gelul antiacneic.

Observatii

Busuiocul este obligatoriu in bucataria mediteraneana. Planta da aroma rosiilor, salatelor, pastelor si preparatelor din legume, carne si peste. Atunci cand sunt inmuiate in apa, unele varietati de seminte de busuioc devin gelatinoase, si se folosesc in bauturi asiatice sau deserturi precum falooda sau serbetul. Aceste seminte sunt cunoscute sub numele de sabja, subja, takmaria, tukmaria, sau seminte falooda. Semintele se mai folosesc si in Ayurveda, sistemul medicinal traditional al Indiei.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau