Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Câteva lucruri esențiale de știut în neuropatia diabetică

28-12-2018

Diabetul este una dintre cele mai complicate afecțiuni cronice, progresive. Necontrolat, produce complicații majore și chiar deces. Neuropatia perifereală sau polineuropatia diabetică este una dintre cele mai întâlnite complicații, cauzată, cel mai probabil de valorile mari ale glicemiei.

Câteva lucruri esențiale de știut în neuropatia diabetică


Care sunt semnalele de alarmă

Se manifestă prin pierderea graduală și progresivă a funcției nervilor la nivelul membrelor (mâini, brațe, picioare) ceea ce influențează și funcționalitatea mușchilor membrelor și reducerea masei acestora în timp. De aceea, la început simptomele pot fi confundate cu alte unor alte afecțiuni neurologice (de exemplu, scleroză laterală amiotrofică), motiv pentru care este efectuată electromiografia, o investigație neinvazivă prin care este evaluată funcția nervilor periferici și a mușchilor.

Simptomele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă sunt:

- Amorțeală și furnicături în mâini sau picioare;

- Senzații de arsură, înțepături sau dureri ascuțite în zonele afectate

- Probleme de echilibru și coordonare ale membrelor

- Slăbiciune în picioare

În timp devine din ce în ce mai evidentă reducerea masei musculare (atrofierea) și subțierea picioarelor și brațelor. Pot să apară și leziuni (ulcerații) la nivelul picioarelor, leziuni care nu se vindecă sau care se vindecă foarte greu.

Ce este de făcut

În cazul polineuropatiei diabetice, tratamentul este simptomatic, deoarece evoluția este progresivă, cronică. Din păcate, prea puține lucruri se pot face pentru a încetini deprecierea țesutului nervos periferic. În general, sunt prescrise combinații de vitamine și substanțe medicamentoase care să hrănească și mențină funcția țesutului nervos periferic și să încetinească progresul bolii. Dar sunt soluții de mentenanță, funcția nervilor nemaiputând fi pe deplin recuperată.

Principala măsură trebuie să fie ținerea strictă sub control a glicemiei. Alimentația echilibrată, conformă graficului recomandat de medicul diabetolog sau de nutriționist strict pentru pacientul respectiv cu diabet, este primul lucru. Exercițiile fizice regulate / gimnastica medicală și masajul ajută la menținerea fibrei musculare (care altfel se atrofiază în ritm mai alert).

Ținerea sub control și tratamentul corect al altor afecțiuni sunt obligatorii. Există produse parafarmaceutice create pentru a sprijini organismul cu neuropatie, dar și tratamente neconvenționale, precum terapia laser. De câțiva ani, pacienții cu diabet au o speranță în plus în încetiniriiea evoluției neuropatiei diabetice. Anumite tehnologii de terapie laser au rezultate în regenerarea țesutului nervos periferic și a fibrei musculare, deci pacientul își poate îmbunătăți mobilitatea. Orice progres, oricât de mic, este un plus pentru diabeticul cu neuropatie, deoarece riscul major pentru acesta este să devină dependent de cei din jur, invalid, pe termen mediu și lung. Însă și acest tip de terapie este mai puțin accesibil, din cauza numărului limitat de centre cu tehnologie performantă.

Neuropatia diabetică se asociază cu compromiterea circulației periferice și apariția unei alte complicații – piciorul diabetic (care poate necesita chiar amputarea piciorului). De aceea este nevoie de monitorizarea atentă, periodică de către echipa medicală (diabetolog, cardiolog, neurolog) și de ajustarea tratamentului în funcție de evoluția stării pacientului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau