Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Câteva lucruri esențiale de știut în retinopatia diabetică

28-01-2019

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului. Din cauza modificărilor produse de valorile ridicate ale glicemiei la nivelul capilarelor, în timp (10 ani și mai mult), retina este distrusă progresiv, vederea se pierde treptat și se poate ajunge chiar la orbire fără tratament. Retinopatia diabetică include microanevrisme, hemoragii, exsudate și edem macular.

Câteva lucruri esențiale de știut în retinopatia diabetică


Riscul pentru retinopatia diabetic crește în cazul diabeticilor care au fost diagnosticați mai târziu sau care au valori mari ale glicemiei pe durate mai mari de timp. De asemenea, crește cu vârsta și la diabeticii are au și valori ridicate ale tensiunii arteriale și ale colesterolului. Femeile diabetice însărcinate au și ele un risc crescut de retinopatie diabetică.  De aceea, abordul medical în diabet implică mai multe specialități și o echipă complexă de medici, inclusiv oftalmologul. Iar pacienții cu diabet trebuie să efectueze cel puțin o dată pe an consultații, investigații și analize inclusiv oftalmologice, încă din primii ani după diagnosticarea diabetului, pentru a diagnostica din vreme orice nouă complicație.

Diagnosticul se stabilește, în principal, în urma examenului fundului de ochi, iar evoluția este monitorizată în timp.

Care sunt simptomele retinopatiei diabetice

În mod normal, în primele faze această afecțiune nu are simptome care să îi determine pe pacienți să se adreseze oftalmologului. Mai ales că anumite simptome (de tipul vedere încețoșată) pot fi puse și pe seama fluctuațiilor glicemiei sau scăderea acuități vederii pe seama înaintării în vârstă. Examinările anuale de screening sunt gândite special pentru a diagnostica din timp complicațiile diabetului, fie că vorbim de cele oftalmologice sau neurologice sau renale sau cardio-vasculare. În cazul pacientelor cu diabet însărcinate, examinările oftalmologice sunt trimestriale. Dar există totuși anumite simptome care ar trebui să vă determine să vă adresați medicului imediat, precum: pierderile bruște de vedere, apariția unor forme sau puncte care se mișcă în câmpul vizual, vedere încețoșată, dublată sau parțială, dureri de ochi sau înroșirea ochilor, spargerea unor vase de sânge.

Ce este de făcut?

În primul rând trebuie respectate cu strictețe toate recomandările medicilor privind tratamentul, alimentația, stilul de viață. Dacă pe lângă diabet mai suferiți și de alte afecțiuni (renale, hepatice, cardiovasculare), atunci situația se complică și mai mult.

Disciplina și aderența la tratament sunt obligatorii. Dacă vă țineți glicemia sub control, la valori cât mai apropiate de cele normale, atunci riscurile scad. Dacă aveți grijă să aveți și tensiunea arterială, trigliceridele și colesterolul la valori normale, atunci ați mai redus riscul acestei complicații sau i-ați încetinit evoluția. În plus, specialiștii subliniază necesitatea de a vă menține o greutate normală, de a avea o alimentație echilibrată (conform indicațiilor nutriționistului, reducând aportul de sare și grăsimi), de a face mișcare în mod regulat (exerciții moderate, minim 150 de minute pe săptămână sau 10,000 de pași pe zi) și a de nu fuma (pasiv sau activ). Consumul de alcool trebuie redus, limita maximă fiind de 14 unități pe săptămână în cazul ambelor sexe, consumate pe parcursul a cel puțin 3 zile sau mai mult. O unitate de alcool reprezintă 10ml sau 8g de alcool pur; de exemplu, 125 de ml de vin pot reprezenta 1.5 unități de alcool.

Totuși, specialiștii ne avertizează și asupra nevoii de a menține o constată a glicemiei și de a controla variațiile între extreme – de la valori ridicate la cele normale sau sub limita normală (hipoglicemii), deoarece scăderile bruște a valorilor glicemiei (de 3%) înrăutățesc simptomele și evoluția retinopatiei.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau